Με πλούσια γαστρονομία, πολυτελή καταλύματα, όμορφα αυθεντικά χωριά και περισσότερα από 250 φαράγγια, το Λασίθι επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις σε όσους το επιλέξουν.

Τι να δείτε στο Λασίθι

  • Τη Σπιναλόγκα, βόρεια του κόλπου της Ελούντας, στην Επαρχία Μεραμβέλλου. Το ενετικό φρούριο που αποτελεί ένα ανοιχτό μουσείο μνήμης και ιστορίας, καθώς λειτούργησε για χρόνια ως Λεπροκομείο.
  • Το Φαράγγι του Χα, στα Λασιθιώτικα όρη, με τους 27 καταρράκτες.
  • Το χωριό Κριτσά. Ολόκληρος ο οικισμός μοιάζει με μουσείο, θα βρείτε όμως και δύο πραγματικούς χώρους έκθεσης, οι οποίοι προβάλλουν την παράδοση και τη λαογραφία της Κρήτης. Το Μουσείο Κριτσωτοπούλας (Τ/28410 51545) και το μουσείο Ροδάνθη του Γιώργου Αφορδακού με σπάνια βότανα της Κρήτης. Εδώ βρίσκεται και η Παναγία Κερά, βυζαντινός ναός του 13ου-14ου αιώνα.

Ελούντα, Λασίθι

  • Τη Μονή Τοπλού, ένα από τα ιστορικότερα και πιο καλοδιατηρημένα μοναστήρια της Κρήτης.
  • Το μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου, το τέταρτο πιο σημαντικό ανάκτορο του μινωικού πολιτισμού. Στα ευρήματά της βρέθηκαν κατάστιχα σε Γραμμική Α, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.
  • Το φιόρδ του Γουρνιά δεν είναι εύκολα προσβάσιμο, αλλά είναι από τα πιο ωραία σημεία που θα κολυμπήσετε – όταν φτάσετε. Ο αρχαιολογικός χώρος του Γουρνιά είναι ο καλύτερα ανασκαμμένος χώρος της μινωικής περιόδου σε όλη την Κρήτη και αποτελεί σημαντικό δείγμα οικισμού της Υστερομινωικής περιόδου (1550-1450 π.Χ.).

Τι να κάνετε στο Λασίθι

Να περιηγηθείτε στους οικισμούς και τα μοναδικά τοπία ολόκληρης της επαρχίας Λασιθίου:

  • Στον Άγιο Νικόλαο, στο βορειοδυτικό άκρο του γραφικού κόλπου, στη θέση της αρχαίας πολίχνης Λατούς. Το σημερινό κοσμοπολίτικο λιμάνι σφύζει από ζωή – ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Άγιος Νικόλαος, Λασίθι

  • Στη Σητεία, πατρίδα του Βιτσέντζου Κορνάρου, ποιητή του Ερωτόκριτου, η οποία διατηρεί το χρώμα και τη φυσιογνωμία περασμένων εποχών.
  • Στο ειδυλλιακό φοινικόδασος στο Βάι, μοναδικό στην Ελλάδα, που γοητεύει με τον εξωτισμό του. Στην Ελούντα, που αποτελεί παγκοσμίως γνωστό τουριστικό θέρετρο με πολυτελή καταλύματα.

Βάι

  • Στο οροπέδιο Λασιθίου, στο βορειοδυτικό άκρο της Δίκτης, όπου παράγονται φρούτα και κηπευτικά.
  • Στη σύγχρονη πόλη της Ιεράπετρας, με το θαυμάσιο κλίμα και τις πανέμορφες ακρογιαλιές.

Πού να κολυμπήσετε στο Λασίθι

Στις Αμμουδάρες, στο νησάκι Χρυσή, στις Καρούμες, αφού διασχίσετε το φαράγγι των Χοχλακιών – μια υπέροχη απομονωμένη παραλία. Στον Παπαδιόκαμπο, στις παραλίες της Ιεράπετρας.

Στις πιο απομονωμένες Καραβοστάσι και Άγιος Παντελεήμονας, στα σμαραγδένια νερά του Θόλου (προς Σητεία), στο διάσημο Βάι, στις παραλίες του Παλαίκαστρου, στον κόλπο της Αγίας Φωτιάς και στην Κολοκύθα.

Παραλία Κολοκύθα

Πού να φάτε

Καλλιοτζίνα στην Ιεράπετρα (τηλ.: 28430 51207), Όαση στο Καλό Νερό Μακρύγιαλου (τηλ.: 6977 559603), Ξαθέρι στον Κρούστα (τηλ.: 2841 051064)

Πώς θα φτάσετε

Στο Λασίθι φτάνει κανείς μέσω των αεροδρομίων του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» και της Σητείας «Βιτσέντζος Κορνάρος». Αντίστοιχα, οι ακτοπλοϊκές γραμμές που εξυπηρετούν το Λασίθι, είναι αυτές του Ηρακλείου και της Σητείας.

Το Ηράκλειο βρίσκεται σε απόσταση 65χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο, ενώ η Σητεία απέχει 70χλμ. από την πόλη του Αγίου Νικολάου.

Πηγή: diakopes.gr