Βέλγιο: «Κρυμμένος» θησαυρός 1,5 δισ. ευρώ σε κέρματα
Να ξοδέψουν ό,τι κέρματα έχουν ενθαρρύνει η κυβέρνηση του Βελγίου τους πολίτες. Υπολογίζεται ότι κρύβονται περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε πεντάλεπτα, δεκάλεπτα και εικοσάλεπτα
Να ξοδέψουν ό,τι κέρματα έχουν ενθαρρύνει η βελγική κυβέρνηση τους πολίτες. Να σπάσουν τους παιδικούς κουμπαράδες, να ψάξουν κάτω από μαξιλάρια καναπέδων, σε τσέπες ρούχων… Να κάνουν τέλος πάντων ό,τι μπορούν για να βρουν τα χαμένα πεντάλεπτα, δεκάλεπτα και εικοσάλεπτα, που είχαν ξεχάσει καν ότι έχουν. Κυρίως να ξαναρχίσουν να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους τα ξεχασμένα «ψιλά», για να τονωθεί η οικονομία της χώρας.
Η επαναφορά ξεχασμένων κερμάτων στην κυκλοφορία μπορεί να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, καθώς και να βοηθήσει το περιβάλλον, λένε οι Βέλγοι. Ένας λόγος είναι ότι αν ξεκινήσουν να μπαίνουν ξανά στην αγορά τα ξεχασμένα κέρματα, δεν θα υπάρχει ανάγκη για νέα παραγωγή.
Η εκστρατεία #spendyourchange έρχεται μετά από προειδοποιήσεις για έλλειψη κερμάτων από διάφορες βασικές εμπορικές ομοσπονδίες στο Βέλγιο
Το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε την εκστρατεία #spendyourchange στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία προτρέπει τους πολίτες να ξεθάψουν τα ξεχασμένα τους κέρματα.
Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 4,2 δισεκατομμύρια κέρματα στο Βέλγιο, που αντιστοιχούν σε αξία άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Αν τα βάζαμε όλα το ένα δίπλα στο άλλο, θα μπορούσαν να κάνουν το γύρο της γης πάνω από δύο φορές.
Κέρματα σε έλλειψη
Παρόλα αυτά, ορισμένα βελγικά καταστήματα εξακολουθούν να μην έχουν αρκετά ψιλά για να τα δώσουν στους πελάτες που πληρώνουν με μετρητά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά από τα υπάρχοντα κέρματα παραμένουν αχρησιμοποίητα.
Η εκστρατεία #spendyourchange έρχεται μετά από προειδοποιήσεις για έλλειψη κερμάτων από διάφορες βασικές εμπορικές ομοσπονδίες στο Βέλγιο.
Οι οικονομικές ενώσεις Febelfin, Comeos και Unzio έχουν εκδόσει κοινή δήλωση από το 2022, σχετικά με τη «συσσώρευση» κερμάτων των 5, 10 και 20 λεπτών – τα οποία έχουν αποσυρθεί από την αγορά. «Αυτά τα κέρματα δεν κυκλοφορούν αρκετά», δήλωσαν οι ομοσπονδίες.
«Από την πανδημία του κορονοϊού και μετά, οι καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο τα κέρματα για τις αγορές τους. Αντί να τα ξοδεύουν, καταλήγουν να τα αποθηκεύουν, εμποδίζοντας την επιστροφή τους στην κυκλοφορία – σε καταστήματα λιανικής και τράπεζες. Ωστόσο, καθώς οι λιανοπωλητές εξακολουθούν να ζητούν αυτά τα κέρματα, δημιουργείται έλλειψη».
Οι ψηφιακές συναλλαγές έχουν ξεπεράσει τις πληρωμές με μετρητά
Εάν οι Βέλγοι δεν θέλουν να πληρώσουν με τα περισσευούμενα κέρματα, έχουν επίσης τη δυνατότητα να τα καταθέσουν στην τράπεζα ή να τα δωρίσουν σε φιλανθρωπικό ίδρυμα.
Θέτοντας μόνο το 2% των αχρησιμοποίητων κερμάτων ξανά σε κυκλοφορία, το βελγικό κράτος εκτιμά ότι θα μπορούσε να εξοικονομήσει περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ σε κόστος παραγωγής κάθε χρόνο.
Η μείωση της δημιουργίας νέων κερμάτων έχει επίσης περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς η κατασκευή και η μεταφορά κερμάτων απελευθερώνει σημαντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις