Τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στη Γερουσία για την αποπομπή του Ρόμπερτ Μενέντεζ ζήτησε ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Φιλ Μέρφι, σε περίπτωση που ο 70χρονος γερουσιαστής δεν υποβάλει την παραίτησή του.

Νωρίτερα σήμερα (16/7) ο Μενέντεζ, που εκπροσωπεί τη συγκεκριμένη πολιτεία στη Γερουσία των ΗΠΑ, κρίθηκε ένοχος για τις 16 ποινικές κατηγορίες που αντιμετώπιζε, συμπεριλαμβανομένης της δωροληψίας, στη δίκη του για διαφθορά.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την καταδίκη του, ο Μενέντεζ γνωστοποίησε πως σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, αλλά απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν προτίθεται να παραιτηθεί.

Ένοχος για διαφθορά ο Ρόμπερτ Μενέντεζ

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος είχε απαλλαγεί από προηγούμενο κατηγορητήριο για διαφθορά το 2017, καταδικάστηκε σήμερα για δωροδοκία στην οποία εμπλέκονται επιχειρηματίες και ξένες κυβερνήσεις.

Το άλλοτε πανίσχυρο στέλεχος των Δημοκρατικών κρίθηκε ένοχο και για τις 16 κατηγορίες που του αποδίδονται. Οι ένορκοι διαβουλεύονταν επί τρεις ημέρες προτού ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους στη δίκη, η οποία διήρκησε εννέα εβδομάδες.

Ο 70χρονος Μενέντεζ μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι ένορκοι έλαβαν μερικές από τις ράβδους χρυσού που κατέσχεσαν οι ομοσπονδιακοί πράκτορες από το σπίτι που μοιραζόταν ο γερουσιαστής με τη σύζυγό του στο Νιου Τζέρσεϊ.

Οι πράκτορες βρήκαν επίσης περισσότερα από 480.000 δολάρια σε μετρητά, μεταξύ των οποίων και κάποια γεμισμένα σε φακέλους μέσα σε ένα σακάκι που έφερε το όνομα του Μενέντεζ.

Ο 70χρονος Μενέντεζ, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βάρυναν: δωροληψία και άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος επ’ ωφελεία ιδίως της Αιγύπτου και του Κατάρ, παρακώλυση της δικαιοσύνης, καθώς και ότι ενεργούσε ως πράκτορας ξένης κυβέρνησης.

Η «βοήθεια» του Μενέντεζ ήταν να κατευθυνθούν δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, όπου ένας από τους επιχειρηματίες, ο Γουάελ Χάνα, είχε δεσμούς με κυβερνητικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Ο Μενέντεζ κατηγορήθηκε επίσης ότι προσπάθησε να επηρεάσει ποινικές έρευνες που αφορούσαν άλλους δύο επιχειρηματίες, τον Φρεντ Ντάιμπες και τον Χοσέ Ουρίμπε.

Συνολικά, ο Μενέντεζ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 222 ετών για τις 16 κατηγορίες, εάν εκτιστεί διαδοχικά. Ωστόσο, τυχόν ποινές θα εκτελούνται ταυτόχρονα, εκτός εάν το δικαστήριο διατάξει διαφορετικά.