Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Tom Brenner) κάλεσε χθες Τρίτη — για ακόμη μια φορά — ν’ απαγορευθεί ο τύπος του ημιαυτόματου τουφεκιού εφόδου που χρησιμοποιήθηκε το Σάββατο στην απόπειρα δολοφονίας του ρεπουμπλικάνου προκατόχου του και υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ.

«Βοηθήστε με ν’ απαλλάξουμε τους δρόμους της Αμερικής από αυτά τα πολεμικά όπλα. Ενα AR-15 χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ (…) Είναι καιρός ν’ απαγορευθούν» τα τουφέκια του είδους, είπε ο Δημοκρατικός κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Λας Βέγκας.

Το AR-15 έχει χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά από πρόσφατες πολύνεκρες επιθέσεις στις ΗΠΑ

Το ημιαυτόματο τουφέκι τύπου AR, το όπλο που σύμφωνα με τις αμερικάνικες αρχές βρέθηκε στον τόπο της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του Τραμπ, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή όπλα στην Αμερική.

Στενά συνδεδεμένο με το πλήρως αυτόματο στρατιωτικό πολεμικό τουφέκι M-16, το AR-15 έχει χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά από πρόσφατους μαζικούς πυροβολισμούς στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στο Λας Βέγκας τον Οκτώβριο του 2017, όπου σκοτώθηκαν 59 άνθρωποι, και κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ με πέντε νεκρούς στο Κολοράντο Σπρινγκς τον Νοέμβριο του 2022.

Οι ομάδες ελέγχου της οπλοκατοχής υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι το τουφέκι —τα αρχικά του οποίου προέρχονται από την εταιρεία φορητών όπλων ArmaLite που το ανέπτυξε— δεν έχει θέση σε χέρια πολιτών.

«Πολεμικό όπλο»

«Πρόκειται για ένα πολεμικό όπλο που είναι πραγματικά κατάλληλο μόνο για στρατιώτες σε ζώνη μάχης», δήλωσε πέρυσι στο NBC η Λίντσεϊ Νίκολς, διευθύντρια πολιτικής στο Νομικό Κέντρο Γκίφορντς, το οποίο πιέζει για τη ρύθμιση των όπλων.

«Η ικανότητά του να σκοτώνει πολλούς ανθρώπους γρήγορα είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε την απαγόρευσή του», πρόσθεσε.

Ωστόσο πολλοί το χρησιμοποιούν ως σύμβολο του δικαιώματος στην οπλοκατοχή.