Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Από τον πουριτανισμό στη «σεξουαλική θετικότητα» – Η Dr Ruth άλλαξε το σεξ στις ΗΠΑ για πάντα

Από τον πουριτανισμό στη «σεξουαλική θετικότητα» – Η Dr Ruth άλλαξε το σεξ στις ΗΠΑ για πάντα

Από τη δεκαετία του 1980, η τηλεοπτική σεξοθεραπεύτρια Dr Ruth Westheimer, με την αδιαπραγμάτευτη διαφάνεια και τη θετικότητα του σεξ, εγκαινίασε μια νέα εποχή για τις ΗΠΑ που την έκανε πολιτιστικό είδωλο.

Η Dr Ruth, η τηλεοπτική σεξοθεραπεύτρια, ήταν κάτι περισσότερο από μια διασημότητα που έπεσε εξ ουρανού στον συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Όταν πέθανε στις 12 Ιουλίου του 2024, σε ηλικία 96 ετών, οι επικήδειοι την αποκάλεσαν πολιτιστικό είδωλο για καλό λόγο.

Ακόμα και άνθρωποι που δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για το ποια ήταν η Ruth Westheimer, ζουν τώρα σε έναν κοινωνικό κόσμο που η ίδια συνέβαλε στη δημιουργία του. Η δραματική σειρά του Netflix Sex Education ίσως να μην υπήρχε χωρίς αυτήν. Ούτε ίσως και η σειρά Couples Therapy του Showtime – ή ακόμη και όλες οι διαφημίσεις για θεραπείες στυτικής δυσλειτουργίας που είναι τόσο συχνές στην αμερικανική τηλεόραση σήμερα.

Το σημείο καμπής

Ξεκινώντας το 1980, οι δημοφιλείς ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές της Dr Ruth – που έδιναν ειλικρινείς, χιουμοριστικές και λεπτομερείς σεξουαλικές συμβουλές – προώθησαν την ιδέα ότι το σεξ είναι μια υγιής πτυχή της ζωής και ότι οι συζητήσεις για το σεξ πρέπει να γίνονται ανοιχτά.

Έπεσε ακριβώς στη σωστή πολιτιστική στιγμή και ήταν ακριβώς ο κατάλληλος υγιής, γιαγιαδίστικος χαρακτήρας για να περάσει αυτό το μήνυμα να λειτουργήσει. Το άνοιγμά της σηματοδότησε ένα σημείο καμπής στην αποδοχή αυτού που σήμερα ονομάζεται σεξουαλική θετικότητα.

Από μια 15λεπτη ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο Sexually Speaking μέχρι μια μακρά διάρκεια τηλεοπτικών σειρών, όπως το Good Sex! With Dr Ruth Westheimer, έδινε τόσο ωμές συμβουλές όταν κανείς άλλος δεν έδινε, για τα πάντα, από την απώλεια της παρθενίας μέχρι την επίτευξη οργασμών και την ικανοποίηση των φαντασιώσεων.

To τρέιλερ του Hulu για τη ζωή της 

Ήταν πολύ μπροστά

«Αν θέλετε να πιστεύετε ότι μια ολόκληρη ομάδα ποδοσφαίρου είναι στο κρεβάτι μαζί σας, δεν υπάρχει πρόβλημα», είχε πει το 1985. Σε μια χώρα με μια βαθιά ριζωμένη, παρατεταμένη πολιτισμική αίσθηση πουριτανισμού, ήταν μια ανάσα φρέσκου αέρα. Είχε διαπιστευτήρια για να υποστηρίξει τις συμβουλές της, αφού είχε εργαστεί στην Planned Parenthood, είχε αποκτήσει διδακτορικό στην εκπαίδευση και είχε κάνει μεταδιδακτορική εργασία στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα.

Αλλά οι τηλεθεατές δεν το ήξεραν ούτε νοιάζονταν και πολύ γι’ αυτό. Η ζωηρή της προσωπικότητα και η προσγειωμένη προσέγγισή της ήταν αυτά που την έκαναν ένα απίθανο αστέρι.

Με χαρακτηριστική ειλικρίνεια, αναφέρθηκε συχνά ότι η καριέρα της δεν θα είχε πετύχει αν ήταν ψηλή και σέξι. Το να είναι ένας καθησυχαστικός τύπος γιαγιάς ήταν το κλειδί της για την mainstream αποδοχή της.

Όταν ξεκίνησε την τηλεοπτική της καριέρα ήταν ήδη μεσήλικας, μια μικροσκοπική γυναίκα με κεφάτη φωνή. «Δεν ήμουν μια νεαρή γυναίκα που καθόταν στην τηλεόραση με κοντή φούστα και ντεκολτέ», είπε. «Ήμουν ήδη 50 ετών. Είχα προφορά».

