Το μεγαλύτερο και αρτιότερο απολίθωμα στεγόσαυρου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα πουλήθηκε για 44,6 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για οποιοδήποτε απολίθωμα.

Ο πλήρης σκελετός με το παρατσούκλι Apex  («Κορυφαίος») ανακαλύφθηκε στο κτήμα του επαγγελματία κυνηγού απολιθωμάτων Τζέισον Κούπερ κοντά την πόλη Ντάινοσορ («Δεινόσαυρος») του Κολοράντο τον Μάϊο του 2022.

Ο Apex έζησε πριν από 146 έως 161 εκατομμύρια χρόνια στην Ύστερη Ιουρασική Περίοδο. Έχει ύψος 3,4 μέτρα και μήκος από το ρύγχος μέχρι την άκρη της ουράς του 8,2 μέτρα.

Είναι 30% μεγαλύτερος από τη «Sophie», το μέχρι πρότινος πιο ολοκληρωμένο δείγμα στεγόσαυρου, το οποίο φυλάσσεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Μετά την πώληση, ο ανώνυμος αγοραστής δήλωσε ότι «το απολίθωμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά δείγματα που έχουν βρεθεί ποτέ. Ο Apex γεννήθηκε στην Αμερική και θα παραμείνει στην Αμερική!».

O στεγόσαρος «Sophie», λίγο μικρότερο; από τον «Apex», εκτίθεται στο Λονδίνο από το 2014 (ΕPA)

Τα τελευταία δώδεκα χρόνια, ο Κούπερ έχει εντοπίσει δέκα δεινόσαυρους στο κτήμα του. Βρήκε τον Apex στη διάρκεια περιπάτου για τα 45α γενέθλιά του.

Οι στεγόσαυροι, μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες ομάδες δεινοσαύρων, ήταν φυτοφάγοι αλλά έφεραν οστέινες πλάκες στην πλάτη και την ευέλικτη ουρά τους, την οποία πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσαν ως αγκαθωτό μαστίγιο για άμυνα.

Ο συγκεκριμένος πάντως δεν φέρει ενδείξεις τραυμάτων σε συγκρούσεις, ανέφερε ο οίκος Sotheby’s.

Ο σκελετός, του οποίου η ανασκαφή διήρκεσε πάνω από έναν χρόνο, φέρει πάντως σημεία αρθρίτιδας, ένδειξη προχωρημένης ηλικίας.