Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Η Μέρκελ γίνεται 70 και το... έριξε στην τέχνη

Η Μέρκελ γίνεται 70 και το… έριξε στην τέχνη

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ που κάποτε θεωρούνταν η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο, είναι τώρα βυθισμένη στις τέχνες - και όχι μόνο ως θαυμάστρια

Στο αποκορύφωμα της καριέρας της, η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτηρίστηκε ως η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο και η de facto ηγέτιδα της ΕΕ.

Αλλά καθώς η «σιδηρά» κυρία της Γερμανίας κλείνει σήμερα (17/7) τα 70 της χρόνια, δεν θα υπάρξει κάποια συγκέντρωση αξιωματούχων για να αποτίσει φόρο τιμής στην κληρονομιά της. Αντ’ αυτού, θα γιορτάσει την είσοδό της στην όγδοη δεκαετία της «κατ’ ιδίαν», δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου της Μέρκελ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Η συνταξιούχος Μέρκελ αισθάνεται άνετα σε ένα χώρο όπου η πολιτική ελάχιστα παίζει ρόλο, στον οποίο οι διαφορές μόλις και μετά βίας ακούγονται πάνω από την ηχηρή ενότητα

Ένας πιο επίσημος εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου, πάντως, αν και όχι στην έδρα του πολιτικού της κόμματος, της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), αλλά στο σοφιστικέ περιβάλλον της Ακαδημίας Επιστημών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Βερολίνου. Δεν θα υπάρξουν εγκωμιαστικοί λόγοι από συμμάχους, αλλά αντίθετα, μια διάλεξη από τον ιστορικό τέχνης Horst Bredekamp με θέμα «Φως και σκιά στον Διαφωτισμό».

Το θέμα δεν θα μπορούσε να είναι καταλληλότερο για μια πολιτικό που έχει κόψει εμφατικά τους δεσμούς της με τον κόσμο της πολιτικής με τρόπο που λίγοι από τους ομολόγους της Άνγκελα Μέρκελ έχουν καταφέρει.

Αντί για γ.γ. του ΟΗΕ στον κόσμο των τεχνών

Όταν η Μέρκελ ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2018 ότι θα αποσυρθεί στο τέλος της τέταρτης θητείας της, το φθινόπωρο του 2021, υπήρχαν πολλές εικασίες ότι θα τη της σε έναν ρόλο όπως την ηγεσία του ΟΗΕ. Άλλοι πρότειναν ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει την πορεία του προκατόχου της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, από τα υψηλά αξιώματα στο lobbying.

Αντ’ αυτού, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας επέλεξε να αποσυρθεί στον κόσμο των τεχνών.

Η μόνη μεγάλη δημόσια συνέντευξη που έδωσε η Μέρκελ μετά την αποχώρησή της, στο θέατρο Berliner Ensemble τον Ιούνιο του 2022, δεν δόθηκε σε πολιτικό σχολιαστή ή σε έναν από τους δημοσιογράφους που την παρακολουθούσαν κατά τη διάρκεια των 16 χρόνων της στην κορυφή της γερμανικής πολιτικής, αλλά στον Αλεξάντερ Οσάνγκ, μυθιστοριογράφο και αρθρογράφο του Spiegel, γνωστό για τις ειρωνικές παρατηρήσεις του για την καθημερινή ζωή.

Διαβάζοντας Μάκβεθ και Δον Κάρλος

Στη συνέντευξη, η Μέρκελ αποκάλυψε ότι πέρασε τους πρώτους μήνες της συνταξιοδότησής της βυθισμένη στον Μάκβεθ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και στον Δον Κάρλος του Φρίντριχ Σίλερ – και απογοήτευσε όσους ήθελαν να έχει προβληματιστεί για τις αποφάσεις της σχετικά με τον ρόλο της Γερμανίας στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, την ενεργειακή ασφάλεια ή τη μετανάστευση.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η Μέρκελ εκφώνησε έναν επικήδειο στα γραφεία του ιδρύματος Konrad Adenauer που πρόσκειται στο CDU – όχι προς τιμήν ενός άλλου πολιτικού, αλλά του ηθοποιού Ulrich Matthes, ενός μακροχρόνιου φίλου της, που είναι περισσότερο γνωστός εκτός Γερμανίας για τον ρόλο του Γιόζεφ Γκέμπελς στο ιστορικό δράμα Downfall.

Όταν, τον ίδιο μήνα, εκφώνησε ομιλία σε πολιτική εκδήλωση, ήταν για να τιμήσει την αποχώρηση ενός πρώην πολιτικού αντιπάλου της, του πρώην συναρχηγού των Πρασίνων Γιούργκεν Τρίτιν. Προς απογοήτευση ορισμένων κομματικών συναδέλφων της, είχε αποχωρήσει από το συνέδριο του CDU λίγες ημέρες νωρίτερα.