Η στάση της είχε νόημα για μια γενιά που μεγάλωσε σεξουαλικά απελευθερωμένη και ήταν αντίδοτο στον πολιτισμικό συντηρητισμό που εκτοξεύτηκε στα χρόνια του Ρέιγκαν

Ήταν αμείλικτα χαρούμενη

Ως παιδί Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στάλθηκε με το Kindertransport από τη Γερμανία στην Ελβετία, γλιτώνοντας την τύχη των γονιών της, οι οποίοι πέθαναν στο Ολοκαύτωμα. Αλλά η προσωπικότητά της ήταν αμείλικτα χαρούμενη.

Συχνά τόνιζε: «Στο Ταλμούδ αναφέρεται ότι ένα μάθημα που διδάσκεται με χιούμορ είναι ένα μάθημα που διατηρείται». Αυτό το χιούμορ την έκανε συχνή καλεσμένη σε νυχτερινά τοκ σόου, από την εποχή του Τζόνι Κάρσον μέχρι την εποχή του Τζίμι Κίμελ, ενισχύοντας την πολιτιστική της παρουσία.

Η φωνή της και η εικόνα της ως σεξοθεραπεύτριας γιαγιάς μπορούσε εύκολα να γίνει καρικατούρα, αλλά οι θεατές γελούσαν κυρίως με αυτά που έλεγε, όχι μαζί της.

Το πορνό βγήκε από τη σκιά

Πίσω από αυτή τη χαρούμενη προσωπικότητα κρύβεται μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά, μέρος μιας συνέχειας στην ιστορία των ΗΠΑ. Η δεκαετία του 1960 αφορούσε τη σεξουαλική απελευθέρωση, διχάζοντας τις παλαιότερες και τις νεότερες γενιές.

Η δεκαετία του 1970 άρχισε να βγάζει το πορνό από τη σκιά. Το όνομα Deep Throat ήταν ακόμα ένα είδος βρώμικου αστείου την εποχή του Watergate, όταν ο Bob Woodward και ο Carl Bernstein αποκαλούσαν έτσι την ανώνυμη πηγή τους, αλλά η αναφορά στην ταινία πορνό με αυτό το όνομα ήταν επίσης ένα σημάδι της mainstream προβολής της ταινίας.

Βασιζόμενοι στις αλλαγές των προηγούμενων δεκαετιών, στη δεκαετία του ’80 η Dr Ruth έκανε το σεξ να φαίνεται θετικά ηλιόλουστο και τα σεξουαλικά προβλήματα απλώς κάτι που μπορεί να συζητηθεί και να βρεθούν λύσεις. Αυτή η στάση είχε νόημα για μια γενιά που μεγάλωσε σεξουαλικά απελευθερωμένη και αποτελούσε επίσης αντίδοτο στον πολιτισμικό συντηρητισμό που εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια των ετών Ρέιγκαν.

«Μην είστε ηλίθιοι. Βεβαιωθείτε ότι έχετε χρόνο για σεξ»

Η Dr Ruth ήταν πάντα υπέρμαχος της αντισύλληψης και της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών, καθώς και υπέρμαχος του ασφαλούς σεξ, ιδίως κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της επιδημίας του AIDS.

Ένα από τα δεκάδες βιβλία της ήταν το 1992 το Dr Ruth’s Guide to Safer Sex, όχι τόσο πιασάρικος τίτλος όσο το 1995 το Sex for Dummies, οπότε καταλαβαίνετε γιατί η σοβαρή της πλευρά συχνά υποτιμάται.

Το 2019, προωθώντας ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της στο Hulu, εξακολουθούσε να δίνει συμβουλές κοινής λογικής με θράσος και ενθουσιασμό, αυτή τη φορά σε millennials που παραπονιόντουσαν ότι είναι πολύ απασχολημένοι ή αγχωμένοι για να κάνουν σεξ.

«Μην είστε ηλίθιοι. Βεβαιωθείτε ότι έχετε χρόνο για σεξ», δήλωσε στο USA Today. «Να μια δραστηριότητα που είναι τόσο απολαυστική και είναι δωρεάν». Κανείς δεν το είπε ποτέ καλύτερα ή με πιο διαρκή αντίκτυπο.

*Με στοιχεία από bbc.com

Sports in

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Φούλαμ 1-0: Τη λύτρωσε ο Ζίρκζι στο 87′!

Ο Ζίρκζι έκανε ντεμπούτο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και με δικό του γκολ στο 87′ έδωσε τη νίκη με 1-0 κόντρα στη Φούλαμ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024