Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρις επέκρινε τις «καταδικαστέες σκηνές μετά την ρίψη τούβλων, πετρών και πυροτεχνημάτων στην αστυνομία που φρουρεί χώρο στο βόρειο Δουβλίνο. Οι βίαιες συγκρούσεις έλαβαν χώρα σε χώρο που προορίζεται για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στο βόρειο Δουβλίνο, όπου συνελήφθησαν τουλάχιστον 15 άτομα.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καίει αυτοκίνητα, να καταστρέφει περιουσίες ή να επιτίθεται σε μέλη της An Garda Síochána (αστυνομία της Ιρλανδίας) και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Σάιμον Χάρις τη Δευτέρα. «Αυτές οι ενέργειες είναι εγκληματικές και έχουν σχεδιαστεί για να σπείρουν το φόβο και τη διαίρεση. Δεν πρέπει να δεχτούμε να νομιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο με το να περιγράφονται ως «διαμαρτυρία»».

Οι συγκρούσεις είναι οι πιο πρόσφατες σε χώρους που προορίζονται για αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έχουν φτάσει στην Ιρλανδία σε αυξανόμενο αριθμό τα τελευταία χρόνια. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μηχανήματα και οικοδομικά υλικά να καίγονται στο χώρο, ένα πρώην εργοστάσιο χρωμάτων στα βόρεια της πρωτεύουσας.

Οι ταραχοποιοί πέταξαν τούβλα και εκτόξευσαν πυροτεχνήματα εναντίον της αστυνομίας, η οποία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού για να διαλύσει το πλήθος των περισσότερων από 100 ατόμων. Ένα βίντεο έδειχνε ένα άτομο, που πιστεύεται ότι ήταν φύλακας ασφαλείας του εργοταξίου, να απομακρύνεται από το σημείο με φορείο. Ο χώρος πρόκειται να επαναχρησιμοποιηθεί ως εγκατάσταση φιλοξενίας για έως και 500 αιτούντες άσυλο.

Επιχείρησαν να ξεκινήσουν εργασίες για την φιλοξενία προσφύγων και ξέσπασαν βίαια επεισόδια

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν επίσης μια αντιπαράθεση μεταξύ αστυνομίας και ταραχοποιών. Στο σημείο βρίσκονταν επίσης μασκοφόροι και νεαροί, ενώ ένας άνδρας με μεγάφωνο είπε στο πλήθος ότι η κυβέρνηση πρόκειται να «αλλάξει το σύνταγμα».

Η βία κλιμακώθηκε καθώς πετάχτηκαν τούβλα και πυροτεχνήματα κατά των αστυνομικών και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενώ κάδοι και στρώματα πυρπολήθηκαν. Η τοπική αστυνομία σχημάτισε κατηγορητήριο εναντίον 15 ατόμων σε σχέση με τα επεισόδια. Θα εμφανίζονταν ενώπιον ειδικής συνεδρίασης του ποινικού δικαστηρίου στο Δουβλίνο το βράδυ της Δευτέρας. Εκπρόσωπος της Garda δήλωσε ότι οι αστυνομικοί παρέμειναν στον τόπο του «σοβαρού περιστατικού δημόσιας τάξης».

Τα βίαια επεισόδια προκλήθηκαν από έναν πάροχο που επιχείρησε να ξεκινήσει τις εργασίες του, δήλωσε το υπουργείο, το οποίο είναι αρμόδιο για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο. «Το υπουργείο καταδικάζει όλες τις πράξεις εγκληματικότητας και εκφοβισμού των παρόχων και των υπαλλήλων τους». Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ιρλανδίας, Helen McEntee, δήλωσε στην εφημερίδα Irish Times ότι ήταν «συγκλονισμένη» από τις σκηνές και ότι οι εμπλεκόμενοι θα αντιμετωπίσουν την «πλήρη αυστηρότητα του νόμου».

Από το 2022 έχει σημειωθεί κατακόρυφη αύξηση των εμπρηστικών επιθέσεων σε ακίνητα σε όλη τη χώρα που συνδέονται με τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο. Κατά τη διάρκεια βίαιων ταραχών στο Δουβλίνο τον περασμένο Νοέμβριο, οι οποίες προκλήθηκαν από την αναταραχή για την αύξηση της μετανάστευσης και πυροδοτήθηκαν από μια επίθεση με μαχαίρι έξω από ένα σχολείο (τα θύματα σώθηκαν από μετανάστη), με τους ακροδεξιούς χούλιγκαν να έχουν ως στόχο ακίνητα που χρησιμοποιούνται για τη στέγαση αιτούντων άσυλο.