Τα nail trends φέτος «δίνουν και παίρνουν», για να μας χαρίσουν τέλεια, περιποιημένα νύχια. Το πιο πρόσφατο από αυτά, που κερδίζει τεράστια δημοτικότητα στο TikTok, είναι το “japanese manicure”, που ήρθε για να αναβαθμίσει τα φυσικά και αδύναμα νύχια και να τους δώσει όλη τη λάμψη και τη φροντίδα που χρειάζονται.

Τι είναι το “japanese manicure”

Σύμφωνα με τη nail expert Gabriella Ferenczi, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο τελετουργικό για τα νύχια που διαρκεί περίπου μισή ώρα. Συχνά αναφέρεται ως “P.Shine” λόγω της εταιρείας που το έφερε στο προσκήνιο, όμως η ιεροτελεστία αυτή χρονολογείται περίπου 400 χρόνια πριν στην Ιαπωνία. Το ιαπωνικό μανικιούρ έχει έναν κύριο στόχο: να βελτιώσει την υγεία των νυχιών και να τους δώσει ένα όμορφο και φυσικό περλέ φινίρισμα. «Στην ουσία, πρόκειται για μια διαδικασία που εμπλουτίζει τα νύχια με θρεπτικά συστατικά, για να είναι εξαιρετικά υγιή, ώστε να λάμπουν από μόνα τους εκ των έσω χωρίς να χρειάζεται να εφαρμοστεί κανένα βερνίκι.» εξηγεί η nail expert. Το “japanese manicure” δεν έχει να κάνει με την επιμήκυνση των νυχιών ή με περίτεχνα nail designs, αλλά στοχεύει στο να μεταμορφώσει τα παραμελημένα και αδύναμα νύχια -ειδικά εκείνα που έχουν ταλαιπωρηθεί από το τζελ- σε υγιή και σούπερ λαμπερά.

Στο “japanese manicure” δε χρησιμοποιείται κανένα βερνίκι νυχιών, όπως προαναφέραμε, αλλά μόνο κεραμικές λίμες νυχιών και φυσικά έλαια. Καθώς αυτή είναι μια πολύ παλιά πρακτική, ορισμένα nail salons επιστρατεύουν λίμες από δέρμα ελαφιού ή μοσχαριού, ενώ μερικά άλλα επιλέγουν cruelty-free εργαλεία νυχιών -αν το δοκιμάσετε στο σπίτι, μπορείτε απλώς να χρησιμοποιήσετε ένα buffer νυχιών.

Το “japanese manicure” χαρίζει περιποιημένα νύχια για περίπου δύο εβδομάδες και ταυτόχρονα τους προσφέρει ένα διάλειμμα από τη χρήση ηλεκτρικών εργαλείων νυχιών ή βερνικιών που συχνά μπορεί να δημιουργήσουν λεκέδες στη βάση των νυχιών. «Είναι εξαιρετικό για περιόδους ανάπαυσης μεταξύ του gel ή των nail extensions, καθώς μπορείτε να επαναφέρετε τα νύχια και γενικότερα τα χέρια σας στη βέλτιστη κατάσταση.» προσθέτει η Gabriella Ferenczi.

Πώς γίνεται

Το πρώτο βήμα σε ένα παραδοσιακό ιαπωνικό μανικιούρ είναι το λιμάρισμα των νυχιών με μια ειδική λίμα και μετά η φροντίδα στα πετσάκια, σπρώχνοντάς τα με το ειδικό εργαλείο προς τα πίσω. Στη συνέχεια, η ειδικός λειαίνει τη βάση των νυχιών με ένα buffer και μια άκαμπτη βούρτσα για νύχια. Έπειτα, εφαρμόζει μια πράσινη πάστα στη βάση των νυχιών με ένα chamois (υφασμάτινο εργαλείο από δέρμα ζώου). Η πάστα συνήθως παρασκευάζεται από ένα μείγμα βιταμινών Α και Ε, γύρη μελισσών, κερατίνη (μια πρωτεΐνη που βρίσκεται φυσικά στα νύχια) και πυρίτιο (ένα ορυκτό από τη θάλασσα της Ιαπωνίας). Έχει χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα και περιέχει επίσης διαφορετικά έλαια, όπως jojoba, μπαμπού, ylang-ylang και κόκκινο τσάι.

Μετά την πράσινη πάστα, η μανικιουρίστ εφαρμόζει πάλι με το chamois μία μεταλλική σκόνη στην επιφάνεια των νυχιών. Η σκόνη (συχνά γνωστή ως σκόνη P.Shine) παρασκευάζεται από διατομίτη -ένα φυσικό, μαλακό ιζηματογενές πέτρωμα που μπορεί να θρυμματιστεί και να μετατραπεί σε λεπτή σκόνη-, καθώς και από κερί μέλισσας. Χρησιμοποιείται για να «κλειδώσει» όλα τα θρεπτικά συστατικά από την πάστα που εφαρμόστηκε πριν και να δώσει στα νύχια μια διακριτική και φυσική ροζ λάμψη που διαρκεί για περίπου δύο εβδομάδες. Ολοκληρώνοντας τη διαδικασία, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν έχει προκύψει στην πραγματικότητα από ένα λαμπερό top coat. Το τελευταίο βήμα του “japanese manicure” περιλαμβάνει ένα καλό μασάζ χεριών με παχύρρευστες κρέμες χεριών κι έλαια για τα πετσάκια.

@nails.and.brows Japanese manicure to strengthen your nails and give it extra shine ✨ #kuwait #japanesemanicure #nailsandbrow #nailskuwait #fypシ゚ #الكويت ♬ we cant be friends –

Βοηθάει τα αδύναμα νύχια;

Τα συστατικά τόσο στη σκόνη όσο και στην πάστα που χρησιμοποιούνται για το “japanese manicure” είναι εξαιρετικά για την ενίσχυση των αδύναμων νυχιών. Το κερί μέλισσας ιδιαίτερα είναι ένα εξαιρετικό μαλακτικό συστατικό, που σημαίνει ότι διατηρεί την υγρασία, ενώ η κερατίνη μπορεί να βοηθήσει στην αναδόμηση των νυχιών. Το μασάζ χεριών είναι εξίσου σημαντικό, γιατί ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, η χρήση θρεπτικών προϊόντων κατά το μασάζ έχει ως αποτέλεσμα λείο, ενυδατωμένο και υγιές δέρμα, καθώς και δυνατά νύχια που αντέχουν στη φθορά και μπορούν να μεγαλώσουν ευκολότερα.

Πηγή Vita