Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του in για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος από το Μέγαρο Μαξίμου, με σκοπό την προμήθεια ενός νέου κατασκοπευτικού λογισμικού.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα χαρακτηριστικά του θα είναι πιο εξελιγμένα από εκείνα του Predator, που αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα στο σκάνδαλο των υποκλοπών -με στόχο δεκάδες πρόσωπα.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Τζίνας Μοσχολιού, το Προεδρικό Διάταγμα επιμελήθηκε το Μέγαρο Μαξίμου μετά από εισηγήσεις και προτάσεις όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων, για τις προϋποθέσεις υλοποίησης της προμήθειας και της χρήσης ενός λογισμικού που προορίζεται για να αντικαταστήσει το σύστημα επισυνδέσεων που χρησιμοποιείται σήμερα από την ΕΥΠ.

Πιο σύγχρονο

Πληροφορίες αναφέρουν πως το ενδιαφέρον των ελληνικών αρχών κλίνει προς την απόκτηση ενός νέου «αόρατου» συστήματος παρακολούθησης.

Αναμένεται να είναι πιο σύγχρονο από τα γνωστά πλέον Pegasus και το Predator.

Μάλιστα, για την παγίδευση του στόχου, δεν θα απαιτείται η αποστολή sms ή ηλεκτρονικού μηνύματος, όπως συνέβη πρόσφατα με το σκάνδαλο Predator.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα συγκεκριμένα λογισμικά παρακολούθησης, υπάρχει διαθέσιμη ακόμα μία τεχνική προδιαγραφή, όπου ο χρήστης του συγκεκριμένου λογισμικού μπορεί να κάνει αντίστροφη μηχανική.

Να επηρεάσει δηλαδή δεδομένα που βρίσκονται στο λογισμικό της συσκευής, αρχεία, έγγραφα αλλά ακόμα και τον τρόπο λειτουργίας της συσκευής.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το in, το συγκεκριμένο λογισμικό –εφόσον αποκτηθεί- θα «τοποθετείται» μόνο με την εντολή του εισαγγελέα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Η ΑΔΑΕ θα το μάθει τελευταία

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) δεν έχει ενημερωθεί για την ύπαρξη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.

Μάλιστα, αναμένεται να ενημερωθεί για το νέο σύστημα παρακολουθήσεων αφού ολοκληρωθεί η προμήθεια του, γεγονός που σημαίνει πως δεν θα έχει λόγο για το συγκεκριμένο λογισμικό.