Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πρώτη συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ για να μπουν κανόνες
Προχωρούν οι διαδικασίες εν μέσω θέρους για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, με την Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος να πραγματοποιεί την πρώτη, αναγνωριστική, συνεδρίαση το απόγευμα
Το απόγευμα της Πέμπτης (18/7) θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του ΠΑΣΟΚ, που έχει την ευθύνη της διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών της 6ης Οκτωβρίου.
Η ΕΔΕΚΑΠ, ουσιαστικά, θέτει τους κανόνες και χαράσσει τον οδικό χάρτη προς τις κάλπες, επικυρώνοντας τις ημερομηνίες, λύνοντας ζητήματα βάσει του καταστατικού και κωλύματα που τυχόν εμφανιστούν, καθώς και τεχνικά ζητήματα, όπως το να εξασφαλιστούν αίθουσες σε όλη τη χώρα για την ψηφοφορία, να οριστεί εταιρεία για τα αποτελέσματα κ.λπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΔΕΚΑΠ αναμένεται να πιστοποιήσει τις εσωκομματικές διαδικασίες με βάση την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, του 2021, ενώ από την Δευτέρα θα υπάρξουν συνεχείς συνεδριάσεις του οργάνου.
Επί ποδός οι υποψήφιοι
Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι οκτώ υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με την νεοεισελθείσα στην «κούρσα» Άννα Διαμαντοπούλου, να αναφέρεται στην εσωκομματική διαδικασία και την ΕΔΕΚΑΠ.
Όπως σημείωσε, μιλώντας στο MEGA, «επειδή είναι πολλοί υποψήφιοι και οι πολλοί υποψήφιοι θα φέρουν και πολύ κόσμο στις κάλπες και είναι μια διαδικασία που θα γίνεται αρκετά ερασιτεχνικά, θεώρησα ότι είναι αναγκαίο και νομίζω ότι θα μας διασφαλίσει όλους και απέναντι στην κοινωνία, το να υπάρχουν δικαστικοί αντιπρόσωποι στις κάλπες».
Η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε πως «τους όρους, τους θέτει η Επιτροπή Δεοντολογίας», προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «αυτή τη στιγμή, ο κ. Ανδρουλάκης είναι πρόεδρος και το σεβόμαστε, οφείλει να εκφράζει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά τους όρους για τους υποψηφίους θα τους βάλει η Επιτροπή και κανένας άλλος. Αυτό που θα πω με απόλυτο τρόπο είναι ότι δεν είναι δυνατόν να κατεβαίνεις σε μια διαδικασία τέτοια και να μην είναι απολύτως σαφές ότι την επόμενη ημέρα θα συστρατευτείς και θα συνθέσεις και αυτή η σύνθεση είναι αυτή που θα κάνει αυτό που λέμε το μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ. Με όποιον τρόπο, θα είμαι εκεί».
Στην Κύπρο πάει ο Ανδρουλάκης
Το ίδιο ζήτησε, εξάλλου, πρώτος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως ζήτησε «από όσες και όσους ανακοίνωσαν υποψηφιότητα για την ηγεσία της παράταξης, μια απλή ηθική δέσμευση. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, να είναι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές».
Κατά τη χθεσινή (17/7) ομιλία του στον Βόλο σε φίλους και μέλη του κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να το επιβάλλω, αλλά το θεωρώ έντιμο και δίκαιο. Όχι προς εμένα, αλλά προς τον απλό κόσμο της παράταξης που αγωνίστηκε και στέριωσε το ΠΑΣΟΚ ως ισχυρό, αυτόνομο πολιτικό πόλο».
Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μεταβεί στην Κύπρο (19 και 20/7) και θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 50 ετών από την παράνομη τουρκική εισβολή, ενώ την Παρασκευή θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μάζεψε τις υπογραφές ο Γερουλάνος
Από την πλευρά του, ο Παύλος Γερουλάνος θα βρίσκεται σήμερα Πέμπτη 18 και αύριο Παρασκευή 19 Ιουλίου στην Θεσσαλονίκη για επαφές με τοπικά κομματικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, καθώς και υποστηρικτές του από την Κεντρική Μακεδονία.
Μια νέα παράταξη με τα υλικά που διαθέτει το ΠΑΣΟΚ είναι ο στόχος του κ. Γερουλάνου, ο οποίος τόνισε πως «στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ό,τι χρειάζεται για να φτιάξουμε μια νέα παράταξη που θα αντιπροσωπεύει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας σήμερα, και θα εμπνεύσει τους προοδευτικούς πολίτες, από την Αριστερά και το Κέντρο ως τους προοδευτικούς πολίτες που σήμερα ψηφίζουν ΝΔ».
Η αισιοδοξία του Δούκα
Το δίλημμα «μικρά βήματα» ή «άλματα» με σκοπό τη διακυβέρνηση έθεσε ο Χάρης Δούκας. «Θέλουμε να κάνουμε πολύ μικρά βήματα, τόσο μικρά που να μοιάζει με στασιμότηταμ ή θέλουμε ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά;», αναρωτήθηκε μιλώντας στο Αγρίνιο, από όπου τόνισε πως «το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορική ευθύνη να είναι πρωταγωνιστής και δεν του αξίζει να είναι δευτερότριτο».
Ο δήμαρχος Αθηναίων σχολίασε τους προβληματισμούς της βάσης ότι ένα κόμμα του 13% δεν μπορεί να αποτελέσει κυβερνητική επιλογή, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δική του εμπειρία από την Αθήνα. «Τα ίδια ακριβώς μου έλεγαν πέρυσι τέτοια εποχή και νικήσαμε το σύστημα. Και μπορούμε να το ξανακάνουμε και να δείξουμε ότι η χώρα αξίζει περισσότερα», όπως είπε, τονίζοντας πως «το 13% πρέπει να υπερδιπλασιαστεί».
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