Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
World Robot Olympiad™ 2024: Εφτά ελληνικές ομάδες παρουσιάζουν πρωτότυπα έργα με θέμα «Σύμμαχοι της Γης»

World Robot Olympiad™ 2024: Εφτά ελληνικές ομάδες παρουσιάζουν πρωτότυπα έργα με θέμα «Σύμμαχοι της Γης»

Robovision, Yellow Squad 2.0, Earphones, REM – Robot Ex Machina, BotanIQ, Evripos Robotics και bitLab θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη Σμύρνη στις 28 με 30 Νοεμβρίου

Τα τελευταία χρόνια, η ρομποτική έχει αναδειχθεί σε μία πολύ δημοφιλή ενασχόληση για παιδιά και εφήβους. Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό εργαλείο, από τα πρώτα βήματα στον κόσμο του προγραμματισμού, μέχρι και τη δημιουργία πολύπλοκων ρομποτικών συστημάτων, δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, να εξασκήσουν ικανότητες που θα τους φανούν εξαιρετικά χρήσιμες στο μέλλον.

Για αυτό, άλλωστε, αρκετά σχολεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν «αγκαλιάσει» αυτή την τάση, ενσωματώνοντας μαθήματα ρομποτικής στο καθιερωμένο πρόγραμμα μαθημάτων, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να συνθέσουν ομάδες και να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, μέσα από τους οποίους κοινωνικοποιούνται με συνομηλίκους, διδάσκονται τη σπουδαιότητα της ομαδικότητας και της αμοιβαίας υποστήριξης.

Ένας από αυτούς τους διαγωνισμούς είναι και η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (World Robot Olympiad™), η οποία διοργανώνεται σε περισσότερες από 85 χώρες και φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Σμύρνη από τις 28 έως και τις 30 Νοεμβρίου. Αποστολή της είναι να βοηθήσει τους νέους από 8 έως 19 ετών να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, μέσα από τη διοργάνωση διαγωνισμών ρομποτικής σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες.

Φέτος, λοιπόν, η Ελλάδα θα λάβει μέρος με εφτά συμμετοχές που αναδείχθηκαν από τον προκριματικό διαγωνισμό, ο οποίος διοργανώθηκε από τον WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE, σε συνέχεια του Πανελλήνιου Διαγωνισμού.

Η ομάδα bitLab από την Καλαμάτα, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2024.

Οι ομάδες της ελληνικής αποστολής που διαγωνίζονται στο θέμα «Οι Σύμμαχοι της Γης»

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως στην προκριματική φάση συμμετείχαν συνολικά πάνω από 80 ομάδες και 320 μαθητές από οκτώ περιφέρειες της Ελλάδας, μαζί με τους προπονητές τους. Από αυτή τη μεγάλη συμμετοχή διακρίθηκαν επτά ομάδες, οι οποίες θα παρουσιάσουν πρωτότυπα έργα εμπνευσμένα από το κεντρικό θέμα του τουρνουά «Οι Σύμμαχοι της Γης».

Πιο αναλυτικά, οι ομάδες που προκρίθηκαν στις κατηγορίες Robo Mission, Future Innovators, Future Engineers και RoboSports είναι οι Robovision από τον Πειραιά, οι Yellow Squad 2.0 με μαθητές σχολείων της Λάρισας, οι Earphones από τη Θεσσαλονίκη, οι REM – Robot Ex Machina από τη Ν. Ιωνία Μαγνησίας στη Θεσσαλία, οι BotanIQ από την Αττική, οι Evripos Robotics από τη Χαλκίδα και οι bitLab από την Καλαμάτα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη χρονιά που η χώρα μας λαμβάνει μέρος στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Πρώτη φορά συμμετείχε το 2009 και έκτοτε έχει κατακτήσει 9 μετάλλια και 20 διακρίσεις. Μάλιστα στην περσινή διοργάνωση, η Ελλάδα κατάφερε να αναδειχτεί 1η δύναμη στην Ευρώπη και 4η παγκοσμίως ανάμεσα σε 90 χώρες.

Στιγμιότυπo από τον προκριματικό διαγωνισμό στην Αθήνα που ανέδειξε την ελληνική αποστολή για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2024.

Τέλος, αν επιβεβαιώνουν κάτι οι παραπάνω διακρίσεις αυτό είναι πως όσο περισσότερο επενδύουμε στην τεχνολογική κατάρτιση των νέων, τόσο περισσότερο μπορούμε να ελπίζουμε στη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους. Και αυτό είναι κάτι που πρεσβεύει και στηρίζει έμπρακτα η COSMOTE, για αυτό εδώ και μία δεκαετία, μέσα από τη στρατηγική συνεργασία της με τον WRO Hellas, συμβάλλει στη διάδοση και την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 53.000 μαθητές, 15.800 δάσκαλοι και καθηγητές έχουν εκπαιδευτεί στη μεθοδολογία STEM, ενώ η COSMOTE έχει προσφέρει περισσότερα από 1.100 πακέτα εκπαιδευτικού εξοπλισμού σε σχολεία. Συνολικά οι άμεσοι και έμμεσοι ωφελούμενοι των δράσεων υπολογίζονται στους 330.000.

Sports in

Έτοιμος για όλα ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Παρίσι

Ο προκριματικός της ενόργανης ανδρών θα διεξαχθεί το Σάββατο 27 Ιουλίου και ο «άρχοντας των κρίκων» έχει κληρωθεί να αγωνιστεί στον πρώτο από τους τρεις ομίλους

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024