Οι τουριστικές εξορμήσεις, τα ταξίδια και ο συνωστισμός πυροδοτούν την έξαρση του κορονοϊού και αυτό το καλοκαίρι. Ωστόσο, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, διαπιστώνεται ότι πρόκειται για ένα πρωτοφανές στην μεταπανδημική εποχή θερινό κύμα εξάρσεων της Covid, αφού οι λοιμώξεις αυξήθηκαν ραγδαία και οι θάνατοι δραματικά, θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού το Σύστημα Υγείας.

Η υποχώρηση των αντισωμάτων από τα εμβόλια ή από προηγούμενη λοίμωξη και η ανθεκτικότητα της μετάλλαξης FLiRT, η οποία αποτελείται από ένα μείγμα υποπαραλλαγών, σε συνδυασμό με το «κύμα» εκδρομέων που ταξιδεύει σε διάφορους προορισμούς εν μέσω τουριστικής περιόδου, συμβάλλουν στη διασπορά του κορονοϊού, με αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων ασθενών.

Ο κορονοϊός πάει διακοπές – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων που δείχνουν ότι τα κρούσματα κορονοϊού αρχίζουν να υποχωρούν στην Αττική και να αυξάνονται σε άλλες περιοχές της χώρας, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τους εκδρομείς και τους παραθεριστές που φεύγουν από την πρωτεύουσα για τις διακοπές τους σε διάφορους προορισμούς της Ελλάδας.

Πιο αναλυτικά, από την Κρήτη (στο Ηράκλειο παρατηρήθηκε αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα 101%) μέχρι την Ήπειρο (στα Ιωάννινα η αύξηση του φορτίου ήταν 65%), και από την Πάτρα (όπου σημειώθηκε αύξηση 40%) μέχρι τη Θράκη (όπου σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη τα επίπεδα του φορτίου αυξήθηκαν 62% και 17% αντίστοιχα), τα δεδομένα μαρτυρούν την κινητικότητα του πληθυσμού και του κορονοϊού.

Ενδεικτικό του φαινομένου είναι ότι χθες το 55% των νέων εισαγωγών έγιναν σε νοσοκομεία της περιφέρειας, με τα νοσοκομεία του Βόλου, της Άρτας, της Τρίπολης, της Θεσσαλονίκης να δέχονται ασθενείς με βαριά λοίμωξη Covid. Από τους 136 ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευτούν, οι 72 εισήχθησαν σε νοσοκομεία πλην Αττικής.

Συνολικά 600 ασθενείς βρίσκονταν χθες σε νοσοκομεία. Οι περισσότεροι νοσηλεύονται στο λεκανοπέδιο, ωστόσο έντονα ανοδική τάση καταγράφεται στους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία της Κρήτης, της Πάτρας, της Καλαμάτας, των Ιωαννίνων.

Τρομάζει η άνοδος των εισαγωγών και των θανάτων

Όπως δείχνουν και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο αριθμός των θανάτων ανήλθε σε 26 την περασμένη εβδομάδα (08-14/07), ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 17, όπως επίσης και την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των νέων εισαγωγών ανήλθαν σε 669, ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών
κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 464 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 226. Τέλος, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ανήλθαν σε 12, με τον συνολικό αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνομένοι να αυξάνεται στους 17. Σημειώνεται ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 6 και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν μόλις 2.

Είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια;

Όπως διευκρίνισε και ο καθηγητής Υγειονομικής Μηχανικής, κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, οι θάνατοι σχεδόν διπλασιάστηκαν και ο μέσος όρος των εισαγωγών παρουσιάζει αυξητική τάση.

Παράλληλα ο καθηγητής, αναφερόμενος στον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού, εξήγησε ότι αν και τα πιο πρόσφατα εμβόλια δεν είναι φτιαγμένα για μια μετάλλαξη όπως η FLiRT, ώστε να δρουν στοχευμένα για τις υποπαραλλαγές της και να δημιουργούν αντισώματα, μπορούν να σταματήσουν σε σημαντικό βαθμό τη λοίμωξη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής «ο εμβολιασμός βοηθάει ένα μείγμα από σειρά υποπαραλλαγών όπως αυτό της FLiRT».

Συμβουλές που θα σας «γλιτώσουν» από τη νόσηση

Ο ΕΟΔΥ συστήνει στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, δηλαδή τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, τη σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού και την έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα, στον γενικό πληθυσμό που υποψιάζεται ότι νοσεί από τον ιό της Covid-19 συστήνεται ο περιορισμός των επαφών με άλλα υγιή άτομα, και ιδίως όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Πάντως, οι «μαγικές» συμβουλές που θα σας προστατεύσουν είναι οι εξής: χρήση μάσκας, ανανέωση ή φιλτράρισμα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους και αποφυγή πολυσύχναστων εσωτερικών χώρων ή/και συνωστισμού και, τέλος, ο εμβολιασμός (ενδείκνυται για ηλικιωμένους και κυρίως για όσους εξ αυτών είναι ανοσοκατεσταλμένοι, είτε σχεδιάζουν ένα ταξίδι ή προγραμματίζουν να παρευρεθούν σε μεγάλες εκδηλώσεις, π.χ. ένας γάμος).