Φορολογικές δηλώσεις: Οι παράγοντες της αγοράς ζητούν παράταση της προθεσμίας υποβολής – Τι λένε Χατζηθεοδοσίου, Πόλυγγερ, Καββαθάς
Οι φορολογικές δηλώσεις και τα προβλήματα από την προσυμπλήρωση τους
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Μπροστά στο ενδεχόμενο δυσβάσταχτων προστίμων βρίσκονται οι φορολογούμενοι -φυσικά και νομικά πρόσωπα- που καλούνται να απευθυνθούν ξανά στους ήδη επιβαρυμένους λογιστές για να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι τις 26 Ιουλίου.
Με το ενδεχόμενο να οριστικοποιηθούν και να υποβληθούν πάνω από 1,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις μέσα σε μόλις εννέα ημέρες μέχρι την προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών να είναι ανέφικτο, φορείς της αγοράς -ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, και ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ- και ο πρόεδρος του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών, Μιχάλης Πόλυγγερ εξηγούν στον ΟΤ γιατί η παράταση της προθεσμίας των φολογικών δηλώσεων, που ζητούν, είναι μονόδρομος.
Σαρωτικές αλλαγές χωρίς υποστήριξη
Για ένα πρόβλημα ουσιαστικό και βαθιά πολιτικό κάνει λόγο ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που υποστηρίζει το αίτημα για παράταση που έχει ήδη τεθεί από λογιστές και φοροτεχνικούς.
«Δεν μας ξενίζει το γεγονός ότι για ακόμη μια φορά η κρατική μηχανή δεν είναι έτοιμη να υποστηρίξει εξ ολοκλήρου τις αλλαγές που η ίδια έχει θεσπίσει», εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
«Όπως κάθε χρόνο οι φορολογικές δηλώσεις ανοίγουν 1/2 και λήγουν 30/6. Φέτος το σύστημα για φυσικά πρόσωπα άνοιξε 26/4 και για νομικά πρόσωπα αργότερα, για την επιστρεπτέα στις 15/5, οι καταστάσεις από ΟΠΕΚΕΠΕ ανέβηκαν στις 2/5 – υπάρχουν τόσα στοιχεία που δείχνουν την αναντιστοιχία της πρόθεσης και της πραγματικότητας. Όταν κάνεις σαρωτικές αλλαγές και τις κάνεις γρήγορα και δεν είσαι έτοιμος σαν κράτος να τις υποστηρίξεις, δεν μπορείς να λες ότι θα επιβάλεις πρόστιμα», προσθέτει.
«Δεν είμαστε ενάντια στις αλλαγές, ούτε στην ψηφιακή κάρτα, ούτε στα POS, ούτε στα myData. Αντίθετα, πρόκειται για μέτρα τα οποία εκσυγχρονίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Εάν δεν υπάρχει όμως ορθή και συνολική υποστήριξη, όταν δεν έχει δημιουργηθεί το σωστό πλαίσιο, τότε προκύπτουν προβλήματα που δύσκολα επιλύονται, εάν δεν υπάρχει η θέληση να αναγνωριστεί το πρόβλημα και να αντιμετωπιστεί συνολικά».
«Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να δώσει η κυβέρνηση παράταση, αφού δεν βγαίνουν αλλιώς τα νούμερα. Αναμένουμε να δοθεί την τελευταία στιγμή», καταλήγει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Κενά, ασάφειες και ελλείψεις
Σύμφωνα με τον Γιώργο Καββαθά, πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρές είναι άμεσα εξαρτημένες από τους φοροτεχνικούς. «Αυτή την στιγμή όμως έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ή λόγω της περίφημης προσυμπλήρωσης, πρέπει να προβούν σε διορθώσεις. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο ό,τι συμβαίνει τώρα».
«Ξεκινά από την στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα με μεγάλη καθυστέρηση και από τα στοιχεία που δεν έστειλαν εγκαίρως οι φορείς του δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα τα λογιστικά γραφεία έχουν επιφορτιστεί με τα myData, τα τιμολόγια από 1/7, τη διασύνδεση POS-ταμειακών», αναφέρει στον ΟΤ ο κ. Καββαθάς. «Όλες αυτές οι αλλαγές που γίνονται τόσο γρήγορα και περνούν μέσα από τα φοροτεχνικά γραφεία, δεν έχουν ολοκληρωμένη υποστήριξη και θυμίζουν πασάλειμμα».
«Υπό νορμάλ συνθήκες η λήξη ήταν 31/7, ενώ φέτος πάμε και τέσσερις μέρες νωρίτερα. Οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις είχαν πάρα πολλά λάθη και θέλουν και αυτές τροποποιητικές. Όταν μπούμε όλοι στην κανονικότητα αυτή, θα ελαφρυνθούν και όλοι – αλλά μέχρι να πάμε προς την κατεύθυνση αυτή, χρειάζεται πάλι διόρθωση και είναι χειρότερο – καλύτερα να φτιάξουμε ένα σπίτι από τα θεμέλια παρά να κάνουμε μερεμέτια», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
«Ο υπουργός Οικονομικών παίζει για ακόμη μια φορά με τον πόνο των επιχειρήσεων, καθώς αναμένουμε και αυτή τη φορά μια παράταση που θα δοθεί όπως όλα δείχνουν τελευταία στιγμή. Μόνο που τώρα -μέσα σε μια έντονη τουριστική σεζόν- δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να ασχολούνται με διορθώσεις και γραφειοκρατίες. Αντικειμενικοί λόγοι είναι αυτοί που μας κάνουν να ζητάμε την παράταση, όπως εξηγήσαμε και στη νέα επιστολή μας προς του υπουργείο. Εκ των πραγμάτων πρέπει να δοθεί μια δίμηνη παράταση. Εκτός και αν θέλουν να επιβάλουν πρόστιμα και να βάλουν απέναντί τους 100.000 επιχειρηματίες», καταλήγει.