Βρήκε την ησυχία της μακριά από την πολιτική

Το Der Spiegel σχολίαζε τότε ότι ο χώρος στον οποίο η συνταξιούχος Μέρκελ έδειχνε να αισθάνεται άνετα ήταν ένας χώρος στον οποίο «η πολιτική ελάχιστα παίζει ρόλο, στον οποίο οι διαφορές μόλις και μετά βίας ακούγονται πάνω από την ηχηρή ενότητα».

Οι διαφωνίες και τα ερωτήματα σχετικά με το αν κάποιες αποφάσεις θα αμαυρώσουν την κληρονομιά της, θα έρθουν στο προσκήνιο όταν τα απομνημονεύματα της Μέρκελ, με τίτλο «Freedom: Αναμνήσεις 1954-2021», τα οποία συνυπογράφει η επί μακρόν σύμβουλος και προσωπάρχης της, Μπεάτε Μπάουμαν, θα δημοσιευθούν τον Νοέμβριο.

Μέχρι τότε, η εβδομηντάχρονη θα συνεχίσει να κινείται κυρίως σε πιο υψηλές πολιτιστικές σφαίρες, την ίδια στιγμή που θα κάνει φανταστικές εμφανίσεις – ή οιονεί εμφανίσεις – σε διάφορα μυθιστορήματα και τηλεοπτικές σειρές φέτος.

Η τηλεοπτική σειρά και η φοβία για τους σκύλους

Στο μυθιστόρημα του Ούγγρου συγγραφέα László Krasznahorkai «Herscht 07769», που εκδόθηκε στα ουγγρικά το 2022 και θα κυκλοφορήσει σε αγγλική μετάφραση της Ottilie Mulzet τον Σεπτέμβριο, ο πρωταγωνιστής γράφει στην Μέρκελ αρκετές επιστολές για το κοινό τους πάθος – τη μουσική του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Η καγκελάριος δεν απαντά ποτέ…

Στο τηλεοπτικό δράμα «Miss Merkel», το οποίο έκανε πρεμιέρα στην Γερμανία τον περασμένο Μάρτιο και μεταδόθηκε στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα, η πολιτικός με καταγωγή από την Ανατολική Γερμανία έχει πιο κεντρικό ρόλο.

Η σειρά απεικονίζει την Μέρκελ, τον σύζυγό της και το σκυλάκι τους να προσπαθούν να περάσουν τη συνταξιοδότησή τους στην ήρεμη πεδιάδα της βορειοανατολικής περιοχής στο Ούκερμαρκ, μόνο και μόνο για να καταλήξουν να εξιχνιάζουν… εγκλήματα αντ’ αυτού!

Με πρωταγωνίστρια τη βετεράνο Γερμανίδα ηθοποιό Katharina Thalbach, η σειρά βασίζεται σε δύο μυθιστορήματα του David Safier, τα οποία εκδόθηκαν στο λυκόφως της θητείας της Μέρκελ στην εξουσία.

Το σκυλάκι Πούτιν που έγινε… Φάρτι λόγω Ουκρανίας

Στην πρώτη έκδοση των βιβλίων, το σκυλάκι της Μέρκελ ονομάζεται Πούτιν, αλλά μετά την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο Σαφιέ το μετονόμασε σε Pupsi (Φάρτι). Στην τηλεοπτική σειρά ονομάζεται Χέλμουτ, από τον εκλιπόντα Γερμανό ηγέτη Χέλμουτ Κολ, ο οποίος ήταν μέντορας της Μέρκελ.

Η Μέρκελ έχει μιλήσει για τη νευρικότητά της γύρω από τα σκυλιά, αφού την δάγκωσε ένα από αυτά όταν ήταν παιδί, και στο μυθιστόρημα του Ρώσου συγγραφέα Βλαντίμιρ Σορόκιν «Δόκτωρ Γκάριν», το οποίο εκδόθηκε φέτος στη Γερμανία, η φοβία της την καταδιώκει βαθιά μέχρι τη συνταξιοδότησή της.

Εφιάλτης στο σανατόριο

Σε ένα σανατόριο, όπου ο ομώνυμος γιατρός φροντίζει όχι μόνο την Μέρκελ, αλλά και τους γηραιότερους και όλο και πιο… ανισόρροπους Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντόναλντ Τραμπ, Μπόρις Τζόνσον, Εμανουέλ Μακρόν, Τζάστιν Τριντό και Σίνζο Άμπε, την δείχνει να βασανίζεται στα όνειρά της από ανθρώπους που… γαβγίζουν! Ένας εφιάλτης στην κυριολεξία, γιατί ο ύπνος είναι «το καλύτερο πράγμα που μένει στη ζωή μου».

Σίγουρα αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια, προσπαθεί να καθησυχάσει ο δρ Γκαρίν τη συνταξιούχο παίκτρια της εξουσίας: «Έχεις ακόμα ένα υπέροχο μέλλον μπροστά σου».

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024