Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Αστροναύτης επέστρεψε από το Διάστημα, συγκλονισμένος με αυτό που «δεν έπρεπε να αντικρίσει»

Αστροναύτης επέστρεψε από το Διάστημα, συγκλονισμένος με αυτό που «δεν έπρεπε να αντικρίσει»

Ο αστροναύτης Mike Massimino επισκέφθηκε το Διάστημα για πρώτη φορά το 2002 - Όπως δήλωσε αυτό που είδε εκεί έξω, δεν έπρεπε να το δει, όπως δεν πρέπει κανένας άνθρωπος

Ο Mike Massimino είχε την τύχη να γίνει αστροναύτης και φυσικά να επισκεφθεί το Διάστημα, μία εμπειρία που φυσικά του άλλαξε τη ζωή.

Το 2002 ο Massimino όπως δηλώνει σήμερα, «είδε κάτι που δεν έπρεπε να δει» και μέχρι και σήμερα παραμένει συγκλονισμένος.

Θα φανταζόμασταν πως έπειτα από χρόνια εκπαίδευσης οι αστροναύτες θα ήταν πλήρως προετοιμασμένοι να αντικρίσουν τον πλανήτη μας από ψηλά. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως τίποτα δεν μπορεί να προετοιμάσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο για εκείνη τη μοναδική στιγμή.

«Ένιωσα ότι δεν είναι γραφτό να το δούμε αυτό, ότι είναι σαν ένα μυστικό»

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αστροναύτες επιστρέφουν από το Διάστημα με μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για τη ζωή.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν…»

Στην περίπτωση του Massimino, ο οποίος πέρασε 571 ώρες στο Διάστημα, η εμπειρία να δει τη Γη δεν ήταν μόνο συγκλονιστική, αλλά τον έκανε και τον κάνει να αισθάνεται πως είχε δει κάτι που οι άνθρωποι δεν πρέπει να δουν.

Σε συνέντευξή του μαζί με την συνάδερφό του Nicole Stott θυμήθηκε τον ακριβή λόγο για τον οποίο η θέαση του πλανήτη μας από μακριά έμοιαζε λάθος.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν ότι αυτό είναι πολύ όμορφο για να το βλέπουν οι άνθρωποι… Ένιωσα ότι δεν είναι γραφτό να το δούμε αυτό, ότι είναι σαν ένα μυστικό», είπε ο Massimino.

Δείτε το βίντεο:

«Άρχισα να δακρύζω»

Ο Massimino συνέχισε να εξηγεί ότι το συναίσθημα ήταν τόσο έντονο που έστρεψε το κεφάλι του μακριά από το παράθυρο για μια στιγμή πριν συγκεντρώσει τις σκέψεις του και κοιτάξει πίσω.

«Τότε συγκινήθηκα λίγο και άρχισα να δακρύζω, μόνο και μόνο από την ομορφιά του πλανήτη μας», θυμάται.

Είπε ότι βλέποντας τη Γη από ψηλά, του έδωσε επίσης μια νέα προοπτική για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, καθώς μπορούσες να δεις τις —ευρείας κλίμακας— αλλαγές που συμβαίνουν από μακριά.

«Αν υπάρχουν λίμνες που στεγνώνουν, αν υπάρχουν τροπικά δάση που αρχίζουν να εξαφανίζονται, σημάδια ρύπανσης, μπορείς να τα δεις αυτά από το Διάστημα», είπε.

Ο πρώην αστροναύτης συνέχισε προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να κάνουμε θετικές αλλαγές στο περιβάλλον μας, αλλά «πρέπει να δώσουμε στον πλανήτη μας την ευκαιρία να ανακάμψει».

Ο Massimino είναι ένας από τους πολλούς αστροναύτες που βίωσαν το φαινόμενο -που συνήθως αναφέρεται ως «φαινόμενο της Επισκόπησης»- με αρκετές μαρτυρίες αστροναυτών να είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Υπάρχει ακόμη χρόνος…

Ο πρώην αστροναύτης συνέχισε προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να κάνουμε θετικές αλλαγές στο περιβάλλον μας, αλλά «πρέπει να δώσουμε στον πλανήτη μας την ευκαιρία να ανακάμψει».

Ο Massimino είναι ένας από τους πολλούς αστροναύτες που βίωσαν το φαινόμενο γνωστό ως «φαινόμενο της Επισκόπησης», όπως ο αστροναύτης Ron Garan ο οποίος εξήγησε πως βλέποντας τον πλανήτη μας για πρώτη φορά συνειδητοποίησε πόσο αλληλένδετοι είμαστε όλοι.

«Είναι προφανές από το πλεονεκτικό σημείο του Διαστήματος ότι ζούμε ένα ψέμα. Πρέπει να περάσουμε από το να σκεφτόμαστε οικονομία, κοινωνία, πλανήτης στο να σκεφτόμαστε πλανήτης, κοινωνία, οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο:

Sports in

Πέθανε 20χρονος τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα

«Έφυγε» τα ξημερώματα της Τετάρτης (17/7) από τη ζωή σε ηλικία 20 ετών ο τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα Γουαγιακίλ, Τζάστιν Κορνέχο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024