Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Αχαΐα: Πνιγηρή ατμόσφαιρα από το τοξικό νέφος στο Γομοστό - «Καπνίζει» ακόμα το εργοστάσιο

Αχαΐα: Πνιγηρή ατμόσφαιρα από το τοξικό νέφος στο Γομοστό – «Καπνίζει» ακόμα το εργοστάσιο

Το απόκοσμο τοξικό νέφος που έχει προκληθεί προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη εμφανίσει αναπνευστικά προβλήματα

Αποπνικτική παραμένει η ατμόσφαιρα στην περιοχή του Γομοστού στην Αχαΐα, καθώς το εργοστάσιο πλαστικών που χθες το απόγευμα τυλίχθηκε στις φλόγες εξακολουθεί να «καπνίζει» παρά το γεγονός ότι η Πυροσβεστική έχει σβήσει τη φωτιά αν και παραμένει σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπύρωση.

Το τοξικό νέφος έχει καλύψει το Γομοστό έχει ήδη προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε κατοίκους

Πυκνός καπνός υψώνεται στον ουρανό κατά τη διάρκεια της φωτιάς στο εργοστάσιο

Όπως αναφέρει το tempo24, το τοξικό νέφος που έχει προκληθεί δημιουργεί μια απόκοσμη εικόνα σαν ομίχλη. Αυτό προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους καθώς αρκετοί έχουν αντιμετωπίσει ήδη αναπνευστικά προβλήματα, με πρώτο σύμπτωμα τον έντονο βήχα.

Η φωτιά εκδηλώθηκε χθες απογευματινές ώρες στον περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου και λόγω της έντασης πέρασε και στον εσωτερικό χώρο παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών αλλά και των συνεχών ρίψεων νερού από τα εναέρια μέσα.

Μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα

Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης, όπως αναφέρει το thebest.gr, έθεσε στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος υδροφόρες για τη μεταφορά νερού, αλλά και μηχανήματα έργου που μαζί με δυνάμεις του Δήμου Δυτικής Αχαΐας προχώρησαν στη διαμόρφωση αντιπυρικής ζώνης, προκειμένου να εμποδιστεί η επέκταση της πυρκαγιάς.

«Χάρη στην μεγάλη κινητοποίηση όλων των τοπικών δυνάμεων και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έγινε κατορθωτό να μην επεκταθεί μία πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά λόγω των εύφλεκτων υλών και αντικειμένου της παραγωγικής μονάδας» δήλωσε ο ίδιος.

Στιγμιότυπο από το εργοστάσιο την ώρα που η φωτιά βρισκόταν σε εξέλιξη (Πηγή: Tempo24)

Και πρόσθεσε: «Ωστόσο αυτό που μας νοιάζει πλέον και εφόσον εξουδετερωθεί πλήρως ο κίνδυνος της φωτιάς, είναι η προστασία των πολιτών και της δημόσιας υγείας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς είναι πιθανό να επιβαρύνθηκε σημαντικά ο ατμοσφαιρικός αέρας».

Ο κ. Ζαΐμης υπογράμμισε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν μετρήσεις για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στην περιοχή.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου, προχώρησε στην έκδοση οδηγιών προς τους πολίτες της περιοχής όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, για τη μέγιστη δυνατή προφύλαξη και προστασία τους.

Επεκτάθηκε γρήγορα

Ειδικότερα, στις φλόγες τυλίχθηκαν οι αποθήκες του εργοστασίου της ΠΑΒΙΠΛΑΣΤ, εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο της πλαστικής συσκευασίας αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων.

Λόγω των πλαστικών και άλλων εύφλεκτων υλικών η φωτιά έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά επεκτάθηκε και σε μια από τις πτέρυγες των εγκαταστάσεων του εργοστασίου.

Αχαΐα εργοστάσιο

Αποθήκη του εργοστασίου στις φλόγες (Πηγή: The Best)

Χθες, μέσω μηνύματος από το «112», οι κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους, «σφραγίζοντας» πόρτες και παράθυρα λόγου του πυκνού καπνού.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν περίπου 60 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11 οχήματα, που προσπαθούσαν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να αποτρέψουν την επέκτασή της.

Sports in

Μαθαίνει αντίπαλο στα προκριματικά του Champions League ο ΠΑΟΚ

Ο νικητής του ζευγαριού Εγνάτια-Μπάνια Λούκα θα είναι και ο αντίπαλος του ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024