Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία ώστε να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα

Μητσοτάκης: Να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία ώστε να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως «πολύ σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή το ΑIact το οποίο θέτει το ευρύτερο πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης». 

Ικανοποιημένος για το ότι «η ψηφιακή πρόοδος αρχίζει να αποτυπώνεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά επίσκεψή του, το πρωί, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου και τον υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη, που διήρκησε μια ώρα, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα θέματα του υπουργείου και τις δράσεις που σχεδιάζονται αλλά και για την πορεία των έργων που ήδη υλοποιούνται.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ανάγκη «να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία ώστε να βελτιώσουμε συνολικά την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα»

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι «αυτή η πολύ σημαντική ψηφιακή πρόοδος»,  «μας υποχρεώνει να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας» αλλά και «για να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία ώστε να βελτιώσουμε συνολικά την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα».

Πρόσθεσε δε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για να μπορέσουμε να πετύχουμε και τους δύο αυτούς στόχους, ταυτόχρονα μας θέτει απέναντι και στις μεγάλες προκλήσεις να αξιοποιούμε πάντα την τεχνολογία με γνώμονα την προστασία των προσωπικών δεδομένων», ενώ ανακοίνωσε πως «πολύ σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή το ΑΙact το οποίο θέτει το ευρύτερο πλαίσιο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης».

Οι ειδικές αναφορές – Διάστημα

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδικές αναφορές σε δύο δράσεις του υπουργείου:

«Το ένα αφορά την πολιτική μας στο διάστημα και την πληροφορία την οποία θα μπορούμε να έχουμε πια από τους μικροδορυφόρος οι οποίοι θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Εικόνες από όλη τη χώρα που μπορεί να είναι χρήσιμες, από την πολιτική προστασία, από την κτηματογράφηση,  από την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

Για παράδειγμα χαίρομαι ιδιαίτερα για την πολύ μεγάλη αποδοχή που είχε η εφαρμογή του my coast, αλλά προφανώς δε στηριζόμαστε μόνο στους πολίτες για να καταγγέλλουν παρανομίες στις παραλίες. Θα μπορούμε πια να τα επιτηρούμε και μόνοι μας μέσα από δορυφορικές εικόνες».

Από την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κτηματολόγιο

Η δεύτερη δράση στην οποία στάθηκε ο πρωθυπουργός είναι το κτηματολόγιο.

« Θέλω να συγχαρώ τον υπουργό και τον υφυπουργό για την μεγάλη πρόοδο την οποία έχουμε επιτελέσει. Μέχρι το τέλος του 2025, το έργο αυτό για το οποίο μιλάμε δεκαετίες στην χώρα, θα έλεγα αιώνες, θα είναι πια μια πραγματικότητα και θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην τεράστια αναπτυξιακή σημασία αυτού του έργου και την ασφάλεια που προσφέρει στα θέματα ασφάλειας δικαίου.

Είναι εκκρεμότητα από το παρελθόν που με πολύ κόπο και προσπάθεια ολοκληρώνεται», είπε και πρόσθεσε:

«Τέλος θέλω να θυμίσω ότι έχουμε στη διάθεσή μας τις υπηρεσίες που παρέχουν εξαιρετικοί επιστήμονες από το εξωτερικό στα πλαίσια της επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη. Η χώρα μας θέλει να είναι πρωταγωνίστρια και στις υποδομές οι οποίες σχετίζονται με την επεξεργασία αυτών των δεδομένων.  Ένας από τους υπερυπολογιστές της Ευρωπαϊκης Ένωσης, θα κατασκευαστεί στη χώρα μας και αυτό φυσικά μας δίνει πολλές υπολογιστικές δυνατότητες για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε κι ένα νέο δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογίας που θα έρθει να πατήσει πάνω σε αυτές τις υποδομές και να αναπτύξει με τη σειρά του εφαρμογές οι οποίες θα είναι χρήσιμες και συνολικά στο ελληνικό Δημόσιο».

Από την πλευρά του ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι «η Ελλάδα αλλάζει και αλλάζει ψηφιακά» και υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η τεχνολογία μπορεί να σταθεί δίπλα στον πολίτη και να κάνει την καθημερινότητά του πιο εύκολη».

Sports in

Ο Σπανούλης και η «θεωρία της σκάλας»

Ένα πράγμα που είχε μάθει αυτή η γενιά από τους παλαιότερους ήταν να μην αφήνει κανένα παιχνίδι χωρίς μάχη μέχρι εσχάτων με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φυσικά τον επικό ημιτελικό με τη Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ του 2005

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024