Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Κάθε λιμάνι και καημός… Πιο φθηνό το ταξίδι στην Πράγα από τη Σύρο

Κάθε λιμάνι και καημός… Πιο φθηνό το ταξίδι στην Πράγα από τη Σύρο

Ο χειμώνας πέρασε το καλοκαίρι έφτασε και ήρθε η ώρα για ένα ταξίδι. Οι τιμές στα ακτοπλοϊκά έχουν εκτοξευτεί, το κόστος των διακοπών έχει μεγαλώσει και οι επιλογές για ένα ανέμελο ελληνικό καλοκαίρι περιορίζονται.

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι εδώ και το απέραντο γαλάζιο της πατρίδας μας καλεί στην αγκαλιά του. Ώρα να οργανώσουμε το ταξίδι μας αν και… αργήσαμε λίγο.

Τα νησιά μας φιλόξενα, λαμπερά, πολύχρωμα έτοιμα να μας υποδεχτούν προσφέροντας απλόχερα τους αμύθητους θησαυρούς τους.

Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Ιόνιο, βόρειο Αιγαίο, Σποράδες. Εύβοια, Κρήτη, Αργοσαρωνικός.  Πανέμορφοι προορισμοί για αξέχαστες διακοπές. Καλοκαίρι ελληνικό, με σάουντρακ τα τζιτζίκια και τον παφλασμό των κυμάτων.

Θέλεις να ακούς τον παφλασμό των κυμάτων και τα τζιτζίκια ή πάμε για άλλα…;

Καπέλο, γυαλί, μαγιό, αντηλιακό. Μια μάσκα θαλάσσης για να εξερευνήσουμε το βυθό, λίγα ρούχα και φύγαμε.

Φύγαμε;  Ώπα, μια στιγμή… Να κλείσουμε ακτοπλοϊκά και φυσικά τη διαμονή μας.

Η πανέμορφη Σύρος

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Ο χειμώνας μας έχει αφήσει πίσω ανεπιστρεπτί και ο υδράργυρος έχει πατήσει κορυφές. Η προσμονή φτάνει στο τέλος της και αυτό που ονειρευόμασταν όλο τον χειμώνα ήρθε η ώρα να πραγματοποιηθεί.

Επιτέλους διακοπές και… ανώμαλη προσγείωση.

Οι περισσότεροι Έλληνες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των διακοπών στα νησιά.

Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), αποτυπώνει μια οδυνηρή πραγματικότητα: Ένας στους 2 καταναλωτές δηλώνει ότι δεν θα κάνει φέτος διακοπές, ενώ το 32% δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά αυτές θα είναι λιγότερες ημέρες.

Το πακέτο διακοπών εμφανίζεται πιο ακριβό κατά 12,7%. Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, οι τιμές είναι υψηλότερες κατά 12% σε σύγκριση με πέρυσι.

Τα δε ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν πάρει φωτιά. Ενδεικτικά για μια 4μελη οικογένεια με 1 ΙΧ, το δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος – Πειραιάς φέτος κοστίζει 534 €, σημειώνοντας αύξηση 15,1% σε σχέση με το 2023 που κόστιζε 464 €.

Η ίδια οικογένεια για το δρομολόγιο Πειραιάς – Ηράκλειο – Πειραιάς, θα πληρώσει φέτος 564 € , ήτοι 15,6% πιο πάνω από το 2023 που πλήρωνε 488 €.

Για το δρομολόγιο Πειραιάς – Ρόδος – Πειραιάς (με συμβατικό πλοίο και τετράκλινη καμπίνα) η τιμή φέτος ανέρχεται σε 1.019 ευρώ αυξημένη κατά 10,3% σε σχέση με το 2023 που κόστιζε 924€.

Όλα έτοιμα για αναχώρηση

«Καύσωνας» τιμών

Η αναζήτηση ξεκινάει. Αρχικά αφήνουμε εκτός Μύκονο, Σαντορίνη που για τον μέσο Έλληνα έχουν γίνει απλησίαστος προορισμός εξαιτίας των τιμών που έχουν «εκτοξευτεί στον Θεό».

Επιμένουμε όμως Κυκλάδες και βάζουμε πλώρη για Σύρο. Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, «η Αρχόντισσα του Αιγαίου» μας καλεί να ζήσουμε ένα πενθήμερο σε μια ατμόσφαιρα μοναδική, αρχοντική και κοσμοπολίτικη.

Αναχώρηση 28 Ιουλίου και επιστροφή 4 Αυγούστου. Τιμή ακτοπλοϊκού εισιτηρίου για ένα άτομο χωρίς αυτοκίνητο 45,5 ευρώ (χωρίς επιστροφή). Ένα ταξίδι 4,5 ωρών για μια απόσταση περίπου 82 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά.

Έχουμε και εναλλακτική. Λίγο ακριβότερη, στα 60 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, για να δέσουμε στο λιμάνι της Σύρου σε 2 ώρες.

Άλλα τόσα για την επιστροφή και αθροίζουμε 91 ευρώ αν κινηθούμε με χαμηλές ταχύτητες και σχεδόν 120 ευρώ για ένα ταχύτερο ταξίδι.

Γρήγορη ματιά στο πορτοφόλι (ηλεκτρονικό) και δεύτερο βήμα αναζήτηση διαμονής.

Ένα απλό δωμάτιο κοστίζει κατά μέσο όρο πάνω από 100 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Αθροίζουμε. Θέλουμε κάτι παραπάνω από 450 ευρώ για διαμονή και αν επιλέξουμε τα οικονομικότερα ακτοπλοϊκά 91 ευρώ. Συνολικά, τα έξοδα για μεταφορά και διαμονή ξεπερνούν τα 550 ευρώ για πέντε μέρες παραμονής στο νησί και τέσσερις διανυκτερεύσεις.

Πετάμε για Πράγα

Αλλάζουμε κατεύθυνση και κάνουμε μια τυχαία σύγκριση, με τα εισιτήρια αεροπλάνου για Πράγα. Τις ίδιες ημερομηνίες πετάμε από «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την πρωτεύουσα της Τσεχίας που βρίσκεται σε απόσταση από την Αθήνα στα 1054 μίλια.

Το κόστος του ταξιδιού (η φθηνότερη επιλογή αλλά απευθείας πτήση) είναι 110 ευρώ με επιστροφή και φτάνουμε στο αεροδρόμιο σε 2,5 ώρες. Επιλέγουμε και πάλι ένα απλό δωμάτιο με το μέσο όρο διαμονής να φτάνει τα 100 ευρώ. Συνολικά το ταξίδι μας κοστίζει κάτι περισσότερο από 500 ευρώ για πέντε ημέρες και τέσσερις διανυκτερεύσεις.

Η αλήθεια είναι πως το ελληνικό καλοκαίρι μας χτυπάει την πόρτα όμως… δεν ξέρουμε αν θα την ανοίξουμε.

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024