Μια εβδομάδα πριν γίνει στόχος απόπειρας δολοφονίας, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ξαναρχίσει με ούριο άνεμο από τη Φλόριντα την προεκλογική εκστρατεία του, έπειτα από μια εβδομάδα διακοπών για την εθνική γιορτή της 4ης Ιουλίου.

Δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του για τα πολιτικά δεινά του Δημοκρατικού προέδρου και εκ νέου αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν.

Όμως αυτός που είχε τραβήξει όλα τα βλέμματα και απέσπασε το πιο ενθουσιώδες χειροκρότημα στην προεκλογική συγκέντρωση στο θέρετρο γκολφ Trump National Doral Miami ήταν ένας άλλος Τραμπ. Ο βενιαμίν της οικογένειας, Μπάρον.

«Είναι η πρώτη φορά που το κάνει», είπε ο πρώην πρόεδρος, καθώς ο 18χρονος νεαρός -φτυστός ο Τραμπ στα νιάτα του, αλλά ύψους 2,06 μέτρων- σηκωνόταν όρθιος και χαιρετούσε το πλήθος με κινήσεις όχι εφήβου, αλλά επαγγελματία πολιτικού.

Ήταν το ντεμπούτο στην προεκλογική εκστρατεία του μικρότερου παιδιού του Ντόναλντ Τραμπ και μοναδικού που έχει αποκτήσει με τη νυν σύζυγό του, Μελάνια.

Αν και η ίδια έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το προσκήνιο, η εμφάνιση… ροκ-σταρ του Μπάρον αποτέλεσε κατά πολλούς ένα διπλό μήνυμα από πλευράς του πρώην και πιθανότατα επόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

Συνδυαστικά με την παρουσία στην συγκέντρωση και άλλων παιδιών του Τραμπ, τα οποία συμμετέχουν ενεργά -πέρα από την επιχειρηματική αυτοκρατορία του- και στην προεκλογική του εκστρατεία, η εικόνα που έβγαινε προς τα έξω ήταν αυτή της οικογενειακής στήριξης του «πατριάρχη», στον απόηχο και της ιστορικής καταδίκης του για την υπόθεση της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

Και όχι μόνο.

Με «όχημα» τους Ρεπουμπλικανούς ο 78χρονος Ντόναλντ Τραμπ στήνει την πολιτική δυναστεία του, ενισχύοντάς την με νέο «αίμα».

Τελευταία προσθήκη είναι πρόδηλα ο 18χρονος Μπάρον.

«Κοίταξέ τον! Είσαι πολύ δημοφιλής», τόνισε ο πρώην πρόεδρος, κάνοντας συγκρίσεις με τους άλλους δυο γιού του.

«Μπορεί να είναι πιο δημοφιλής από τον Ντον και τον Έρικ».

«Καλωσήρθες στη σκηνή Μπάρον», συμπλήρωσε.

Εννοούσε την πολιτική.

«Κατά μάνα, κατά κύρη»

Ο Μπάρον έκλεισε τα 18 τον Μάρτιο, έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε μια «χρυσή γυάλινη σφαίρα».

Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο πολυτελές ρετιρέ στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη, ενώ φοιτούσε σε γνωστά ιδιωτικά σχολεία στο Μανχάταν.

Αν και έχει τέσσερα ετεροθαλή αδέλφια από τους προηγούμενους δύο γάμους του Ντόναλντ Τραμπ -τον Ντον Τζούνιορ, την Ιβάνκα, τον Έρικ και την Τίφανι- είναι μικρότερός τους κατά 12 έως 28 χρόνια.

Το αποτέλεσμα είναι να μεγαλώσει ουσιαστικά σαν μοναχοπαίδι.

Όταν ο πατέρας του εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε το 2017 στον Λευκό Οίκο, έμεινε μαζί με τη μητέρα του πίσω στη Νέα Υόρκη για να ολοκληρώσει τη σχολική χρονιά.

Πέντε μήνες μετά, έγινε σε ηλικία 11 ετών ο πρώτος γιος προέδρου που έμεινε στον Λευκό Οίκο, μετά τον Τζον. Φ. Κένεντι Τζούνιορ το 1963.

