«Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι η Κομισιόν επί Προεδρίας Φον Ντερ Λάιεν «δεν παρείχε επαρκή πρόσβαση με διαφάνεια στις συμβάσεις προμήθειας εμβολίων κατά του Covid 19″, διαπιστώνοντας «παρατυπίες», δεν αναδεικνύει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος και τις μεγάλες ευθύνες που υπάρχουν. Ενώ είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η απόφαση μεταξύ άλλων αποδέχεται την προκλητική πρόβλεψη των συμβάσεων που σύναψαν ΕΕ – κυβερνήσεις και φαρμακοβιομηχανίες, ότι οι λαοί θα πληρώσουν κι από πάνω για τυχόν αποζημιώσεις που θα επιδικασθούν σε βάρος των ομίλων» επισημαίνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι είχε καταγγείλει τα ζητήματα αδιαφάνειας στην Κομισιόν

Στη συνέχεια προσθέτει: «Με την απόφαση αυτή δεν μπορεί να ξεπλυθεί η ενοχή της ΕΕ και όλων των οργάνων της, αλλά και των κυβερνήσεων, ανάμεσα τους αυτής της ΝΔ στην Ελλάδα για το γεγονός ότι οι λαοί μέχρι σήμερα δεν έχουν μάθει την αλήθεια για το πόσα χρήματα πλήρωσαν και πώς τα μονοπώλια με τη στήριξη της ΕΕ και των κυβερνήσεων τούς καταλήστεψαν, εκμεταλλευόμενα την ανάγκη τους για ασφαλή κι έγκαιρο εμβολιασμό.

Ήταν η Κομισιόν που είχε στήσει στο όνομα της διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στους φαρμακευτικούς ομίλους μια διαδικασία-εμπαιγμό όπου οι ευρωβουλευτές δήθεν «ενημερώνονταν» σε δωμάτιο απομόνωσης με… δείγματα συμβάσεων από τα οποία έλειπαν όλα τα κρίσιμα στοιχεία όπως τιμές, όροι και ρήτρες κι αυτά πάντα «στο όνομα της διασφάλισης του ανταγωνισμού». Την ίδια ώρα τα μονοπώλια του φαρμάκου με τους λομπίστες τους αλώνιζαν, όπως και σήμερα, στο ευρωκοινοβούλιο, διαμορφώνοντας τις αποφάσεις του σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Αυτό άλλωστε έχουν επικροτήσει όλα τα άλλα κόμματα – πλην του ΚΚΕ – αναγνωρίζοντας με την ψήφο τους τα λόμπι ως «ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας»».

Το ΚΚΕ τονίζει ότι είχε ζητήσει να υπάρχει διαφάνεια στην ΕΕ σχετικά με τις συμβάσεις για τα εμβόλια.

Τι είχε ζητήσει το ΚΚΕ

«Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε από την πρώτη στιγμή καταγγείλει στο λαό όλα τα παραπάνω ζητώντας με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα όλες οι συμβάσεις για τα εμβόλια, να αρθεί αμετάκλητα κι όχι μόνο για την πανδημία, κάθε πατέντα, αιτήματα που απέρριψαν τόσο η Κομισιόν, όσο κι η κυβέρνηση της ΝΔ σε σχετικό αίτημα του ΚΚΕ στην ελληνική βουλή.

Το ερώτημα παραμένει αν, πότε και με ποιο τρόπο θα δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα συμβόλαια με το πλήρες περιεχόμενό τους, τις ρήτρες, τα ποσά και τους όρους που επιβλήθηκαν για να μάθει ο λαός την αλήθεια. Ταυτόχρονα είναι ανάγκη να τιμωρηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι υπεύθυνοι σε ΕΕ και κυβερνήσεις, με πρώτη τη Φον Ντερ Λάιεν. Το ΚΚΕ, βεβαίως, έχει πολλές φορές καταδικάσει την πολιτική της Κομισιόν και της προέδρου της γι’ αυτό και δεν περίμενε αυτή την υπόθεση για να καταψηφίσει αύριο στο Ευρωκοινοβούλιο και τη νέα υποψηφιότητά της για την Προεδρία της Κομισιόν» καταλήγει η ΕΟ του ΚΚΕ.