Καλοκαιρινές διακοπές: Ετοιμάζετε βαλίτσα και για τον σκύλο σας; – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Πάρτε τα μέτρα σας για να περάσετε αξέχαστες διακοπές παρέα με τον σκύλο σας χωρίς απρόοπτα
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Νετανιάχου: Δεν δέχεται τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς στην εξουσία – Άφησε «παράθυρο» για μερική συμφωνία
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Πρόστιμα και επιπλέον φόροι για όσους δεν κλείσουν εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του χρόνου
Η αντίστροφη μέτρηση για τις καλοκαιρινές διακοπές έχει αρχίσει, και πολλοί κηδεμόνες σκύλων έχουν αποφασίσει να πάρουν μαζί τους το τετράποδο μέλος της οικογένειάς τους.
Αν, λοιπόν, σχεδιάζετε να περάσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές παρέα με τον σκύλο σας, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σε κάποια πράγματα. Και, παράλληλα, να προετοιμαστείτε κατάλληλα για τις μέρες των διακοπών σας παρέα με τον σκύλο σας.
Πριν από τις διακοπές μας επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο μας
Για λόγους ασφαλείας, όπως αναφέρει η επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, Εριέττα Καραμπέτσου, πρωτίστως οφείλουμε να προγραμματίσουμε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο που παρακολουθεί τον σκύλο μας. Για να μας διαβεβαιώσει πως είναι έτοιμος να ταξιδέψει μαζί μας.
Ο κτηνίατρός μας είναι ο πλέον αρμόδιος ώστε να μας ετοιμάσει ένα βαλιτσάκι Πρώτων Βοηθειών ή να μας συνταγογραφίσει όλα τα απαραίτητα σε περίπτωση ανάγκης. Να μας ενημερώσει αν ο σκύλος μας μπορεί να πιει το νερό της περιοχής, όπως και για τη ρουτίνα μας μετά το μπάνιο στη θάλασσα ή την επίσκεψη στην παραλία.
Παίρνουμε μαζί μας εφεδρικά αξεσουάρ βόλτας
Επίσης, τονίζει πως πριν από την άφιξη μας στο μέρος όπου θα περάσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές, καλό θα ήταν να έχουμε κάνει μια έρευνα για γιατρούς. Ή, ακόμη, να ζητήσουμε από τον δικό μας κτηνίατρο να μας συστήσει κάποιον συνάδελφό του στην περιοχή.
Κάνουμε έρευνα για επιλογή καταλύματος
Φυσικά, όπως λέει η κα Καραμπέτσου, επιλέγουμε pet friendly κατάλυμα, έναν χώρο που είναι ασφαλής για τον σκύλο μας.
Κάθε κηδεμόνας γνωρίζει τον σκύλο του καλύτερα από τον καθέναν, και είναι σε θέση να κρίνει αν ένα μέρος είναι κατάλληλο για αυτόν ή όχι.
Αν, για παράδειγμα, ο σκύλος μας είναι ευαίσθητος σε δυνατούς ήχους, καλό θα ήταν το κατάλυμα που θα επιλέξουμε να μη βρίσκεται, ας πούμε, πολύ κοντά σε χώρους όπου ενδέχεται να λάβουν χώρα εκδηλώσεις όπως συναυλίες, κ.ά.
Τα απαραίτητα πράγματα που βάζουμε στη βαλίτσα του σκύλου μας
Η κα Καραμπέτσου λέει ότι, καλό θα ήταν, να κάνουμε μια λίστα. Γιατί οι περισσότεροι από εμάς τελικά ξεχνάμε στο σπίτι αρκετά, και μάλιστα βασικά, πράγματα που θα χρειαστούμε.
Τα προσωπικά αντικείμενα του σκύλου μας, όπως τα μπολ φαγητού/νερού, το βιβλιάριο υγείας -και, πλέον, εκτύπωση του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου υγείας του-, ή το διαβατήριο του, είναι τα πρώτα βασικά.
Επιπροσθέτως, εφεδρικά αξεσουάρ βόλτας. Πάντα υπάρχει η περίπτωση να χαλάσει ο οδηγός περιπάτου, το περιλαίμιο, ή το στηθόλουρο του σκύλου μας. Το κρεβάτι του, αν συνηθίζει να κοιμάται εκεί.
