ΠΑΣΟΚ: Το αφήγημα των 8 διεκδικητών της προεδρικής κούρσας
Όσο περνούν οι μέρες τόσο πληθαίνουν οι υποψηφιότητες για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ. Πόσο αλλάζει τα δεδομένα η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Εν μέσω καύσωνα και λίγο πριν ξεκινήσουν –τα λιγοστά, λόγω ακρίβειας, «μπάνια του λαού»- οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ ανοίγουν σιγά, σιγά τα χαρτιά τους ενόψει της διαδικασίας του Οκτωβρίου.
Η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάτι συγκλονιστικό από τους υποψήφιους, κάτι που θα ταράξει τα νερά μιας έτσι κι αλλιώς βαρετής διαδικασίας μέχρι να φτάσουμε στις κάλπες. Η κατάσταση θυμίζει τις εσωκομματικές του ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι, πριν μπει στο παιχνίδι ο Στέφανος Κασσελάκης. Το αν θα βγουν μαχαίρια στη συνέχεια και στο ΠΑΣΟΚ, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία.
Αφήγημα
Οι υποψήφιοι αναζητούν το αφήγημα που θα ελκύσει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ την ώρα της κρίσης, ενώ στο παρασκήνιο ήδη υποβόσκουν και οι συζητήσεις περί συμμαχιών για τον β γύρο. Είναι αυτονόητο άλλωστε ότι ο καθένας επιθυμεί να ενισχύσει τη θέση του την επόμενη μέρα με το νέο καθεστώς.
Ας δούμε τα δεδομένα έως τώρα:
O Νίκος Ανδρουλάκης καλείται να υπερασπιστεί τη θέση του. Βασικό του επιχείρημα είναι ότι επί των ημερών του το ΠΑΣΟΚ ξεκόλλησε από τα μονοψήφια ποσοστά του παρελθόντος και έχει ανοδική πορεία. Στόχος του είναι η βάση των ψηφοφόρων του κόμματος που του έδωσαν τη μεγάλη νίκη στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές. Προτάσσει το αφήγημα της εξωστρέφειας και πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ο ηγέτης του κεντροαριστερού πόλου.
Ο Χάρης Δούκας θεωρείται από τις δημοσκοπήσεις ως ο πιθανότερος αντίπαλος του Νίκου Ανδρουλάκη στον β’ γύρο. Έρχεται από τα «αριστερά» και με τη φόρα της μεγάλης νίκης στον δήμο Αθηναίων. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί τόσο ευλογία όσο και κατάρα. Με τον Ανδρουλάκη δεν ανταλλάσσουν ούτε βλέμμα πλέον (στη γιορτή του Παύλου Χρηστίδη δεν είπαν κουβέντα) και έχει επιλέξει να βάλει τον πήχη ψηλά, καθώς μιλάει για «κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ» και για ένα κόμμα που θα ξαναγίνει η «ψυχή της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης».
Ριζικές αλλαγές
Ο Παύλος Γερουλάνος εξασφάλισε τη στήριξη του Νίκου Παπανδρέου, ο οποίος εξελέγη πρώτος στις τελευταίες ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο του κόμματος. Οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν στην τρίτη θέση προτίμησης των μελών του κόμματος, ωστόσο ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να επέλθει η ανατροπή. Έχει μιλήσε έως τώρα για «αναγνώριση και διόρθωση των λαθών του ΠΑΣΟΚ», για «ριζικές αλλαγές» στη λειτουργία του κόμματος και επίσης προτάσσει το αφήγημα ενός κόμματος διακυβέρνησης.
Ο Μιχάλης Κατρίνης έχει ξεκαθαρίσει πως στόχος είναι η δημιουργία ενός μεγάλου προοδευτικού χώρου. Κόβει κάθε γέφυρα προς τα Δεξιά λέγοντας πως «ΠΑΣΟΚ και Μητσοτάκης δεν πάνε μαζί», θέλοντας να υπενθυμίσει το ισχυρό ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος, όταν οι διαχωρισμοί μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς ή Κέντρου ήταν ξεκάθαροι κι όταν το κόμμα δεν αντιμετωπιζόταν ως δεκανίκι της ΝΔ.
