Η Μαρίνα Σάττι, κυκλοφόρησε νωρίτερα σήμερα στο YouTube (17/7/2024) το νέο της τραγούδι «Αχ θάλασσα». Τους στίχους υπογράφει η Λένα Κιτσοπούλου.

«Για τον μπαμπά μου»

Όπως διαβάζουμε στην περιγραφή του μουσικού βίντεο: «Η Μαρίνα Σάττι συνεργάζεται με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για την υποστήριξη των παιδιών προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό, η Μαρίνα Σάττι και η Madhouse Records θα δωρίσουν τα έσοδά τους από το νέο βίντεο-κλιπ με τίτλο «Αχ, θάλασσα» για τα παιδιά που έχουν ανάγκη».

Στην πρώτη σκηνή του βίντεο, βλέπουμε μια αφιέρωση η οποία αναφέρει «Για τον μπαμπά μου / To my dad». Μετέπειτα εμφανίζονται συρματοπλέγματα, τα οποία θυμίζουν σύνορα ενώ πίσω ξεπροβάλλει η θάλασσα, καθώς και χαρούμενοι παραθεριστές που απολαμβάνουν τον ήλιο και την θάλασσα.

Αυτό φυσικά το πάντρεμα μεταξύ «σκουριάς» και ήλιου, μόνο τυχαίος δεν μπορεί να θεωρηθεί. Φαινομενικά, πρόκειται για ένα τραγούδι που εξυμνεί τις καλοκαιρινές διακοπές, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για κάτι άλλο: Η Μεσόγειος, η οποία για τους πολίτες της Δύσης είναι όμορφες θάλασσες, ήλιος και ωραίο φαγητό, κρύβει νεκρούς μετανάστες.

Το τέλος του βίντεο αποτελεί «χαστούκι» της πραγματικότητας. Βλέπουμε παιδικά ρούχα στον βυθό της θάλασσας και κάποια αντικείμενα, τα οποία αφήνουν να εννοηθεί πως ανήκουν στους νεκρούς μετανάστες που άφησαν την τελευταία τους πνοή σε θάλασσες που οι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν το καλοκαίρι, όντας προνομιούχοι.

«Την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον 29.984 πνίγηκαν στη Μεσόγειο. Τα 1.274 ήταν παιδιά», αναφέρεται στο τέλος του βίντεο, κάνοντας το μήνυμα ακόμη περισσότερο ξεκάθαρο και για όσους εθελοτυφλούν.

Στίχοι

Αχ, θάλασσα, θάλασσά μου εσύ
Μέσα σου πάρε με για να πνιγώ
Χωρίς αγάπη δε θέλω εδώ
Να ζήσω στη στεριά

Μα εσύ είσαι τόσο ατάραχη, θάλασσά μου
Γυαλί που καθρεφτίζεις πουλιά
Μα εγώ είμαι κύμα
Ήσυχα νερά

Αχ, θάλασσα, θάλασσά μου
Εγώ για ένα θαύμα σου απόψε ζω
Με μια τρικυμία να βυθιστώ
Μες στον μαύρο βυθό

Μα εσύ είσαι τόσο ατάραχη, θάλασσά μου
Γυαλί που καθρεφτίζεις πάνω σού πουλιά
Μα εγώ είμαι κύμα