Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Καύσωνας: 11 ανορθόδοξοι τρόποι να «ξεγελάσετε»την ζέστη

Καύσωνας: 11 ανορθόδοξοι τρόποι να «ξεγελάσετε»την ζέστη

Τι κάνουμε όταν η ζέστη ξεπερνάει τα όρια της ανοχής μας; «Life-hackers» του διαδικτύου προτείνουν 11 απλές συμβουλές. Μην τις υποτιμάτε. Κάποιες πράγματι δουλεόπυν.

Ζέστη, καύσωνας, καμίνι, ο υδράργυρος στο «κόκκινο», θα ψηθούμε, θα καούμε, θα βράσουμε. Η δημοσιογραφική γλώσσα έχει ξεμείνει από περιγραφές για τα 40άρια, 43άρια και όλα τα εις -άρια που ζούμε αυτές τις ημέρες.  Λίγη διαφορά έχει πώς θα το πούμε, το ζήτημα είναι πώς το νιώθουμε. Και πώς θα το ξεπεράσουμε.

Οι περισσότεροι ήδη κάνουμε ό,τι μας λέει ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία: φοράμε ανοιχτόχρωμα βαμβακερά ρούχα, καπέλο, γυαλιά ηλίου, πίνουμε νερό, τρώμε ελαφρά γεύματα, κάνουμε ντους κ.λπ κλπ. Ας αφήσουμε στην άκρη τις συμβουλές για περιορισμό των μετακινήσεων τις ώρες αιχμής. Π.χ. να αποφεύγουμε τους χώρους που επικρατεί συνωστισμός και να παραμένουμε σε δροσερά και σκιερά μέρη. Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Όταν όμως έχεις ξεμείνει από ορθόδοξους τρόπους να αντιπαλέψεις τη ζέστη, τότε καταφεύγεις σε ανορθόδοξες συμβουλές για να βρεις λίγη δροσιά.

Life hacks ενάντια στη ζέστη

Πρόκειται για τα life hacks όπως τα αποκαλούν οι «παραγωγοί περιεχομένου» στα social media. Kάποιες συμβουλές τις εφαρμόζουμε ήδη, εμπειρικά και διαισθητικά. Κάποιες είναι περισσότερο πετυχημένες, κάποιες λιγότερο. Όπως και να έχει δεν χάνουμε τίποτα να τις δοκιμάσουμε.

Ο Σπάικ Λι στο «Κάνε το Σωστό» είχε προτείνει τους δικούς του ανορθόδοξους και μη τρόπους για να αντιπαλέψουμε τη ζέστη

1.  Χρησιμοποιήστε «κρύες» κουρτίνες

Το πώς αντιλαμβανόμαστε τη θερμοκρασία είναι σημαντικό. Σε πόλεις με ζεστό κλίμα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ανοιχτά και ψυχρά χρώματα που δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι ο αέρας είναι δροσερός σε έναν χώρο. Φυσικά, δεν είναι όλοι αρκετά γενναίοι για να αλλάξουν τις κουρτίνες τους μέσα στον καύσωνα,  αλλά στην πραγματικότητα αξίζει τον κόπο.

2. Χρησιμοποιήστε νερό για να δροσίσετε τον χώρο

Το καλοκαίρι, το νερό είναι ο καλύτερός σας φίλος. Για να αποφύγετε την υπερθέρμανση, βάλτε ένα δοχείο με νερό και πάγο μπροστά από έναν ανεμιστήρα. Έτσι, το δροσερό νερό που εξατμίζεται θα απλωθεί σε όλο το χώρο.  Αν δεν έχετε ανεμιστήρα, μπορείτε να τοποθετήσετε το δοχείο με το νερό στο περβάζι του παραθύρου και ο ζεστός αέρας από το δρόμο θα δροσίσει. (Το κόλπο το ξέρουν ήδη όσοι δεν έχουν air-condition. Έχει μέτρια απόδοση).

3. Καταψύξτε το μαξιλάρι σας

Το καλοκαίρι, μας είναι δύσκολο να κοιμηθούμε καλά. Για να κάνετε τον ύπνο σας πιο άνετο, βάλτε τη μαξιλαροθήκη σας σε μια σακούλα και αφήστε την να κρυώσει στην κατάψυξη.

