Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Armani – Dior: Στο στόχαστρο των αρχών - Τι κρύβεται πίσω από τις πολυτελείς βιτρίνες

Armani – Dior: Στο στόχαστρο των αρχών – Τι κρύβεται πίσω από τις πολυτελείς βιτρίνες

Η αντιμονοπωλιακή αρχή ερευνά τυχόν εκμετάλλευση εργαζομένων και εξαπάτηση των καταναλωτών από τους οίκους μόδας

Στο στόχαστρο της αρχής ανταγωνισμού της Ιταλίας για τυχόν παραπλάνηση των καταναλωτών, βρίσκονται οι μάρκες πολυτελείας Armani και Dior, μετά από εισαγγελικές έρευνες για εκμετάλλευση εργαζομένων σε προμηθευτές των δύο ομίλων.

Εισαγγελείς στο Μιλάνο αποκάλυψαν φέτος εργαστήρια στα περίχωρα της πρωτεύουσας της μόδας της Ιταλίας, όπου κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, συχνά μετανάστες που βρίσκονταν στη χώρα παράνομα, παρήγαγαν δερμάτινες τσάντες και στη συνέχεια τις πουλούσαν σε Armani και Dior για ένα μικρό κλάσμα της λιανικής τους τιμής.

Κατόπιν αυτού άρχισαν να ερευνούν αρκετούς Ιταλούς προμηθευτές Dior και Armani, κινεζικής ιδιοκτησίας, ενώ διόρισαν επιτρόπους να επιβλέπουν τις μονάδες των δύο ομίλων που ανέθεσαν σε εξωτερικούς συνεργάτες την παραγωγή τσαντών, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα επιλύσουν τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας τους.

Η Dior, η οποία ελέγχεται από τον γαλλικό κολοσσό πολυτελείας LVMH, δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις ιταλικές αρχές και θα ενισχύσει τους ελέγχους στους προμηθευτές.

«Δεν θα γίνει καμία νέα παραγγελία στο μέλλον από αυτούς τους προμηθευτές», ανέφερε. «Παρά τους τακτικούς ελέγχους, αυτοί οι δύο προμηθευτές είχαν
προφανώς κατάφερε να κρύψουν αυτές τις πρακτικές», πρόσθεσε.

Ο όμιλος Armani από την πλευρά του εξέφρασε τη βεβαιότητα για ένα «θετικό αποτέλεσμα μετά την (αντιμονοπωλιακή) έρευνα», τονίζοντας ότι οι εταιρείες του δεσμεύτηκαν πλήρως να συνεργαστούν με τις αρχές.

Πηγή: Wall Street Journal

Σε εξέλιξη οι έρευνες

Η αντιμονοπωλιακή αρχή πραγματοποίησε έρευνες την Τρίτη σε εταιρείες των ομίλων Armani και Dior που στοχοποιήθηκαν από την έρευνά της.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της τέθηκαν στα ραντάρ των αρχών «για πιθανή παράνομη συμπεριφορά στην προώθηση και πώληση ειδών και αξεσουάρ ένδυσης, κατά παράβαση του (ιταλικού) Κώδικα Καταναλωτή».

Οι παραβιάσεις του κώδικα καταναλωτών στην Ιταλία επισύρουν πρόστιμα που κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως 10 εκατομμύρια ευρώ.

Αντιθέσεις

Οι λεπτομέρειες των συνθηκών των εργαζομένων που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους εισαγγελείς έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη λαμπερή εικόνα που προβάλλουν προσεκτικά οι επωνυμίες μόδας μέσω μεγάλων προϋπολογισμών μάρκετινγκ.

Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Ιταλίας δήλωσε ότι εστιάζει στις αποκλίσεις μεταξύ της πραγματικότητας που αποκαλύφθηκε από τις δικαστικές έρευνες εργασίας και των μηνυμάτων από τις επωνυμίες προς τους καταναλωτές όσον αφορά τη δεξιοτεχνία και την εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Για παράδειγμα, όπως υπογραμμίζει το Reuters, ο ιστότοπος της Armani στις ΗΠΑ περιγράφει τις λεπτομέρειες ραφής σε μια μικρή τσάντα $2.295 ως «θυμίζει τον κόσμο της ραπτικής», συμβάλλοντας στη δημιουργία «ενός εξαιρετικού αξεσουάρ, στο οποίο κάθε λεπτομέρεια υποστηρίζει την κομψή και εκλεπτυσμένη γοητεία της εμβληματικής τσάντας της μάρκας».

Ομοίως, ο Dior εμπορεύεται τις τσάντες του ως προϊόντα όπου το “savoir-faire συναντά τη σύγχρονη κομψότητα”.

Η αρχή ανέφερε στη δήλωσή της ότι η Armani και ο Dior «έδωσαν έμφαση στη δεξιοτεχνία (των προϊόντων τους) και την αριστεία της κατασκευής τους», ενώ φέρεται να βασίζονται σε εργαστήρια που απασχολούν άτομα με πολύ χαμηλούς μισθούς, πολλές ώρες εργασίας και παραβιάζουν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Στη δήλωσή της, η Dior είπε ότι οι επηρεαζόμενοι προμηθευτές συμμετείχαν στη μερική συναρμολόγηση ανδρικών δερμάτινων ειδών και ότι τα περιθώρια κέρδους της ήταν σύμφωνα με εκείνα της ευρύτερης βιομηχανίας πολυτελείας.

Η αλυσίδα εφοδιασμού της βιομηχανίας πολυτελείας έχει τεθεί υπό αυξημένο έλεγχο από καταναλωτές και επενδυτές τα τελευταία χρόνια. Για να μειώσουν τους κινδύνους για τη φήμη τους, οι ετικέτες μόδας έχουν περιορίσει τον αριθμό των υπεργολάβων και έφεραν την παραγωγή στο εσωτερικό.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024