Η μεταφορά του σκύλου μας
Εάν σκοπεύουμε να ταξιδέψουμε με αυτοκίνητο, καράβι, ή άλλο μέσο, θα πρέπει να έχουμε μεριμνήσει την εξοικείωση του σκύλου μας με αυτά. Έτσι ώστε να ώστε να μη στρεσαριστεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Σε περίπτωση μετακίνησης με αυτοκίνητο, φροντίζουμε να κάνουμε συχνές στάσεις για να περπατήσει, να πιει νερό και να ανακουφίσει τις φυσικές του ανάγκες.
Η ασφαλέστερη μεταφορά ενός σκύλου, όπως τονίζει η κα Καραμπέτσου, είναι μέσα σε ειδικό box μεταφοράς. Και είναι αυτονόητο ότι ο σκύλος μας θα πρέπει να έχει εξοικειωθεί μαζί του και να νιώθει ασφάλεια μέσα σε αυτό.
Και φτάσαμε στον προορισμό μας
Αρχικά, εξοικειώνουμε τον σκύλο μας με το νέο περιβάλλον.
Σε αυτό το σημείο η κα Καραμπέτσου τονίζει πως υπάρχουν σκύλοι που αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία με την αλλαγή ρουτίνας, χώρου διαμονής και περιβάλλοντος. Κάποιοι άλλοι συμπεριφέρονται απολύτως φυσιολογικά στο νέο μέρος από την πρώτη κιόλας στιγμή.
Σε κάθε περίπτωση, αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με υπομονή, θετικές συνδέσεις και είμαστε σε επαφή με τον εκπαιδευτή μας, ο οποίος γνωρίζει τον σκύλο μας. Και μπορεί να μας κατευθύνει αναλόγως.
Όσον αφορά το μπάνιο στη θάλασσα, η κα Καραμπέτσου αναφέρει πως αρκετοί σκύλοι απολαμβάνουν το κολύμπι. Έτσι, οι ημέρες των διακοπών περιλαμβάνουν αμέτρητους περιπάτους στην παραλία και πολλές βουτιές.
Αν, όμως, ο σκύλος μας δείχνει ότι δεν έχει διάθεση να κολυμπήσει, ή καταλάβουμε πως στρεσάρεται, σε καμία περίπτωση δεν τον πιέζουμε να μπει στο νερό.
Σκύλος μόνος στο δωμάτιο
Τέλος, η κα Καραμπέτσου αναφέρει πως οφείλουμε να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με το πώς και πότε θα αφήσουμε τον σκύλο μας μόνο του στο δωμάτιο.
Και διευκρινίζει: «Ακόμη και αν ο σκύλος μας μένει μόνος του στο σπίτι, χωρίς καμία αντίδραση, θα χρειαστεί να τον βοηθήσουμε αναλόγως. Για να νιώσει ασφάλεια στον ξένο χώρο. Καλές διακοπές με τον σκύλο σας!».
* H κυρία Εριέττα Καραμπέτσου είναι επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, σύμβουλος συμπεριφοράς, ψυχολογίας και ευζωίας σκύλων.
Ειδικεύεται στην προετοιμασία οικογενειών με σκύλους που περιμένουν το μωρό τους και στα θέματα που σχετίζονται με τον αποχωρισμό ως η μοναδική πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια CSAT (Certified Separation Anxiety Trainer byMalena De Martini Treating Separation Anxiety in Dogs Academy) στην Ελλάδα.
Είναι απόφοιτη της Ακαδημίας Εκπαιδευτών Victoria Stilwell Academy με θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στο Wigan του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το 2017 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Τέχνη του να επικοινωνώ με το σκύλο μου», από τις Εκδόσεις Φυλάτος. Στους επόμενους μήνες αναμένεται το νέο της βιβλίο με τίτλο «Μάθε τι σκέφτεται ο σκύλος σου».
Έχει πιστοποίηση πρώτων βοηθειών σε σκύλους από το British College of CanineStudies. Είναι μέλος του Doggone Safe ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια για ενημερώσεις Αποφυγής Δαγκώματος σε παιδιά και ενηλίκους (Dog Bite SafetyEducator).
Παραδίδει δωρεάν μαθήματα για αδέσποτους σκύλους και διατελεί ως μέλος σε πενταμελείς επιτροπές δήμων για τη διαχείριση αδέσποτων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις