Μια χαρά ποσοστό!

Τελικά όπως διαπιστώνετε και εσείς το … 28,31% δεν είναι καθόλου, μα καθόλου κακό! Όχι δεν μ΄ έχει πιάσει αντιπολιτευτικός οίστρος, παρ΄ ότι το μελτέμι απαλύνει τις υψηλές θερμοκρασίες. Αλλά για σκεφτείτε αν δεν είχε αυτή την … επιτυχία η κυβέρνηση στις ευρωεκλογές, θα «έκοβε» επίδομα για τους οικονομικά ευάλωτους πολίτες – έστω – για τα Χριστούγεννα; Η θα έβρισκε χρήματα για να επιδοτήσει την ενέργεια τον καυτό Αύγουστο; Η θα έβγαζε στον «τάκο» τις ακτοπλοϊκές εταιρείες; Η θα έστελνε το … μπουλντόγκ, συγγνώμη την Επιτροπή Ανταγωνισμού ήθελα να πω στην αγορά να ψάχνει για τα καρτέλ; Γι΄ αυτό σας μια χαρά ποσοστό είναι!

«Ξεχείλωμα»

Βέβαια αυτή η ανάγκη για ανάκτηση των χαμένων ποσοστών, που είναι πλέον εμφανής σε κάθε βήμα του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη – κι όχι μόνο – έχει αρχίσει και ξυπνά προσδοκίες. Ελπίδες, πώς να το πω, μήπως και … «ξεχειλώσει» – επ΄ ωφελεία των πολιτών φυσικά! – η δημοσιονομική πολιτική! Κι οι προσδοκίες παραπέμπουν στην ΔΕΘ, στην ομιλία και την συνέντευξη του πρωθυπουργού. Γράφονται και ξαναγράφονται – ξέρετε από το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου… – για παροχές και αναθεωρήσεις….

Δημοσιονομική τάξη

Ο επί του χαρτοφυλακίου όμως των Οικονομικών, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης «αγρυπνά». Και τραβάει φρένο. Είναι ο ρόλος του γνωστού κακού της «παρέας». Ετσι, λοιπόν, χθες στην συνέντευξη του στον Σκαϊ, ο κ. Μητσοτάκης «έβαλε πάγο» σε όσους καλλιεργούν προσδοκίες ή μάλλον αυταπάτες. Είχε χαρακτηριστικά ότι «θα απογοητεύσω όσους πιστεύουν ότι υπάρχει χώρος να έρθω στη ΔΕΘ ως Αη Βασίλης. Η προσήλωση στη δημοσιονομική τάξη είναι δεδομένη γι΄ αυτή τη κυβέρνηση». Μάλιστα. Είναι σαφής τα υπόλοιπα θα τα βρουν οι δημοσκόποι από τον Σεπτέμβριο….

Το «φιλέτο»

Όμως όλη αυτή η – κατ΄ ανάγκην – παραγωγή «φιλολαϊκών» ειδήσεων, δεν είναι για όποιον κι όποιον. Όχι! Είναι μόνο για τον κ. Μητσοτάκη. Διότι η δημοφιλία του κινδυνεύει να πλησιάσει το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου. Δεν απέχει, εξάλλου, και πολύ. Περί το 25% κινείται στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα, στο 29,1% η καταλληλόλητα του ως πρωθυπουργού! Λίγο ακόμη και θα το πιάσει. Το δεύτερο θα πιάσει το πρώτο! Γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο και το «φιλέτο» της θετικής ειδησεογραφίας είναι για τον πρόεδρο. «Σερβιρισμένο» με εξαιρετικό τρόπο! Όπως πάντα!

Novartis

Μετά από διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες βγήκε και ο κ. Μητσοτάκης για να μιλήσει για το σκάνδαλο της Novartis, επικυρώνοντας την επίσημη κυβερνητική θέση. Πρόκειται για ένα υπαρκτό σκάνδαλο που αφορούσε γιατρούς και επί του οποίου στήθηκε συνωμοσία. Και για τους προστατευόμενους μάρτυρες είπε πως υπάρχουν λόγοι για να αρθεί η ασυλία του – να «ξεκουκουλωθούν»! Αλλά τόνισε θα το αποφασίσει η δικαιοσύνη! Όπως σας ενημέρωσα χθες. Παραπέμπει τους ενδιαφερόμενους – με προεξάρχοντα τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά – στους αρμόδιους θεσμικούς μηχανισμούς. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη του επί του θέματος. Το μήνυμα το έστειλε….

Όχι δίδυμο!

Είχε πλάκα όμως η απάντηση του για την ακριτική που του έχει ασκηθεί από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς – τον κ. Σαμαρά και τον κ. Κώστα Καραμανλή. Είπε συγκεκριμένα ότι «έχουν τις απόψεις τους, δεν συμφωνώ με όλα αλλά έχουν δικαίωμα να τις εκφράζουν. Δεν πρέπει να τους βλέπουμε ως δίδυμο. Η πολιτική της ΝΔ αυτή τη στιγμή εκφράζεται από εμένα και την κυβέρνηση που πήρε ισχυρή εντολή να ασκήσει συγκεκριμένη πολιτική». Ακριβώς έτσι! Αφού βεβαίως το σύστημα του γνωστού Μεγάρου «εξέμεσε» τα μύρια όσα για κάμποσες μέρες. Ετσι;

Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου

Εν τω μεταξύ χθες συνέβη! Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Και αυτό που κυκλοφορεί ευρύτατα είναι πως το πλεονέκτημα της είναι πως η ίδια είναι «πρωθυπουργίσιμη». Μπορεί να με θεωρήσετε ανόητη ή αλλοπαρμένη, αλλά εγώ θυμάμαι πως ένας παλιός δημοσιογράφος έλεγε πως «δεν υπάρχουν ανόητες ερωτήσεις, αλλά ανόητες απαντήσεις». Ετσι, λοιπόν, θα το θέσω το ερώτημα. Πως είναι δυνατόν να θεωρείται «πρωθυπουργίσιμη» μία πολιτικός που εγκατέλειψε για περίπου 12 χρόνια το κόμμα της διότι είχε αποτύχει να εκλεγεί βουλευτής; Πάσα απάντηση δεκτή!

