Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ζητούμενο η ενημέρωση: To σιωπητήριο στη Δίκη της Χρυσής Αυγής προσωρινά αποφεύχθηκε

Ζητούμενο η ενημέρωση: To σιωπητήριο στη Δίκη της Χρυσής Αυγής προσωρινά αποφεύχθηκε

«Πάτημα» στην τροποποίηση του νόμου 3090/2002 περί της τηλεοπτικής ή ραδιοφωνικής μετάδοσης μιας δίκης βρήκαν οι συνήγοροι των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών Μιχαλολιάκου και Ματθαιόπουλου. Η ενημέρωση στο «απόσπασμα».

Πρώτη απόπειρα να μπει σιωπητήριο στην ενημέρωση μέσω των Παρατηρητηρίων που καλύπτουν δίκες εύλογου δημόσιου ενδιαφέροντος είχαμε σήμερα στο Εφετείο της Χρυσής Αυγής. Οι συνήγοροι των κατηγορούμενων Μιχαλολιάκου και Ματθαιόπουλου ζήτησαν την αποβολή του Παρατηρητηρίου «Golden Dawn Watch» επικαλούμενοι την τροποποίηση του νόμου 3090/2002 περί της τηλεοπτικής ή ραδιοφωνικής μετάδοσης μιας δίκης.

ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 5 Ιουλίου περνά στη διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου και «εφόσον συναινούν ο εισαγγελέας, οι διάδικοι και συντρέχει ουσιώδες δημόσιο συμφέρον» η «ολική ή μερική μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως μέσω της τηλεόρασης, ραδιοφώνου, διαδικτύου και γενικά οποιουδήποτε τεχνολογικού μέσου, καθώς και η κινηματογράφηση, μαγνητοσκόπηση, ηχογράφηση και αποτύπωση της δίκης σε γραπτό κείμενο μέσω ειδικού λογισμικού που μετατρέπει τον προφορικό λόγο σε γραπτό, ενώπιον ποινικού, αστικού ή διοικητικού δικαστηρίου».

Ζητήθηκε για πρώτη φορά η αποβολή του Παρατηρητηρίου «Golden Dawn Watch»

Η νέα διάταξη για τη δημοσιότητα των δικών που σήκωσε σωρεία αντιδράσεων και έκδηλη ανησυχία για «μαύρο» στα Παρατηρητήρια και στο ζωντανό δικαστικό ρεπορτάζ από το ποινικό ακροατήριο δοκιμάστηκε σήμερα στην πράξη.

Ενημέρωση

Στιγμιότυπο από τη Δίκη της Χρυσής Αυγής

Πράξη πρώτη για «φίμωση» του Παρατηρητηρίου

Στο Εφετείο της Χρυσής Αυγής, οι συνήγοροι των κατηγορούμενων Μιχαλολιάκου και Ματθαιόπουλου ζήτησαν την αποβολή του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

Σύμφωνα με τον Θανάση Καμπαγιάννη, δικηγόρο πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων,  «η επιχειρηματολογία τους ήταν εντελώς αντιφατική: από το ότι γίνεται λέξη προς λέξη αναμετάδοση με ταυτόχρονη ανάρτηση στο Twitter και άρα γίνεται χρήση ειδικού λογισμικού μέχρι το ότι η αναμετάδοση είναι ελλιπής και πιθανά προκατειλημμένη».

Αφού άκουσε τη νομική επιχειρηματολογία της πολιτικής αγωγής το δικαστήριο δέχτηκε την εισαγγελική πρόταση να καταγραφεί το αίτημα στα πρακτικά και να αποστείλει αυτά στην Εισαγγελία για τις δικές της ενέργειες.

«Με την απόφαση αυτή, η αποβολή του Παρατηρητηρίου προς ώρας αποφεύχθηκε. Η αποστολή ωστόσο των πρακτικών στην Εισαγγελία θα σημάνει πιθανότατα προκαταρκτική εξέταση για διερεύνηση παραβίασης της νέας διάταξης από το Παρατηρητήριο» σχολιάζει ο δικηγόρος.

«Προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της δίκης»

Το εν λόγω εδάφιο (άρθρο 31) της νέας διάταξης περιλαμβάνεται στον νόμο 5119/2024 σχετικά με την τροποποίηση του π.δ. 18/1989 «Κωδικοποίηση διατάξεων νόμων για το Συμβούλιο της Επικρατείας» (Α’ 8) – Μεταφορά διαφορών στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια – Ρυθμίσεις για πιλοτική ή κατόπιν προδικαστικού ερωτήματος δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας – Άλλες διατάξεις».

Το Παρατηρητήριο «Golden Dawn Watch» είχε καταγγείλει «με τον πιο έντονο τρόπο την απόπειρα φίμωσης, η οποία οδηγεί στην απουσία ελέγχου και λογοδοσίας» και ζητά από «όλους τους φορείς και τα αρμόδια θεσμικά όργανα να ενεργήσουν για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της δίκης».

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024