Ενώ τα μεγαλύτερα αδέλφια του είχαν πια γίνει δημόσια πρόσωπα, με ενεργή συμμετοχή στην προεδρία Τραμπ, η ιδιωτική ζωή του Μπάρον ήταν αυστηρά προστατευμένη, κυρίως από τη Μελάνια.

Ακόμη και σε εορταστικές εκδηλώσεις στον Λευκό Οίκο έκανε σπάνια εμφανίσεις.

Δεν έλειψαν ωστόσο τα κακόβουλα κουτσομπολιά ή ακόμη και θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το άτομό του, παρά το γεγονός ότι ήταν ένα ανήλικο παιδί.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από την προεδρία έως τώρα, ο Μπάρον είχε παραμείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Έχοντας μετακομίσει οικογενειακώς στο πολυτελές θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο, στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, φοιτούσε στην τοπική Ακαδημία του Όξμπριτζ.

Αποφοίτησε την άνοιξη, ενώ ο πατέρας του δικαζόταν για την ποινική υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πάντως παρών στην τελετή, στις 17 Μαΐου, με άδεια του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

Ενάμιση μήνα και μια ιστορική καταδίκη μετά, ο Μπάρον ήταν στο πλευρό του πατέρα του, στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, στην προεκλογική συγκέντρωση στη Φλόριντα (REUTERS/Marco Bello)

«Σόι πάει το βασίλειο»

Το ντεμπούτο του Μπάρον στην προεκλογική εκστρατεία από τη Φλόριντα αποτελεί μέρος μιας χορογραφημένης οικογενειακής «παρέλασης» των Τραμπ στην πολιτική αρένα.

Οι δύο μεγαλύτεροι γιοί του πρώην και εκ νέου υποψήφιου προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ (Ντον) και ο Έρικ, ήταν μεταξύ των αρχικών ομιλητών στην προεκλογική συγκέντρωση στο Trump National Doral Miami, «ζεσταίνοντας» το πλήθος.

Οι Δημοκρατικοί, είπε στην παρέμβασή του ο Ντον, «δεν θέλουν οι Αμερικανοί να έχουν ένα AR-15, αλλά έδωσαν σε ένα “φυτό” τους κωδικούς για τα πυρηνικά» των ΗΠΑ.

Κατά τραγική ειρωνεία, ήταν αυτού του τύπου ημιαυτόματο όπλο που χρησιμοποίησε έξι ημέρες αργότερα ο 20χρονος επίδοξος δολοφόνος του Ντόναλντ Τραμπ, στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια.

Δύο ημέρες μετά ο Ντον, ο Έρικ και η αδελφή τους Τίφανι πλαισίωναν τον πατέρα τους ως εκπρόσωποι της πολιτείας της Φλόριντα στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, στις 15-28 Ιουλίου, στο Μιλγουόκι.

Είχε προγραμματιστεί να βρίσκεται εκεί μαζί τους, επίσης ως εκπρόσωπος, και ο Μπάρον.

Όμως η παρουσία του ακυρώθηκε, «λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων». Η μόνη γνωστή είναι η επιλογή κολλεγίου.

Σε κάθε περίπτωση, το κομματικό συνέδριο αποτελούσε εξ αρχής μια τυπική διαδικασία για την επίσημη ανάθεση του χρίσματος στον Ντόναλντ Τραμπ.

Η σύζυγός του Έρικ, Λάρα Τραμπ,  έχει κομβικό ρόλο εν τω μεταξύ στη συγκέντρωση κεφαλαίων και στη χάραξη της εκλογικής στρατηγικής του κόμματος, ως συμπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών.

Παράλληλα ο Ντόναλντ τζούνιορ και ο Ερικ φέρονται να καταρτίζουν λίστα για το διοικητικό προσωπικό του Λευκού Οίκου, στο πλαίσιο πυρετωδών προετοιμασιών για μια νίκη του Τραμπ στις κρίσιμες εκλογές του Νοεμβρίου.

Σε αυτή την περίπτωση, οι φήμες ήδη οργιάζουν ότι ο γαμπρός του και σύζυγος της κόρης του Ιβάνκα, Τζάρεντ Κούσνερ, θα μπορούσε να «προσγειωθεί» ως υπουργός ακόμη και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.