4. Αποφύγετε τη σωματική δραστηριότητα

Όταν κάνει πολύ ζέστη, το σώμα μας θέλει να ξεκουραστεί και να μην κάνει τίποτα. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας γι’ αυτό: το σώμα δουλεύει πολύ σκληρά το καλοκαίρι.
Μελέτες δείχνουν ότι όταν κάνει πολύ ζέστη, ξοδεύουμε πολλή ενέργεια για να δροσιστούμε και να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία μας. Έτσι, είναι προτιμότερο να διακόψετε κάθε σωματική δραστηριότητα μέχρι η θερμοκρασία να πέσει και πάλι σε φυσιολογικά επίπεδα

5. Μην πίνετε αναψυκτικά και μην τρώτε παγωτό

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το παγωτό δεν μας δροσίζει, αλλά στην πραγματικότητα μας ζεσταίνει. Η δροσιστική του δράση είναι πολύ σύντομη και αντισταθμίζεται από τη θερμότητα που παράγει το σώμα όταν χωνεύει τροφές με πολλές θερμίδες.  Το ίδιο ισχύει και για τα αναψυκτικά με ζάχαρη, τα οποία επιπλέον μπορεί να μας αφυδατώσουν

6. Βάλτε ένα παγωμένο μπουκάλι στο κρεβάτι σας

Μπορεί να είναι πιο εύκολο να αποκοιμηθείτε αν βάλετε ένα παγωμένο μπουκάλι νερό στο κρεβάτι σας πριν κοιμηθείτε. Η ίδια ιδέα βοηθάει και όταν είστε ξύπνιοι: βάλτε μια σακούλα με κατεψυγμένο ρύζι στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας και θα σας κάνει να νιώσετε πολύ καλύτερα μια ζεστή μέρα.

7. Ξεφορτωθείτε τα καλύμματα

Τις ζεστές μέρες, είναι καλύτερα να απαλλαγείτε από τα χοντρά καλύμματα στα έπιπλα,  τα διακοσμητικά μαξιλάρια, τα χαλιά και τα παπλώματα.  Τα σκούρα υφάσματα προσελκύουν τη θερμότητα και είναι προτιμότερο να αγοράζετε σεντόνια που είναι φτιαγμένα από ελαφριά και οργανικά υλικά.

8. Να βρίσκεστε κάπου με «βαριές» κουρτίνες

Παρόλο που είναι καλύτερο να αντικαταστήσετε τα καλύμματα σε έπιπλα και κρεβάτια με πιο ελαφριά, αυτό δεν ισχύει για τις κουρτίνες. Θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο «βαριές» Σε μια ζεστή μέρα, είναι προτιμότερο να κρατάτε τα παράθυρα κλειστά, αλλά μην ξεχνάτε να αερίζετε

9. «Ενυδατώστε» το μικροκλίμα του σπιτιού

Μπορείτε να αγοράσετε έναν υγραντήρα εσωτερικοού χώρου ή απλά να χρησιμοποιήσετε ένα μπουκάλι ψεκασμού.  Μπορείτε επίσης να «πλύνετε» το πάτωμα, αλλά μην το κάνετε πολύ συχνά, γιατί όταν έχει πολλή υγρασία η κατάσαση επιδεινώνεται.

10. Αγοράστε φυτά εσωτερικού χώρου

Τα φυτά εσωτερικού χώρου βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού,  καθαρίζουν και ενυδατώνουν τον αέρα. Ο φίκος-μπέντζαμιν, το αγλαόνημα, κα τα φοινικοειδή   είναι οι καλύτερες επιλογές.

11. Ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας

Τις ζεστές ημέρες, είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές: θερμαίνουν τον αέρα, ο οποίος είναι ήδη αρκετά ζεστός. Αντί να βλέπετε τηλεόραση στο σπίτι, πηγαίνετε σε μια κλιματιζόμενη αίθουσα κινηματογράφου ή σε θερινό σινεμά αν βρίσκεται σε δροσερό σημείο. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση της κουζίνας. Τις ζεστές ημέρες, τρώτε δροσερά και ελαφριά φαγητά.

Μπόνους, μια συμβουλή για το κατοικίδιο: Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μπολ με παγάκια δίπλα στα κατοικίδιά σας για να τα ανακουφίσετε. «Life-hackers» του διαδικτύου υποστηρίζουν ότι δουλεύει.

με πληροφορίες από το brightside.me

Sports in

Το πιο χρήσιμο παιχνίδι για την Εθνική ομάδα

Ο Σπανούλης ήθελε ένα φιλικό με μεγάλη αντίπαλο και η Σερβία ήταν η καλύτερη επιλογή για τελικό τεστ πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024