Μεγάλο χτύπημα στη φοροδιαφυγή κατάφερε να εξαρθρώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Τα αναλυτικά αποτελέσματα της επιχείρησης «Χάρτινος Δράκος» παρουσίασε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μετά την υποβολή ανωνύμων καταγγελιών. Πρόκειται για υπόθεση φοροδιαφυγής 287 επιχειρήσεων κινεζικών συμφερόντων από τον τομέα του λιανεμπορίου με ρούχα, παπούτσια κ.α.

Ήταν ένας δύσκολος έλεγχος γεμάτος προκλήσεις, είπε ο κ. Πιτσιλής, περιγράφοντας αναλυτικά τη διαδικασία ολοκλήρωσης του ελέγχου, κατά την συνέντευξη Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα.

Η ιστορία και η φοροδιαφυγή

Η ιστορία ξεκινά τον Ιανουάριο όταν ανώνυμες καταγγελίες έφθασαν στην ΑΑΔΕ, για παράνομες πρακτικές σε επιχείρηση με έδρα την Κομοτηνή, σε άλλη μια με έδρα την Λάρισα, και σε ένα υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, οι καταγγελίες αφορούσαν σε μη αναγνώσιμο QR Code πάνω σε αποδείξεις.

Η έρευνα της ΑΑΔΕ έδειξε πώς πίσω από τις κινεζικές επιχειρήσεις βρίσκονταν μία εταιρεία λογισμικού με Έλληνα νομικό εκπρόσωπο, και δύο Κινέζους κατοίκους Σλοβακίας, οι οποίοι παρείχαν τεχνική υποστήριξη για τους παραβάτες, «αλλοιώνοντας» τις ταμειακές μηχανές τους.

Με δεδομένο ότι ορισμένες από αυτές τις 287 επιχειρήσεις έχουν 10 ή και 15 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, είχε στηθεί μια «μηχανή» κλοπής ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος μεγάλων διαστάσεων σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Με διασταύρωση στοιχείων, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν την ύπαρξη του παράνομου λογισμικού, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πιτσιλής, για απόδειξη 99 ευρώ, έστειλε στην ΑΑΔΕ αξία συναλλαγής 9,90 και για απόδειξη 21 ευρώ, έστελνε απόδειξε 2,1 ευρώ.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο για τις 27 μέρες του περασμένου Φεβρουαρίου όπου έγινε ο δειγματοληπτικός έλεγχος, σε δείγμα 227 επιχειρήσεων κινεζικών συμφερόντων στο λιανικό εμπόριο, διαπιστώθηκε η έκδοση 220.000 αποδείξεων και η διαβίβαση στην ΑΑΔΕ εσόδων 3 εκατ. ευρώ. Άγνωστο παραμένει, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος της φοροδιαφυγής στο συγκεκριμένο κύκλωμα, καθώς η δράση του φαίνεται να ανατρέχει έως το 2021.

Πηγή: ot.gr