Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραηλινός Στρατός σε Νετανιάχου: «Η Χαμάς δεν έχει ηττηθεί - Κλείσε συμφωνία»

Ισραηλινός Στρατός σε Νετανιάχου: «Η Χαμάς δεν έχει ηττηθεί – Κλείσε συμφωνία»

Συμφωνία και ήττα της Χαμάς δεν φαίνεται να συμβαδίζουν

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» φαίνεται να είναι οι παραινέσεις του Γενικού Επιτελείου το Ισραηλινού Στρατού, που ζητάνε την επίτευξη συμφωνίας για την επιστροφή των αιχμαλώτων, προειδοποιώντας, όμως, ότι η Χαμάς δεν έχει ηττηθεί.

Μιλώντας, την Τρίτη 16 Ιουλίου, σε τελετή μνήμης για τα θύματα του πολέμου του 2014 με τη Χαμάς, ο υπουργός Άμυνας Γιοαβ Γκάλαντ, είπε ότι τώρα «δημιουργήθηκε ένα περιορισμένο παράθυρο ευκαιρίας για να φέρουν τους ομήρους στο σπίτι. Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία. Το Ισραήλ έχει ηθική και εθνική υποχρέωση να φέρει τους ομήρους στο σπίτι» είπε.

Ο στρατός θεωρεί ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας έχει γίνει πιο αποτελεσματική τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου -και σίγουρα η ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησής του- δεν δείχνει σημάδια μεγαλύτερης ευελιξίας στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο του Ισραηλινού Στρατού, μια σειρά από επιτυχίες στη μάχη κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων έχει αυξήσει την πίεση σε ανώτερα στελέχη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δεν πιστεύουν ότι η Χαμάς αντιμετωπίζει επικείμενη ήττα. Ο στρατός προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση και παραδέχεται ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτούσε σημαντικές παραχωρήσεις από το Ισραήλ.

O αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, Ερζί Χαλέβι συνομιλεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου (Πηγή: εφ. Χάαρετζ)

Όπως αναφέρει η ισραηλινή Χάαρετζ, ο Ισραηλινός στρατός είχε αρχικά σχεδιάσει να απεικονίσει το τέλος των μαχών στη Ράφα, που αναμένεται σε λίγες εβδομάδες, ως το τέλος της κορύφωσης του πολέμου, ώστε να αξιοποιηθεί για να επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αντιτάχθηκε σθεναρά σε αυτό, ενώ στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε σαφής νίκη.

Αντίθετα, το Γενικό Επιτελείο θα υπογραμμίσει πιθανώς τα κέρδη που παρήγαγε η στρατιωτική προώθηση παράλληλα με την ανάγκη να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία ομήρων.

Όχι από συνασπισμό Νετανιάχου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου -και σίγουρα η ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησής του- δεν δείχνει σημάδια μεγαλύτερης ευελιξίας στις διαπραγματεύσεις.

Έχει υπογραμμίσει τα αιτήματά του για συνεχή ισραηλινή παρουσία στον διάδρομο Netzarim και στον διάδρομο Φιλαδέλφεια –στα σύνορα με την Αίγυπτο- με τρόπο που παραβιάζει τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πριν από περίπου έξι εβδομάδες.

Από την ισραηλινή πλευρά, το κύριο εμπόδιο για μια συμφωνία είναι η επιμονή του Νετανιάχου να απαγορεύεται στους ένοπλους να περνούν από τη νότια στη βόρεια Γάζα. Την ίδια στιγμή, οι ακραίοι υπουργοί του Θρησκευτικού Κόμματος, ανταγωνίζονται ποιος θα τα καταφέρει καλύτερα να σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος του κόμματος, υπουργός Οικονομικών Μπέζαλελ Σμότριτς, δήλωσε τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, ότι αντιτίθεται στην απελευθέρωση σημαντικών «τρομοκρατών» στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας. Και η υπουργός Εθνικών Αποστολών Όριτ Στρουκ δήλωσε την Τρίτη 17 Ιουλίου ότι αντιτίθεται στην εκκένωση του διαδρόμου Netzarim και της διαδρομής Φιλαδέλφεια.

Το κόμμα προφανώς δεν προσπαθεί πλέον καν να κρύψει τη σαρωτική αντίθεσή του στη συμφωνία, όπως αναφέρει το ισραηλινό δημοσίευμα.

Βέβαια, σημειώνεται ότι o αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, Ερζί Χαλέβι, ναι μεν υποστηρίζει μια συμφωνία, ωστόσο σημείωσε ότι ο Στρατός και οι άλλες υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ, «έχουν τη δυνατότητα και την πλήρη ελευθερία δράσης να επαναλάβουν τις εντατικές επιχειρήσεις μετά από οποιαδήποτε συμφωνία, οπουδήποτε και οποτεδήποτε αυτό χρειαστεί».

Μια τέτοια τοποθέτηση όμως δεν ενθαρρύνει και πολύ μια διαδικασία ειλικρινούς συμφωνίας.

Sports in

Ο Σπανούλης και η «θεωρία της σκάλας»

Ένα πράγμα που είχε μάθει αυτή η γενιά από τους παλαιότερους ήταν να μην αφήνει κανένα παιχνίδι χωρίς μάχη μέχρι εσχάτων με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φυσικά τον επικό ημιτελικό με τη Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ του 2005

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024