Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού: Τιμούμε τη στάση της Δέσποινας Βανδή

Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού: Τιμούμε τη στάση της Δέσποινας Βανδή

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού επιδοκιμάζει την απόφαση της Δέσποινας Βανδή να μην τραγουδήσει σε εκδήλωση στη Σμύρνη όπου υπήρχαν αφίσες του Κεμάλ

Σε ανακοίνωσή του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού χαιρετίζει τη στάση της Δέσποινας Βανδή. Ειδικότερα η ανακοίνωση έχει ως εξής:

 

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, η γνωστή τραγουδίστρια (Δέσποινα Βανδή – Μαλέα, Ποντιακής καταγωγής) επρόκειτο να εμφανιστεί σε εκδήλωση που οργάνωσε το Τουρκικό Ίδρυμα Παιδείας (TEV).

Ενημερωθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε. και κοινωνικής δικτύωσης ότι η Δέσποινα Βανδή ακύρωσε την συναυλία που επρόκειτο να δώσει σε φιλανθρωπική εκδήλωση στη Σμύρνη.

Όταν η καλλιτέχνης διαπίστωσε πως στον χώρο που θα εμφανιζόταν είχαν αναρτηθεί αφίσες του Κεμάλ Μουσταφά πασά (Ατατούρκ σύμφωνα με τους Τούρκους), σε story που ανάρτησε στο Instagram, ενημέρωσε για την ακύρωση της συναυλίας, αφού όπως  αναφέρει η διοργανώτρια αρχή, αναρτώντας αφίσες του Κεμάλ Μουσταφά στον χώρο της εκδήλωσης, προσπάθησε να «αλλοιώσει το φιλανθρωπικό περιεχόμενο της εκδήλωσης, επιχειρώντας αυθαιρέτως και εκ του πονηρού, να προβάλλει ένα πολιτικό μήνυμα, που δεν είχε συμφωνηθεί προηγουμένως μεταξύ τους».

Την ακύρωση της συναυλίας ανακοίνωσε από τη σκηνή και η πρόεδρος του παραρτήματος του Τουρκικού Ιδρύματος στην περιφέρεια της Σμύρνης, Γκιουλνούρ Σονμπαϊρακτάρ.

Ενώ τη συνέχεια τον λόγο πήρε η δήμαρχος του Τσεσμέ, Λαλ Ντενίζλι, λέγοντας, αγενώς, ότι η Δέσποινα Βανδή δεν βγήκε για να τραγουδήσει στη σκηνή «επειδή θέλει να κατέβει η Τουρκική σημαία και η αφίσα του Ατατούρκ».

Ζήτησε μάλιστα από το κοινό να μην τη «γιουχάρουν» γιατί, όπως δήλωσε, «δεν νομίζω ότι είναι καν ο άνθρωπος για τον οποίο αξίζει να σπαταλήσεις την ανάσα σου».

Επειδή ακριβώς με τον ίδιο πονηρό τρόπο, τις τελευταίες δεκαετίες οι Τουρκικές αρχές, επιχειρούν να αλλοιώσουν  το χαρακτήρα πολιτιστικών η φιλανθρωπικών εκδηλώσεων που οργανώνουν στην Τουρκία, όπου καλούνται και  συμμετέχουν φορείς και καλλιτέχνες  από την Ελλάδα, αλλά  και άλλες χώρες, προχωρώντας ακόμη και τη βεβήλωση θρησκευτικών χώρων, (βλέπε την ανάρτηση τα τελευταία χρόνια, την ώρα της πραγματοποίησης Θείας λειτουργίας μέσα στην ιερή και ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά τεράστιων σημαιών και αφισών του Κεμάλ, παραχώρησης άδειας για την μετατροπή της μονής ως Disko, για την πραγματοποίηση χορευτικού πάρτι, μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί, κ.λ.π.) και δυστυχώς οι φορείς και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν πολλές φορείς δεν αντιδρούν η για λόγους δημόσιων σχέσεων και προσωπικού marketing, κάνουν ευνοϊκές για τον Κεμάλ και την Τουρκία δηλώσεις, επαινούμε την πατριωτική στάση της κ. Βανδή. Που συνάδει με τα όσα  τεκμηριωμένα επιστήμονες ανέδειξαν για τον Κεμάλ Μουσταφά, που τον θεωρούν ότι σχεδίασε και εφάρμοσε την δεύτερη φάση της Γενοκτονίας ων Ελλήνων του Πόντου, που στην ολοκλήρωσή της άφησε πίσω, της εκατοντάδες άταφους νεκρούς..

Αφού η επίσημη άποψη της «Διεθνούς Ένωσης μελετητών  για την τεκμηρίωση των Γενοκτονιών, που εδρεύει στη Γενεύη», ύστερα από ενδελεχή μελέτη των σχετικών αρχείων για τα γεγονότα της περιόδου 1914-1923 στην Τουρκία και επιστημονικών συνεδρίων που πραγματοποίησε,  αποφάνθηκε ότι όσα συνέβησαν την περίοδο 1914-1923 αρχικά από τους Νεότουρκους σε βάρος Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων  και εν συνεχεία από τούς Κεμαλιστές, σε βάρος των Ελλήνων, αποτελούν πράξεις Γενοκτονίας σε βάρος τους, όπως αυτή ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 2 στην σύμβαση του 1948 του Ο.Η.Ε.

Εμείς από την πλευρά μας συνεχίζουμε αταλάντευτα την ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων της περιόδου 1914-1923 σε βάρος μας, που αποτελούν πράξεις γενοκτονία και την προσπάθεια αναγνώρισής της από την διεθνή κοινότητα, το Ε.Κ., τον Ο.Η.Ε και τα κοινοβούλια ευρωπαϊκών και άλλων χωρών καθώς και την προσπάθειά μας το Ε.Κ να ορίσει την 19η Μάϊου ως ημέρα μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού.

Τιμώντας την στάση της κ. Βανδή και των συνεργατών της, την προσκαλούμε να πραγματοποιήσουμε μέσα στο φθινόπωρο, κοινή εκδήλωση με τους Αρμένιους και τους Ασσύριους στην Θεσσαλονίκη, στη μνήμη των  2.000.000 θυμάτων της Γενοκτονίας.»

Sports in

Ολυμπιακός: «Οι σκέψεις όλων μας σε όσους δίνουν ηρωικές μάχες με τις πυρκαγιές»

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός με ανάρτησή της έστειλε το μήνυμά της σε όσους μάχονται με τις πυρκαγιές που μαίνονται στην Αττική.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024