Πονηρά χαμόγελα…

Πάντως στην προαναφερόμενη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και υπήρξε αναφορά της κυρίας Σίας Κοσιώνη για την πρόταση που είχε κάνει στην κυρία Διαμαντοπούλου να τοποθετηθεί στον ΟΟΣΑ. Το πρόσωπο του πρωθυπουργού ήταν «όλα τα λεφτά»! Αφού γέλασε πονηρά – μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο – είπε πως απαγόρευσε οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Ηταν σαφής….

Ο κ. Μιχάλης Κατρίνης

Όπως αντιλαμβάνεστε την επιστροφή της πρώην επιτρόπου στα εσωκομματικά «παίγνια» υποδέχτηκε «ομοβροντία» δηλώσεων. Ο κ. Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε μεταξύ των άλλων πως «τα κόμματα έχουν αρχές και αξίες. Δεν είναι κέντρα διερχομένων για να φεύγει κάποιος, να πηγαίνει απέναντι και μετά, με την ίδια ευκολία, να επιστρέφει σα να μη συμβαίνει τίποτα». Ανευ σχολίου!

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης

Ο πρόεδρος του κόμματος και εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος κ. Νίκος Ανδρουλάκης αναφερόμενος στους υποψήφιους προέδρους τους ζήτησε «να μείνουν και την επόμενη μέρα και να στηρίξουν το κόμμα. Θέλω συνέπεια από όλους και να δεσμευτούν ότι θα είναι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ». Ανευ σχολίου!

Ο κ. Θόδωρος Μαργαρίτης

Το στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη κ. Θόδωρος Μαργαρίτης και υποστηρικτής του υποψήφιου προέδρου και Δημάρχου Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα αναφέρθηκε εκτενώς στην υποψηφιότητα της κυρίας Διαμαντοπούλου λέγοντας ότι «ακούω το επιχείρημα περί «πρωθυπουργικού» προφίλ. Το ερώτημα είναι σε ποιά πολιτική κατεύθυνση; Για παράδειγμα, η όποια κριτική της προς την ΝΔ είχε συνήθως διορθωτικό και συμπληρωματικό χαρακτήρα».

Μη αναμενόμενη

Και συμπλήρωσε ο κ. Μαργαρίτης ότι «η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου για πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν ήταν αναμενόμενη. Η συγκεκριμένη πολιτικός δεν ανήκει στην νέα γενιά στελεχών. Έχει περάσει από πολλά αξιώματα στο παρελθόν και λογικά δεν θα είχε άλλες αξιώσεις. Άρα, μοιάζει με έκπληξη. Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις πολλών φίλων επειδή δεν ήταν παρούσα στα δύσκολα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, δεν ζούσε την καθημερινότητα του χώρου. Έχει μόνο ένα πολύ σημαντικό κομματικό παρελθόν από την εποχή με τις «παχιές αγελάδες». Αποκαλυπτικός. Ανευ σχολίου!

Σαν έτοιμη από καιρό…

Όπως αντιλαμβάνεστε η «υποδοχή» που της επιφυλάχθηκε ήταν εντελώς «μπρουτάλ». Και αναμενόμενη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εντείνεται η ρευστότητα στο χώρο και στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Και τροποποιούνται οι συσχετισμοί. Μου έλεγαν πάντως ότι η απόφαση της ήταν δεδομένη από πολύ καιρό. Ηταν εξαιρετικά προετοιμασμένη. Πολύ μεθοδική. Κι απ΄ ότι λέγεται η ίδια υπόσχεται πως τα βασικά στελέχη του κόμματος, ανεξαρτήτως επιλογών θα αποτελέσουν την ηγετική ομάδα του κόμματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως θέλει να κάνει αντίστιξη με την κλειστή «ομάδα των φίλων του» με την οποία διεύθυνε ως τώρα το κόμμα ο κ. Ανδρουλάκης. Όπως καταλαβαίνετε στο επόμενο διάστημα – και κυρίως με αφετηρία την 3η του Σεπτέμβρη – δεν θα λείψουν τα «συντροφικά μαχαιρώματα» και γενικότερα δεν πρόκειται να πλήξουμε!

Ενστικτο

Όμως η διαρκής δημοσιότητα που θα απολαμβάνει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μέχρι την εκλογή του προέδρου μη σας φανεί περίεργο να τους δώσει «δημοσκοπικούς πόντους» και «πολιτικό αέρα». Ούτε να σας φανεί περίεργο αν βρεθεί ακόμη και στη δεύτερη θέση, πιέζοντας δημοσκοπικά τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Πόσο μάλλον αν συνεχίσει να σοβεί ο ενδοκομματικός εμφύλιος. Αν και απ΄ ότι φάνηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τα πράγματα εξελίχθηκαν ομαλά. Σχεδόν ενωτικά! Εχω την υποψία ότι τελικά εκεί στην Κουμουνδούρου διαθέτουν ένα ορισμένο ένστικτο αυτοσυντήρησης….