Αίτημα της αγοράς
Για ένα πρόβλημα που αφορά κατά κύριο λόγο την αγορά και όχι μεμονωμένα τους λογιστές μιλά στον ΟΤ ο πρόεδρος του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών (ΛΣΑ), Μιχάλης Πόλυγγερ. «Δεν υπάρχει καμία συντεχνιακή λογική, καθώς δεν είναι οι φοροτεχνικοί που ζητούν την παράταση για ίδιους λόγους, αλλά την απαιτεί η αγορά, που έχει το άμεσο πρόβλημα. Εμείς μεσολαβούμε για τις δηλώσεις των φυσικών και νομικών προσώπων και κατά συνέπεια πληττόμαστε έμμεσα. Όλα τα ζητήματα που διέπουν το αίτημα αυτό θα συζητήσουμε και σήμερα μέσω του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών», εξηγεί ο κ. Πόλυγγερ.
«Γινόμαστε όλοι αποδέκτες προβλημάτων που είτε υπάρχουν χρόνια είτε προέκυψαν κατά την τελευταία διετία. Πρώτα απ’ όλα έχει νομοθετηθεί μόνο η λήξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (30/6),αλλά όχι η έναρξη. Πρόκειται για ένα τέχνασμα της πολιτείας, επειδή είναι ουσιαστικά ανέτοιμη να παράσχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα όπου όλοι οι φορείς που συμμετέχουν, είναι επίσης ανέτοιμοι. Κάτι που θα αλλάξει – -και με τη βοήθεια τη δική μας- καθώς είναι πρόθεση ξεκάθαρη του υπουργού».
Όπως τονίζει ο προέδρος του ΛΣΑ, την ευθύνη της χάραξης φορολογικής πολιτικής έχει η κυβέρνηση – πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να νομοθετεί ως το τέλος του έτους ώστε να ισχύει ό,τι πρέπει από την έναρξη του επόμενου. «Ενδεικτικά, όλη αυτή η ιστορία με τα κριτήρια των ελευθερων επαγγελματιών ψηφίστηκε τέλη του 2023, εφαρμόστηκε αναδρομικά από την αρχή του 2023 και ισχύει στις φετινές δηλώσεις», προσθέτει.
Ενώ ως προς τις βεβαιώσεις, που ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς υποχρεούνται να στέλνουν για τους εργαζόμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι 28/2, ο κ. Πόλυγγερ τονίζει πως «δεν υπάρχει συνέπεια από την πλευρά των δημόσιων φορέων, καθώς στέλνουν στοιχεία ή και τα επικαιροποιούν όποτε θέλουν, χωρίς να τηρούν καμία προθεσμία -γι’ αυτό και έχουμε ζητήσει να επιβληθούν επιτέλους πρόστιμα για όσους φορείς του δημοσίου βγαίνουν εκτός προθεσμιών-, ενώ την ίδια στιγμή το κράτος στέλνει χιλιάδες μηνύματα υπενθύμισης και με απειλητικό περιεχόμενο σε φορολογούμενους για πρόστιμα».
Τα προβλήματα από την προσυμπλήρωση
«Διαφημίστηκαν πάρα πολύ οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις και η διαφωνία μας ως προς αυτό μάλιστα λοιδωρήθηκε ότι θα έχουμε ως κλάδος οικονομικές απώλειες. Η αλήθεια είναι όμως πως υπήρχαν από πριν οι δυνατότητες για αυτόματη πρόσβαση σε στοιχεία που διευκόλυναν τις δηλώσεις. Το λάθος ήταν ότι η πολιτεία υπέβαλε από μόνη της τις δηλώσεις χωρίς να είναι ενημερωμένα τα στοιχεία, ενώ στη συνέχεια έστειλε επανειλημμένα μηνύματα σε φορολογούμενους για τροποποιητικές».
Ενώ στην περίπτωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData, ζητήθηκε από τους λογιστές να γίνει μια συμφωνία στοιχείων, όπως ανέφερε ο κ. Πόλυγγερ.
«Έπρεπε να είναι έτοιμοι όλοι αυτοί οι παράγοντες στα τέλη Φλεβάρη, ώστε να υπάρξει καλύτερη οργάνωση και η υποβολή να αρχίζει 1/3 και να ολοκληρώνεται 30/6. Είναι αίτημα όλων, της αγοράς και δικό μας, να είμαστε τυπικοί στις ημερομηνίες ώστε να μην αποτελούν πρώτη είδηση οι φορολογικές δηλώσεις. Προς το παρόν, με 1,5 εκατ. δηλώσεις ανεκπλήρωτες (25% το Ε1) και το 42% για τις επιχειρήσεις, οι εννέα ημέρες που απομένουν καθιστούν ανέφικτη την προθεσμία. Αυτό εξάλλου θα τονίσουμε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, σε πανελλαδικό επίπεδο, αύριο 18/07/2024 και ώρα 18:00 σε διαδικτυακή εκδήλωση ώστε να υπάρξει συντονισμός για «κοινή δράση».
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις