Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας μαίνεται, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε την ανάγκη ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι τη νίκη.

Το ψήφισμα ζητά να παρθούν αποφάσεις και για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με με 495 ψήφους, καθορίζει την πρώτη επίσημη θέση του νεοεκλεγμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επαναλαμβάνει τη συνεχή υποστήριξη των ευρωβουλευτών για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Παράλληλα, καλεί την ΕΕ να διατηρήσει και να επεκτείνει την πολιτική κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, να παρακολουθεί και να επανεξετάζει την αποτελεσματικότητα και τον αντίκτυπό της και να αντιμετωπίζει συστηματικά το ζήτημα της παράκαμψης των κυρώσεων από εταιρείες με έδρα την ΕΕ, τρίτα μέρη και τρίτες χώρες.

Την ίδια στιγμή τέθηκε το ζήτημα, ότι η Ρωσία πρέπει να αποζημιώσει οικονομικά για την καταστροφή που προκάλεσε στην Ουκρανία, με τους ευρωβουλευτές να χαιρετίζουν τις πρόσφατες προσπάθειες της ΕΕ να κατευθύνει τα έσοδα που προέρχονται από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη στήριξη της ουκρανικής πολεμικής προσπάθειας.

Το Κοινοβούλιο χαιρετίζει περαιτέρω το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ και επιβεβαιώνει τη θέση του ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε μια μη αναστρέψιμη πορεία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ και τα κράτη μέλη να αυξήσουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία για όσο διάστημα είναι απαραίτητο και με οποιαδήποτε μορφή απαιτείται, ενώ καλούν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει μακροπρόθεσμη οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Καταδίκη του Βίκτορ Όρμπαν

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει τη βάρβαρη πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στο παιδικό νοσοκομείο Okhmadyt στο Κίεβο και την πρόσφατη επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία δεν εκπροσωπεί την ΕΕ και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των συνθηκών και της κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Ο Βίκτορ Όρμπαν.

Το κείμενο αναφέρει ότι η Ουγγαρία θα πρέπει να αντιμετωπίσει επιπτώσεις για αυτές τις ενέργειες. Δεδομένου ότι η λεγόμενη «ειρηνευτική αποστολή» του Ούγγρου πρωθυπουργού ακολούθησε αμέσως η επίθεση στο νοσοκομείο παιδιών, το ψήφισμα αναφέρει επίσης ότι αυτό δείχνει την «απουσία συνάφειας» των υποτιθέμενων ειρηνευτικών προσπαθειών του Όρμπαν.