Λίγο πριν επανεκλεγεί την Πέμπτη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε να μην αφήσει να αποδυναμωθούν οι προσπάθειες για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παρά τις διαφωνίες πολλών χωρών-μελών για το κόστος.

Σε έγγραφο με το οποίο θέτει τις προτεραιότητες για τη δεύτερη θητεία της, το οποίο δημοσιοποιήθηκε λίγο πριν από την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για την προεδρία της Κομισιόν, η φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε να καταθέσει νέες πολιτικές για την Πράσινη Συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του δεσμευτικού στόχου για μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

«Θα παραμείνουμε στον δρόμο των στόχων που τέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» λέει στο έγγραφο η φον Ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στο πακέτο κλιματικών πολιτικών που αποτέλεσε τον πυρήνα της πρώτης πενταετούς θητείας της.

Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιμείνει στις πολιτικές για μείωση των εκπομπών και θα προτείνει μέτρα που θα βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα ενώ παράλληλα παραμένουν ανταγωνιστικές –μια «συμφωνία καθαρής βιομηχανίας» που η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε να παρουσιάσει εντός των πρώτων 100 ημερών από την επανεκλογή της.

Το έγγραφο ήταν πιθανό να βοηθήσει την φον ντερ Λάιεν να κερδίσει την ψήφο των Πρασίνων, σχολίαζε το Reuters πριν από την ψηφοφορία.

Εδώ και καιρό η φον ντερ Λάιεν δεχόταν πιέσεις να αποδυναμώσει την πράσινη ατζέντα της. Ακόμα και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα από το οποίο προέρχεται ζητά μεταξύ άλλων αναστολή της απαγόρευσης των νέων οχημάτων εσωτερικής καύσης από το 2035.

Οι αναφορές του εγγράφου στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων την βοήθησαν να διατηρήσει τη στήριξη των συντηρητικών ευρωβουλευτών.

Στο έγγραφο των προτεραιοτήτων της η φον ντερ Λάιεν επέμεινε στον στόχο για την απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης, έναν στόχο που «προσφέρει προβλεψιμότητα για τους επενδυτές και τους κατασκευαστές».

Δήλωσε ωστόσο ότι υπάρχει περιθώριο για τα λεγόμενα συνθετικά καύσιμα μηδενικών εκπομπών, τα οποία θα επέτρεπαν να συνεχιστεί η χρήση συμβατικών οχημάτων, κάτι στο οποίο επέμεναν ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μητέρα επτά παιδιών, είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν.

Την Πέμπτη εξασφάλισε την επανεκλογή της με 401 ψήφους υπέρ, 284 κατά και 15 αποχές.