Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτρικό ρεύμα: Τρία μέτρα ανακοίνωσε ο κ. Σκυλακάκης

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τρία μέτρα ανακοίνωσε ο κ. Σκυλακάκης

Επιδότηση ρεύματος ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Την επιδότηση ρεύματος των νοικοκυριών μόνο για τον Αύγουστο του 2024, ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Συγκεκριμένα, τα τρία μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν:

  • Έκτακτο τέλος στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο. Αυτός ο φόρος θα επιβληθεί για τουλάχιστον 2 μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο.
  • Επιδότηση νοικοκυριών για τον Αύγουστο. Οι ανακοινώσεις για τα ποσά θα γίνουν τέλη Ιουλίου για να δούμε πως θα κυμανθούν οι τιμές χονδρικής και λιανικής.
  • Θα βάλουμε υπέρ των καταναλωτών μία πρόσθετη πρόνοια για μηχανισμό παρέμβασης για στρεβλώσεις που έρχονται και ξανάρχονται. Προφανώς με έγκριση της επιτροπής.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις προς το παρόν για τον έκακτο μηχανισμό, ωστόσο θα υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί, αν υπάρξουν οι συνθήκες.

Όσον αφορά στις επιδοτήσεις, αυτές θα αφορούν τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια του Αυγούστου.

Μέσω του ποσού που θα συγκεντρωθεί από την έκτακτη εισφορά, θα επιδοτηθούν για τον μήνα Αύγουστο όσους είναι συμβεβλημένοι σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια. Το όριο της κατανάλωσης θα είναι οι 500 κιλοβατώρες, τόνισε η κ. Σδούκου.

Ο υπουργός εξήγησε πώς ακριβώς διαμορφώνονται οι τιμές ρεύματος και ποιοι είναι οι παράγοντες που τις επηρεάζουν.

«Το ευρωπαϊκό σύστημα, το οποίο έχει αδυναμίες, αλλά είναι υποχρεωτικό, δεν επιτρέπει κρατική ρύθμιση τιμών ή μονοπώλια. Τα κράτη – μέλη μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις, αλλά αυτές δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα. Οι τιμές διαμορφώνονται από το πόσες νέες ανανεώσιμες πηγές μπαίνουν στο σύστημα. Όσο περισσότερες μπαίνουν, τόσο θα υποχωρούν οι τιμές μακροπρόθεσμα», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

Επίσης, για τον λιγνίτη και για το φυσικό αέριο, είπε ότι οι τιμές διαμορφώνονται από δύο εξωγενείς παράγοντες, στις οποίες καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει. Οι τιμές των ρύπων και οι πανευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου σε σχέση με το 2019 έχουν διπλασιαστεί και των ρύπων έχουν τριπλασιαστεί.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζεται και σήμερα η άνοδος με νέα υψηλή τιμή στα 218,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 176,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα χθες, με τη μέγιστη ωριαία τιμή να καταγράφει νέα ρεκόρ στα 759,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τους αγρότες ο υπουργός τόνισε ότι τους συμφέρει να μπουν στο ΓΑΙΑ. Χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι «τους εξασφαλίζει για δύο χρόνια για όλη τους την ενέργεια τιμές προ κρίσης. Έχουν περιθώριο να μπουν έως τον Οκτώβριο«, ενώ ο υπουργός τους παροτρύνει να μπουν άμεσα.

Όσον αφορά τα χρωματιστά τιμολόγια ο κ. Σκυκαλάκης σημείωσε ότι «το ποιο διαλέγουμε εξαρτάται από το ενεργειακό μας προφίλ» και  πρόσθεσε πως «ρόλο παίζει και το κατά πόσο ο καταναλωτής θέλει να αναλάβει ρίσκο».

Ο υπουργός σημείωσε πώς στα πράσινα τιμολόγια οι τιμές τον Ιανουάριο ήταν κάτω και από τον Δεκέμβριο που είχαμε επιδοτήσεις. Στη συνέχεια είχαμε πτώση στις τιμές την άνοιξη. Τον Ιούλιο η τιμή ανέβηκε και πάλι και έφτασε οριακά πάνω από τον Ιανουάριο, παραμένοντας όμως πολύ χαμηλά.

Sports in

Ο Γιαννακόπουλος προανήγγειλε επέκταση του Αταμάν (pic)

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με ανάρτησή του στα social media άφησε να εννοηθεί πως ο Εργκίν Αταμάν θα επεκτείνει το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024