Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
FED: Είμαστε σε καλή πορεία για μια μείωση επιτοκίων, αλλά έχουμε δρόμο

FED: Είμαστε σε καλή πορεία για μια μείωση επιτοκίων, αλλά έχουμε δρόμο

Ο διοικητής της FED, Κρίστοφερ Γουόλερ, δήλωσε ότι η αγορά εργασίας βρίσκεται σε ένα «ιδανικό σημείο»

Ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε ότι η οικονομία πλησιάζει σε ένα σημείο όπου η κεντρική τράπεζα μπορεί να μειώσει το κόστος δανεισμού, αλλά ανέφερε ότι θα ήθελε να δει «λίγες περισσότερες αποδείξεις» ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Τα τρέχοντα δεδομένα συνάδουν με την επίτευξη μιας ήπιας προσγείωσης και θα αναζητήσω στοιχεία κατά τους επόμενους δύο μήνες για να στηρίξω αυτή την άποψη», δήλωσε ο Γουόλερ σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις την Τετάρτη στη Fed του Κάνσας Σίτι. «Αν και δεν πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στον τελικό μας προορισμό, πιστεύω ότι πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στη στιγμή που δικαιολογείται η μείωση του επιτοκίου πολιτικής».

Ο Γουόλερ προστίθεται στους αξιωματούχους που έχουν σηματοδοτήσει ότι πλησιάζουν προς τη μείωση των επιτοκίων, αν και οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, έχουν σταματήσει να προσφέρουν καθοδήγηση σχετικά με τον ακριβή χρόνο μιας τέτοιας κίνησης.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα συνεδριάσουν στις 30-31 Ιουλίου, αλλά οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι δεν θα αρχίσουν μειώσεις των επιτοκίων πριν από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Ο Γουόλερ ανέλυσε πώς διαφορετικά σενάρια θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία της πολιτικής.

Το πιο πιθανό, είπε, είναι ότι ο πληθωρισμός θα είναι «άνισος», δηλαδή όχι τόσο καλός όσο οι πρόσφατες εκθέσεις, αλλά συνεπής με τη συνολική πρόοδο προς την κατεύθυνση της μείωσης στον στόχο του 2%. Μια μείωση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον είναι πιο αβέβαιη σε αυτό το σενάριο, είπε.

Μια άλλη πιθανή πορεία, ωστόσο, είναι ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα συνεχίσουν να είναι «πολύ ευνοϊκά». Σε αυτή την περίπτωση, δήλωσε ο Γουόλερ, «θα μπορούσα να φανταστώ μια μείωση των επιτοκίων στο όχι πολύ μακρινό μέλλον».

Μετά την αύξηση των πιέσεων στις τιμές το πρώτο τρίμηνο, τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Το ιδανικό σημείο

Ο Γουόλερ δήλωσε ότι η αγορά εργασίας βρίσκεται σε ένα «ιδανικό σημείο» όπου η αύξηση της απασχόλησης δεν είναι υπερβολική και οι αυξήσεις των μισθών, κατά την άποψή του, είναι σχεδόν συνεπείς με τις σταθερές τιμές. Σημείωσε ότι τα ποσοστά απολύσεων είναι σταθερά γύρω στο 1% και το ποσοστό ανεργίας, αν και υψηλότερο, παραμένει σε ιστορικά χαμηλά. «Για μένα, όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι η προσφορά και η ζήτηση εργασίας βρίσκονται σε ισορροπία», είπε.

Ο διοικητής της Fed πρόσθεσε ότι υπάρχει περισσότερος «ανοδικός κίνδυνος για την ανεργία από ό,τι έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό» και δήλωσε ότι θα δώσει «μεγάλη προσοχή» στην πλευρά της απασχόλησης, μια από τις δύο εντολές της κεντρικής τράπεζας.

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν τονίσει τη σημασία εξεύρεσης μιας ισορροπίας για την τιθάσευση του πληθωρισμού χωρίς να προκληθεί αδικαιολόγητη ζημία στην οικονομία και παρακολουθούν προσεκτικά τα στοιχεία της αγοράς εργασίας για ενδείξεις πίεσης.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024