Σε 52 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα, ενώ ο κίνδυνος για φωτιά είναι ιδιαίτερα υψηλός τις τελευταίες ημέρες λόγω και των δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Τα δυσκολότερα πύρινα μέτωπα που αντιμετώπισε η Πυροσβεστική ήταν σε Θέρμη και Τζια

Από αυτές τις πυρκαγιές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι 46 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 6. Παράλληλα, η Πυροσβεστική συνέλαβε ένα άτομο για τις πυρκαγιές στη Στιμάγκα Κορινθίας.

Δυσκολότερες πυρκαγιές είναι αυτές που εκδηλώθηκαν στη Θέρμη σε μεικτή ζώνη και στην Τζια.

Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας στη Θέρμη ήταν η τρίτη πυρκαγιά τις τελευταίες ημέρες στην ίδια περιοχή. Εκδηλώθηκε σε χαράδρα όπου δεξιά και αριστερά αυτής υπάρχουν διάσπαρτες οικίες. Εκδόθηκε ενημερωτικό μήνυμα 112, ενώ δύο σπίτια και μια αποθήκη υπέστησαν ζημιές. Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες και κατάφεραν να την οριοθετήσουν σε 2 ώρες, προτού πάρει περαιτέρω διαστάσεις. Για την κατάσβεση της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις (60 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 19 οχήματα), με συνδρομή από μηχανήματα έργου και υδροφόρες, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποίησαν 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Ρεπορτάζ του MEGA για τη φωτιά στη Θέρμη

Πυροσβέστης αισθάνθηκε αδιαθεσία

Επιπρόσθετα ένας πυροσβέστης αισθάνθηκε αδιαθεσία λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και διακομίστηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424 με περιπολικό της ΕΛΑΣ.

Στην Τζια η φωτιά ξέσπασε στις 13:54 σε χαμηλή βλάστηση και πήρε ταχύτατα διαστάσεις λόγω των δυσχερών συνθηκών. Η φωτιά δεν έχει πλέον ενεργό μέτωπο, ενώ, όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, είχε περιοριστεί σε 90 λεπτά. Επιχείρησαν επίγειες δυνάμεις, καθώς και 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ μετέβησαν με σούπερ πούμα από την Αττική μια ομάδα δασοκομάντος. Παράλληλα συνδρομή παρείχαν υδροφόρες Ο.Τ.Α. και το Λιμενικό Σώμα.

Σημειώνεται ότι στις 14:10 εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή, ενώ στις 14:35 εκδόθηκε μήνυμα απομάκρυνσης από την περιοχή Καστελάκια και Κούνδουρο προς Ποίσσες.

Επιπλέον αντιμετωπίστηκαν οι παρακάτω πυρκαγιές:

-Στις 9 το πρωί στη Στιμάγκα Κορινθίας ξέσπασε νέα πυρκαγιά η οποία δεν προήλθε από αναζωπύρωση σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας. Η πυρκαγιά ελέγχθηκε μέσα σε 15 λεπτά και στο σημείο επιχείρησαν 5 πυροσβέστες με 2 οχήματα.

Σύλληψη ενός ατόμου στην Κορινθία

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική συνελήφθη σήμερα στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), σε συνεργασία με ανακριτικούς υπαλλήλους του Κ.Α.Ε.Ε. Πελοποννήσου και της Π.Υ. Κιάτου, ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιών από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση σε αγροτοδασικές εκτάσεις στην περιοχή Στιμάγκα Κορινθίας, στις 11 Ιουλίου καθώς και σήμερα το πρωί, στην ίδια περιοχή.

Ο προαναφερόμενος κρατείται και θα οδηγηθεί αύριο το πρωί ενώπιον της Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου.

-Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 12:29 σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Αμπελάκια Σαλαμίνας. Όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας η πυρκαγιά ελέγχθηκε σε 20 λεπτά. Επιχείρησαν 26 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 7 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

-Στις 14:03 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην Τ.Κ. Απραγγέλων Ζαγόρι η οποία τέθηκε υπό έλεγχο σε 30 λεπτά. Επιχείρησαν 15 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 3 οχήματα και 3 αεροσκάφη.

-Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 14:47 σε αγροτοδασική έκταση στις Καλυθιές Ρόδου. Η πυρκαγιά ελεγχθηκε μέσα σε 20 λεπτά και στο σημείο επιχείρησαν 24 πυροσβέστες, 2 ομάδες δασοκομάντος, 5 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

-Στο 16:05 ξέσπασε πυρκαγιά στην Δάφνη Νεμέας, όπου επιχείρησαν 9 πυροσβέστες και 5 οχήματα.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.