Μετά την απογοητευτική – κατά κοινή ομολογία – εμφάνιση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ, οι «μετοχές» του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου στη στοιχηματική αγορά ενισχύθηκαν σημαντικά. Ωστόσο, η απόπειρα δολοφονίας του στην Πενσιλβάνια το περασμένο Σάββατο  τις εκτόξευσαν…

Σύμφωνα με τα στοιχεία της PredictI, της διαδικτυακής πλατφόρμας που επιτρέπει στους ανθρώπους να στοιχηματίζουν σε πολιτικά γεγονότα, το ποντάρισμα για νίκη του Τραμπ διαμορφώνεται στα 0,67 δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι έχει 67% πιθανότητες νίκης τον Νοέμβριο, από 60% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό την Παρασκευή.

Οι πιθανότητες του Προέδρου Μπάιντεν ήταν στο 28%.

Αν και οι αγορές στοιχημάτων δεν είναι καθόλου αλάνθαστες, προσφέρουν την καλύτερη διαθέσιμη προσέγγιση των πιθανοτήτων που ενσωματώνονται στις τιμές των τίτλων.

Δεν είναι τυχαίο ότι, η αγορά στοιχημάτων PredictIt ανταποκρίθηκε ακαριαία. Μόλις έγινε σαφές ότι ο Τραμπ είχε επιβιώσει, οι πιθανότητες του βελτιώθηκαν δραματικά.

Πώς αξιολογούν οι στοιχηματικές τις πιθανότητες για τον Τραμπ

Όπως αναφέρει σε σχόλιό του στο Bloomberg, ο John Authers, υποστηρίζει ότι οι στοιχηματικές αγορές, έχουν αυτό το δικαίωμα.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Bloomberg, ο Τραμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις χωρίς διάλειμμα όλον τον χρόνο. Ωστόσο το προβάδισμα Τραμπ δεν είναι συντριπτικό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αγορές στοιχημάτων βάζουν τις πιθανότητες του Τραμπ σε περίπου δύο στις τρεις, αντί στο 100%.

Τι λένε οι bookmakers

Η αγορά στοιχημάτων, για την οποία οι bookmakers δεν μπορούν νόμιμα να αναλάβουν δράση στις ΗΠΑ, άρχισε να μετατοπίζεται προς τα δεξιά μετά τη συζήτηση μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Τραμπ, αλλά έχει επιταχυνθεί υπέρ του Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του το Σάββατο, σύμφωνα με τον Λι Φελπς, εκπρόσωπο του βρετανικού στοιχηματικού οίκου William Hill.

«Αφού ο Ντόναλντ Τραμπ επέζησε από μια απόπειρα δολοφονίας στη σκηνή το Σάββατο, οι πιθανότητες επανεκλογής του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ έχουν πάει μόνο προς μία κατεύθυνση», είπε ο Φελπς στην USA Today.

Ο Τραμπ ήταν στο -200 την Τρίτη, πριν από τη συνέντευξη Τύπου του Μπάιντεν στο ΝΑΤΟ και την απόπειρα δολοφονίας, αλλά οι παίκτες μείωσαν τη θέση του στο -275 από τη Δευτέρα.

Ο Φελπς σημείωσε ότι οι πιθανότητες του Μπάιντεν να κερδίσει την προεδρική υποψηφιότητα των Δημοκρατικών είχαν μειωθεί σε -400 την ίδια χρονική περίοδο.

Αποδόσεις στοιχηματισμού προεδρικών εκλογών

William Hill

  • Ντόναλντ Τραμπ : -300
  • Τζο Μπάιντεν : +400
  • Star Sports
  • Ντόναλντ Τραμπ : -250
  • Τζο Μπάιντεν : +450

Bovada

  • Ντόναλντ Τραμπ : -280
  • Τζο Μπάιντεν : +385

BetOnline

  • Ντόναλντ Τραμπ : -300
  • Τζο Μπάιντεν : +325

Oddschecker

  • Ντόναλντ Τραμπ : -223
  • Τζο Μπάιντεν : +520

Πόσο ακριβείς ήταν οι αποδόσεις των στοιχημάτων σε προηγούμενες προεδρικές εκλογές;

Το φαβορί στο στοίχημα έχει χάσει μόνο δύο φορές από το 1866 , σύμφωνα με το Conversation.

Οι δύο ανατροπές ήρθαν το 1948, όταν ο Χάρι Τρούμαν κέρδισε τις πιθανότητες οκτώ προς μία και επικράτησε το Τόμας Ντιούι και το 2016, όταν ο Τραμπ ξεπέρασε τις πιθανότητες επτά με δύο και κέρδισε τη Χίλαρι Κλίντον.

Ο Μπάιντεν ήταν το φαβορί στο στοίχημα στον αγώνα του 2020, κρατώντας την pole position από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο.