Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια μέχρι «τα τέλη του 2024» και ότι η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τους φόρους για να επιβραδύνει την αύξηση του ομοσπονδιακού χρέους, μεταξύ άλλων και για τα νοικοκυριά, όπως σημειώνει το Reuters.

Οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές διατυπώθηκαν στη λεπτομερή έκθεση του ΔΝΤ για τις οικονομικές πολιτικές των ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει τονίσει τις τελευταίες εβδομάδες την ανάγκη για περισσότερη δημοσιονομική σύνεση, καθώς τα ελλείμματα των ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνονται παρά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και καθώς Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί διαμορφώνουν προτάσεις για φόρους και δαπάνες ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιέρ-Ολιβιέ Γκουρινσάς δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ότι η Fed θα μπορούσε να περιμένει περισσότερο για να αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας. Αλλά η έκθεση διευκρινίζει ότι η αλλαγή αυτή θα πρέπει να γίνει «στα τέλη του 2024», για να αποφευχθούν περισσότερες ανοδικές εκπλήξεις στα στοιχεία του πληθωρισμού.

«Δεδομένων των εμφανών ανοδικών κινδύνων για τον πληθωρισμό, που αναδείχθηκαν έντονα από τις εκβάσεις των στοιχείων νωρίτερα φέτος, θα ήταν συνετό να μειωθεί το επιτόκιο πολιτικής μόνο αφού υπάρξουν σαφέστερες ενδείξεις στα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά στον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC)».

Το «καμπανάκι» του ΔΝΤ για τον πληθωρισμό

Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να είναι σύμφωνη με την πρόβλεψη του Απριλίου 2024 για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (WEO), στο 3,2% το 2024 και στο 3,3% το 2025 αναφέρει στην έκθεση του Ιουλίου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ωστόσο, σημειώνει ότι οι ποικίλες δυναμικές στη δραστηριότητα από τις αρχές του έτους έχουν περιορίσει κάπως την απόκλιση της παραγωγής μεταξύ των οικονομιών, καθώς οι κυκλικοί παράγοντες εξασθενούν και η δραστηριότητα ευθυγραμμίζεται πιο αποτελεσματικό με το δυναμικό της.

Ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών εμποδίζει την πρόοδο στον αποπληθωρισμό, γεγονός που περιπλέκει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής. Έτσι, οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί, αυξάνοντας την προοπτική υψηλότερων για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων και της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας.

Για τη διαχείριση αυτών των κινδύνων και τη διατήρηση της ανάπτυξης, το μείγμα πολιτικής που θα ακολουθηθεί θα πρέπει να γίνει με προσοχή ώστε να επιτευχθεί η σταθερότητα των τιμών και να αναπληρωθούν τα μειωμένα αποθέματα ασφαλείας, σημειώνει το ΔΝΤ.

Πηγή: ΟΤ