Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 10%
Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ποια διατροφή συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου…
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Νετανιάχου: Δεν δέχεται τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς στην εξουσία – Άφησε «παράθυρο» για μερική συμφωνία
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
Πολλά και γνωστά είναι τα οφέλη των φυτικών τροφών για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Τώρα νέα επιστημονική αποκαλύπτει ότι η υγιεινή διατροφή, που βασίζεται σε φυτικές τροφές, συνδέεται με 10% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με δίαιτες χαμηλότερης ποιότητας.
Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Neurology, συνάδουν με εκείνα παλαιότερων ερευνών, που επισημαίνουν ότι η φυτική διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας, μειωμένη αναλογία νατρίου προς κάλιο και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άπνοιας ύπνου, όλα παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πώς μας ωφελεί μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές;
Η φυτική διατροφή ή εναλλακτικά μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, σπόρους, ξηρούς καρπούς, φασόλια και άλλες φυτικές τροφές συνδέεται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ενώ ορισμένοι ακόλουθοι της φυτικής διατροφής περιλαμβάνουν μια μικρή ποσότητα πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης στα γεύματά τους, όπως ψάρι, αυγά ή γάλα, η βασική ιδέα της φυτικής διατροφής (“plant-based”) είναι ότι τα φυτικά τρόφιμα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των γευμάτων.
Για να αξιολογήσουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της φυτικής διατροφής και του κινδύνου εγκεφαλικού, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τρεις μελέτες κοορτής (την Nurses’ Health Study, την Nurses’ Health Study II και την Health Professionals Follow-Up Study). Συνολικά, πάνω από 209.000 συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν και κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο στην αρχή της συλλογής δεδομένων.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 25 χρόνια κατά την περίοδο συλλογής δεδομένων. Οι ερευνητές ταξινόμησαν τους συμμετέχοντες σε πέντε ομάδες με βάση τις ποσότητες φυτικών τροφών που κατανάλωναν. Εκείνοι που βρίσκονταν στο υψηλότερο άκρο του φάσματος έτρωγαν 12 μερίδες υγιεινών φυτικών τροφών την ημέρα, ενώ οι δίαιτες χαμηλότερης ποιότητας ήταν κατά μέσο όρο επτάμισι μερίδες την ημέρα.
Εκείνοι με την υψηλότερη πρόσληψη από αυτά που οι ερευνητές θεωρούσαν υγιεινά τρόφιμα φυτικής προέλευσης – φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φυτικά έλαια – είχαν επίσης τη χαμηλότερη πρόσληψη επεξεργασμένων και λιγότερο υγιεινών τροφίμων, όπως τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα και επεξεργασμένα δημητριακά. Περιλάμβαναν επίσης, κατά μέσο όρο, τρεις μερίδες κρέατος και γαλακτοκομικών την ημέρα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τη χαμηλότερη ποσότητα υγιεινών φυτικών τροφών, τα άτομα που κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα φυτικών τροφίμων είχαν 10% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού, με 8% μειωμένο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό, το εγκεφαλικό επεισόδιο που συμβαίνει λόγω απόφραξης αρτηριών.
Τι μπορείτε να κάνετε
Σύμφωνα με την παρούσα μελέτη, δεν αρκεί απλώς να τρώμε περισσότερα φυτικά τρόφιμα. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε τροφές υψηλότερης ποιότητας και διατροφικής αξίας. Η συμπερίληψη φυτικών τροφών, που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως η κινόα, τα φυλλώδη λαχανικά και οι φακές αντί για παράδειγμα του λευκού ρυζιού, είναι ζωτικής σημασίας για να αποκομίσουμε όλα τα θρεπτικά οφέλη.
Μερικές ακόμα συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να τα καταφέρετε, περιλαμβάνουν:
- Καλύψτε το μισό πιάτο με λαχανικά: Καθώς φτιάχνετε το γεύμα σας, βεβαιωθείτε ότι το μισό πιάτο σας είναι γεμάτο με τα αγαπημένα σας λαχανικά.
- Κάντε μικρά βήματα: Απλές και μικρές αλλαγές είναι αρκετές για να ακολουθήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή. Μπορείτε για παράδειγμα, να ξεκινήσετε να τρώτε μια μερίδα φρούτων για το απογευματινό σας σνακ.
- Αυξήστε τον αριθμό των λαχανικών στις συνταγές: Εάν μια συνταγή απαιτεί δύο φλιτζάνια σπανάκι, προσθέστε τρία. Εάν μια συνταγή απαιτεί ένα ψιλοκομμένο καρότο, προσθέστε δύο. Η προσθήκη περισσότερων λαχανικών γεμίζει τα γεύματά σας με περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και πολλές ευεργετικές φυτικές ενώσεις που μειώνουν τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες.
- Δοκιμάστε τα smoothies: Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων.
Πηγή:VITA
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις