Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Καιρός: Οι εκτιμήσεις για τον καύσωνα - Πότε αναμένουμε βελτίωση

Καιρός: Οι εκτιμήσεις για τον καύσωνα – Πότε αναμένουμε βελτίωση

Αυτή την εβδομάδα ο καιρός προβλέπεται ότι θα κυλήσει με πολύ υψηλές θερμοκρασίες - Πότε θα σταματήσει ο καύσωνας

Με τον καύσωνα να επιμένει καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» σε αρκετές περιοχές της χώρας, ο κόσμος σε κάθε ευκαιρία ξεχύνεται στις παραλίες για λίγη δροσιά με την ελπίδα ότι ο καιρός θα δροσίσει το συντομότερο δυνατόν.

«Για κάτι καλύτερο μπορούμε να ελπίζουμε κάπου μεταξύ 26 και 27 του μηνός», λέει ο Κολυδάς

Γι’ αυτή την εβδομάδα, πάντως, οι μετεωρολόγοι δεν μας δίνουν πολλές ελπίδες. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σημείωσε ότι μπορούμε να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο κάπου μεταξύ 26 και 27 του μηνός. Υπομονή, λοιπόν.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τόνισε, μάλιστα, ότι σήμερα Τετάρτη είναι μία από τις δύο ημέρες που αναμένουμε την κορύφωση αυτού του ισχυρού και παρατεταμένου κύματος ζέστης, με τον υδράργυρο τοπικά να ξεπερνά ακόμα και τους 42°C.

Καύσωνας: Στους 31°C η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας

Ο Σάκης Αρναούτογλου, από την πλευρά του, ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρθρο που αναφέρεται στις υψηλές τιμές της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στη Μεσόγειο την περίοδο που διανύουμε.

Σύμφωνα με αυτό, στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της λεκάνης η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας κυμαίνεται απο 29°C – 31°C, ενώ οι αποκλίσεις από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ξεπερνούν τοπικά τους 6°C στην Αδριατική θάλασσα και τους 2-4°C στα νοτιοανατολικά. Σχετικά μικρότερες αλλά επίσης ακραίες τιμές απόκλισης της θερμοκρασίας της θάλασσας καταγράφουν οι δορυφόροι και στη περιοχή του Ιονίου Πελάγους αλλά και στη Τυρρηνική θάλασσα (έως 4°C), με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται απο 27-29°C.

Οι μόνες περιοχές που καταγράφουν θερμοκρασίες κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα είναι το Αιγαίο, όπου η ευεργετική επίδραση του μελτεμιού διατηρεί τις θερμοκρασίες γύρω τους 24 °C, και το δυτικό κομμάτι της Μεσογείου (πχ. κόλπος των Λεόντων, Βαλεαρίδες νήσοι), όπου παρατηρούνται και αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας (περίπου -1°C), επίσης λόγω της επίδρασης των τοπικών ισχυρών βόρειων ανέμων.

Καιρός: Πολλή ζέστη και μεγάλος κίνδυνος φωτιάς

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει λόγο για πολύ έντονη ζέστη που σίγουρα θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο, με τον κίνδυνο πυρκαγιάς στα ύψη.

Ο κ. Μαρουσάκης διευκρινίζει για τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφουν οι θερμικές κάμερες των drones ότι πρόκειται για «θερμοκρασίες που αποκτούν τα διάφορα υλικά που βρίσκονται πάνω στην επιφάνεια του εδάφους» και τις νιώθουμε όταν κινούμαστε κοντά σε αυτά τα αντικείμενα.

Και προσθέτει: «Εμείς μετράμε τη θερμοκρασία με εντελώς διαφορετικό τρόπο, υπό σκιά, σε δύο μέτρα ύψος, χωρίς να έχουμε την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, χωρίς την επίδραση της θερμότητας που εγκλωβίζουν τα διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω».

Όπως τονίζει, χαρακτηριστικό του καύσωνα που διανύουμε είναι ότι η θερμοκρασία τη νύχτα δεν πέφτει σημαντικά, ειδικά στα αστικά κέντρα, για να πάρουμε μια ανάσα.

«Τα πιο θερμά γεωγραφικά διαμερίσματα θα βρίσκονται προς τα δυτικά και βόρεια γιατί εκεί εκτονώνεται με τη μεγαλύτερη έντασή της αυτή η πολύ θερμή αέρια μάζα» εξηγεί ο κ. Μαρουσάκης.

Οπότε, περιοχές όπως είναι η δυτική Στερεά, η δυτική, νότια και ανατολική Πελοπόννησος (Πύργος Ηλείας, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Άστρος Κυνουρίας, Λεωνίδιο) θα δεχτούν μεγάλη θερμική εισβολή. Ο καιρός συνεχίζει τα δικά του.

Sports in

Πέθανε 20χρονος τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα

«Έφυγε» τα ξημερώματα της Τετάρτης (17/7) από τη ζωή σε ηλικία 20 ετών ο τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα Γουαγιακίλ, Τζάστιν Κορνέχο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024