Από τα δεξιά
Η Νάντια Γιαννακοπούλου έρχεται από τα δεξιά του ΠΑΣΟΚ και πρόσφατα δήλωσε ότι απευθύνεται «στην τεράστια κοινωνική πλειοψηφία που βρίσκεται από τις παρυφές της ΝΔ μέχρι τις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ και που δεν μπόρεσαν να βρουν μια πειστική πολιτική πρόταση στις προηγούμενες ευρωεκλογές». Οι τοποθετήσεις για συγκεκριμένα θέματα και η ταύτισή της σε ορισμένα από αυτά με τη ΝΔ είναι ζητήματα που σίγουρα θα εκμεταλλευτούν οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι.
Η Μιλένα Αποστολάκη από την πλευρά της επιθυμεί ένα «μαχητικό ΠΑΣΟΚ», ένα κόμμα που θα διεκδικεί την αλλαγή και που όπως αναφέρει «θα είναι αυτόνομο». Έχει πει επίσης ότι οι πολλές υποψηφιότητες θα κινήσουν περισσότερο κόσμο να πάει στην κάλπη, ενώ τάσσεται υπέρ μιας συλλογικής προσπάθειας που θα είναι ικανή να φέρει αποτελέσματα. Για την ενότητα του κόμματος δεν φαίνεται να ανησυχεί, καθώς ανεξαρτήτως αποτελέσματος τη θεωρεί διασφαλισμένη.
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης έχει επίσης ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος. Μάλιστα το έκανε με χαρακτηριστικό τρόπο αφού η ανακοίνωση ξεκινούσε με τη φράση «Ανδρέα δεν θα σε προδώσουμε ποτέ. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό». Η πρόθεσή του για την αναβίωση ενός παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ που υπηρετεί τον λαό καθώς «φτιάχτηκε για τον λαό», είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη.
Το ακραίο κέντρο
Τελευταία υποψηφιότητα που ανακοινώθηκε είναι αυτή της Άννας Διαμαντοπούλου. Οι κακές γλώσσες την ήθελαν να αποτελεί τη «σφήνα» της ΝΔ στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ. Η αλήθεια είναι ότι η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος έχει αναφερθεί κατά καιρούς με καλά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος την είχε προτείνει πριν από μερικά χρόνια για γ.γ. του ΟΟΣΑ.
Η κυρία Διαμαντοπούλου θεωρείται εκπρόσωπος του «ακραίου κέντρου» που γλυκοκοιτάζει προς τα Δεξιά, με πολλούς μέσα από το ΠΑΣΟΚ να αναρωτιούνται γιατί τόσο καιρό δεν υπουργοποιήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έχει συμβεί με άλλα πρώην στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη (π.χ. Χρυσοχοίδης, Φλωρίδης κλπ.).
Η ίδια φρόντισε να κάνει γνωστό πως πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της επικοινώνησε με τους κ.κ. Σημίτη, Βενιζέλο και Παπανδρέου. Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς αν πήρε τις «ευλογίες» τους, το ερώτημα είναι αν η κα Διαμαντοπούλου επιμένει σ’ ένα «μεταρρυθμιστικό» αφήγημα με αρνητικό πρόσημο, που η κοινωνία έχει απορρίψει εδώ και καιρό, ή αν ξαναθυμηθεί τη λέξη «σκουρόχρωμος» για όσους ανθρώπους έχουν διαφορετικό χρώμα από το δικό της.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι για να είναι έγκυρες οι υποψηφιότητες θα πρέπει να συνοδεύονται είτε από 5.000 μοναδικές υπογραφές μελών του κόμματος, είτε να υποστηρίζονται από τις μοναδικές υπογραφές του 20% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις