Η τουριστική κορύφωση τις επόμενες ημέρες  σε συνδυασμό με τις διαπιστωμένες ελλείψεις στο ΕΣΥ δημιουργούν αυξημένες ανάγκες για το δημόσιο σύστημα υγείας που καλείται να σταθεί αντάξιο των περιστάσεων.  Τα διαπιστωμένα προβλήματα που υπάρχουν σε πολλά επαρχιακά νοσοκομεία και δομές υγείας με τις ελλείψεις αναγκαίων ειδικοτήτων έχουν άμεσες συνέπειες στις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Το βάρος πέφτει στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει καθημερινή μάχη χωρίς τα απαιτούμενα «όπλα». Η πίεση αυξάνεται δυσανάλογα στα νησιά και τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας και «κρύος ιδρώτας» τρέχει από το μέτωπο της κυβέρνησης.

Υποστελέχωση στα νοσοκομεία από τη μία, «επίταξη» ιατρών από την άλλη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «έχουμε πράγματι πρόβλημα σε ορισμένα νοσοκομεία» και μπροστά στα πραγματικό πρόβλημα της υποστελέχωσης επανέφερε τον «μπαμπούλα» της «επίταξης» στους ιδιώτες γιατρούς.

Σύγκρουση κυβέρνησης με τους ιδιώτες γιατρούς

Υπάρχει πρόβλημα

Ο πρωθυπουργός, το βράδυ της Τρίτης (16/07) κλήθηκε να σχολιάσει (ΣΚΑΪ) την σύγκρουση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας με τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι «απειλούνται» με «επίταξη» για να καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ και πήρε ξεκάθαρη θέση «στρέφοντας την κάννη του όπλου» προς τους ιδιώτες γιατρούς.

«Έχουμε πράγματι πρόβλημα σε ορισμένα νοσοκομεία, σε κάποιες ειδικότητες, πρωτίστως παθολογίας, για να καλύψουμε τι; Πρωτίστως εφημερίες. Σε αυτές τις πόλεις όπου υπάρχουν αυτά τα νοσοκομεία ή σε αυτά τα νησιά, έχουμε πάρα πολλούς ιδιώτες γιατρούς και με δύο εφημερίες τον μήνα το ζήτημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί», ανέφερε αρχικά κάνοντας επίκληση στο φιλότιμο.

Συνέχισε διατηρώντας χαμηλούς τόνους απευθύνοντας έκκληση «πριν αναγκαστούμε να πάμε σε μέτρα τα οποία είναι πιο σκληρά» στους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και όλους «να αναλογιστούν εδώ όχι την ατομική ευθύνη, αλλά την κοινωνική ευθύνη».

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος»

Ο πρωθυπουργός στο σημείο αυτό πήγε τη συζήτηση ένα βήμα παρακάτω.

Με τον υπουργό Υγείας να βάζει στο τραπέζι την «επίταξη» ιδιωτών γιατρών προσέφερε πλήρη στήριξη σε αυτή την επιλογή που άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Απηύθυνε μια «τελευταία έκκληση» διότι όπως είπε το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί συναινετικά σε συνεννόηση των τοπικών ιατρικών συλλόγων και έβγαλε στη φόρα και τα εργαλεία σε όσους αρνηθούν.

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος» πέραν της «επίταξης» είπε και οι δύο εφημερίες που είχε πει αρχικά έγιναν «άντε τρεις τον μήνα», τις οποίες «πληρώνουμε αδρά για να μπορέσει η τοπική κοινωνία να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα το οποίο τελικά τους αφορά όλους».

«Επίταξη» όπως στην πανδημία

Όπως στην πανδημία

Θυμίζουμε πως προ ολίγων ημερών σε έκτακτη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο υπουργείο Υγείας υπό τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη αποφασίστηκε σύμφωνα με το MEGA να εφαρμοστεί ο νόμος για την υποχρεωτική κλήτευση ιδιωτών γιατρών, όπως στην πανδημία.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε να πείσει ιδιώτες γιατρούς να δουλέψουν στα νοσοκομεία με μπλοκάκι. Από τους 145 που κλήθηκαν, όμως, μόλις 11 συμφωνήσαν.

Αντιδράσεις στις απειλές

Με μια πιθανή «επίταξη» να περιτριγυρίζει τους ιδιώτες ιατρούς ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έκρυψε την έκπληξή του χαρακτηρίζοντας «απειλητικές» τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού. Αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων και σημείωσε πως «ελλοχεύει ο κίνδυνος φυγής των ιατρών από περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα (…)».

Μεταξύ άλλων προειδοποιούν πως «με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε».