Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα στο Στρασβούργο, με την πρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα, να ξεκινά την πρώτη σύνοδο, μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η μυστική ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου προέδρου διεξήχθη αμέσως μετά την έναρξη της συνόδου.

Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, η δεύτερη αντιπρόεδρος της προηγούμενης σύνθεσης του ΕΚ πήρε τη θέση της προέδρου, για την επακόλουθη ανακοίνωση των υποψηφίων για την Προεδρία του Κοινοβουλίου.

Υποψήφιες για την Προεδρία του ΕΚ ήταν  η Ρομπέρτα Μέτσολα – προερχόμενη από ΕΛΚ – και η Irene Montero, προερχόμενη από την Αριστερά. Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας οι δύο υποψήφιες απηύθυναν σύντομες ομιλίες στην ολομέλεια. Στη συνέχεια, οι Ευρωβουλευτές ψήφισαν και εξέλεξαν εκ νέου τη Ρομπέρτα Μέτσολα ως πρόεδρο του Σώματος.

Τα αποτελέσματα

Το πρώτο θέμα συζήτησης ήταν η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Ψήφισαν 699 ευρωβουλευτές, λευκά/άκυρα 76.

562 ψήφους έλαβε η κ. Μέτσολα

61 ψήφους έλαβε η κ. Μοντέρο.

Σημειώνεται ότι για να εκλεγεί μια υποψήφια έπρεπε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων, δηλαδή 50% συν μία.

Δείτε την ανάρτηση

Η πρώτη δήλωση της Μέτσολα

Μετά την επανεκλογή της, στη θέση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε: «Θέλουμε μια πιο ασφαλή, πιο δίκαιη, και με ίσες ευκαιρίες Ευρώπη.

Το Ευρωκοινοβούλιο είναι το σύμβολο της συμφιλίωσης. Για να θυμόμαστε το παρελθόν και να χτίσουμε το μέλλον. Η Ευρώπη ειναι ελπίδα, η Ευρωπη ειναι πίστη.»

Η στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων

Η νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου

Κατά τη δέκατη νομοθετική περίοδο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που προέκυψε από τις πρόσφατες ευρωεκλογές, θα έχει 720 έδρες, 15 περισσότερες σε σύγκριση με το τέλος της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου.

Τέλος, το 54% των ευρωβουλευτών είναι νεοεκλεγέντες (το 2019 το ποσοστό των νεοεισερχομένων ευρωβουλευτών ήταν 61%) και το ποσοστό των γυναικών ευρωβουλευτών είναι 39% (40% ήταν το 2019).

«Αυτό θα παραμείνει το σπίτι κάθε ανθρώπου στην Ευρώπη. Μαζί, πρέπει να υπερασπιστούμε την πολιτική της ελπίδας, για το όνειρο που είναι η Ευρώπη. Για την υπόσχεση των προγόνων μας που δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί.

Δυόμισι χρόνια αργότερα, εξακολουθώ να θέλω οι άνθρωποι να ανακτήσουν μια αίσθηση πίστης και ενθουσιασμού για το έργο μας» τόνισε η κ. Μέτσολα για να προσθέσει.

«Μια πεποίθηση να κάνουμε τον κοινό μας χώρο ασφαλέστερο, δικαιότερο, πιο δίκαιο και πιο ίσο. Μια πεποίθηση ότι μαζί είμαστε πιο δυνατοί και είμαστε καλύτεροι.

Μια πεποίθηση ότι η δική μας είναι μια Ευρώπη για όλους.

Η δική μας πρέπει να είναι μια Ευρώπη που θυμάται.

Η δική μας πρέπει να γίνει μια Ευρώπη προσβάσιμη σε όλους, την οποία όλοι όχι μόνο νιώθουν μέρος, αλλά και την οικειοποιούνται.

Πρέπει να είμαστε η φωνή που διασφαλίζει ότι όλες οι πολιτικές μας λειτουργούν και ότι λειτουργούν καλά για τους νέους, για τις οικογένειες, για τους αγρότες και για τη βιομηχανία».

Τόνισε ακόμη πως «θα αφήσουμε την Ευρώπη ένα καλύτερο μέρος εάν επιτέλους καταφέρουμε να εφαρμόσουμε τη σωστή νομοθεσία για τη μετανάστευση και το άσυλο. Αυτό περιλαμβάνει την απαραίτητη διαχείριση των συνόρων, με μια πολιτική επιστροφών και πάνω από όλα, αυτή είναι ανθρωποκεντρική. Αυτό διασφαλίζει ότι σε καμία άλλη μητέρα δεν δίνεται η επιλογή από το να βάλει το παιδί της σε μια βάρκα στα χέρια εγκληματικών δικτύων εμπορίας ανθρώπων. Αυτό εγγυάται ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην ιστορική και περήφανη κληρονομιά της.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ευρώπη ένα καλύτερο μέρος εάν πάρα πολλές γυναίκες εξακολουθούν να μην μπορούν να αισθάνονται μέρος της. Πάρα πολλές γυναίκες εξακολουθούν να κακοποιούνται, να ξυλοκοπούνται, να δολοφονούνται ακόμη στην Ευρώπη μας. Πάρα πολλές γυναίκες εξακολουθούν να αγωνίζονται για τα δικαιώματα. Πάρα πολλές γυναίκες εξακολουθούν να κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες για την ίδια δουλειά. Πάρα πολλές γυναίκες εξακολουθούν να νιώθουν φόβο. Αυτή πρέπει να γίνει και η Ευρώπη τους».