Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο του «σκληρότερου ανθρώπου» της ιστορίας – Ποιος είναι

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο του «σκληρότερου ανθρώπου» της ιστορίας – Ποιος είναι

Οι επιστήμονες ανακατασκεύασαν ψηφιακά το πρόσωπο ενός από τα μεγαλύτερα «τέρατα» της ιστορίας. Του ανθρώπου που σε μια έκρηξη οργής σκότωσε το ίδιο του το παιδί.

Αν θέλετε να κοιτάξετε το κακό κατάματα, τότε πρέπει να δείτε το πρόσωπο που έδωσαν οι επιστήμονες στον Ιβάν τον τρομερό.

Οι επιστήμονες ανακατασκεύασαν ψηφιακά την όψη ενός από τα μεγαλύτερα «τέρατα» της ιστορίας – του Ρώσου αυτοκράτορα Ιβάν του Τρομερού.

«Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, καθώς αφορούσε όχι μόνο την προσέγγιση του προσώπου, αλλά και τη μελέτη της ιστορίας του», δήλωσε ο σχεδιαστής γραφικών Cicero Moraes σε ένα βίντεο στο Youtube, όπου ο Βραζιλιάνος εξηγεί πώς εκτέλεσε την εικονική αναπαράσταση.

Ο Moraes έχει γίνει γνωστός στους επιστημονικούς κύκλους για τα ψηφιακά του ομοιώματα ιστορικών προσώπων, μεταξύ των οποίων ο υποτιθέμενος πλουσιότερος άνθρωπος στην ιστορία και η μυστηριώδης μούμια της «επιχρυσωμένης κυρίας».

Το πρόσωπο του Ρώσου τύραννου

Ο Ρώσος δεσπότης πέθανε πριν από 440 χρόνια, το 1584, έπειτα από μια περίοδο τρόμου που οι άνθρωποι είδαν τον παρανοϊκό τύραννο να εκτελεί όποιον θεωρούσε άπιστο.

Το 1581, λίγο πριν από τον θάνατό του, ο τρομολάτρης τσάρος σκότωσε τον γιο του και μοναδικό βιώσιμο διάδοχο Ιβάν IV σε μια κρίση οργής.

Πώς κατέληξαν οι επιστήμονες στο συγκεκριμένο πρόσωπο;

Για να ζωντανέψει το ομοίωμά του, ο Moraes συγκέντρωσε πρώτα δεδομένα από την επιστημονική ανασκαφή του τάφου του δικτάτορα από τον σοβιετικό ερευνητή Mikhail Gerasimov.

«Σύμφωνα με τη μελέτη του Dr. Gerasimov, φαίνεται ότι ο Ιβάν επιδιδόταν σε μια άτακτη ζωή με υπερβολικό φαγητό και κατάχρηση αλκοόλ», περιέγραψε ο ψηφιακός μάγος. «Αυτό πρέπει να επιδείνωσε την κατάστασή του τα τελευταία του χρόνια».

Και πρόσθεσε: «Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι βρήκαν μεγάλη ποσότητα υδραργύρου στο σώμα του, γεγονός που έκανε κάποιους να υποψιαστούν δηλητηρίαση. Αλλά δεδομένων των συνηθειών της εποχής, μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία για κάποιο πρόβλημα υγείας».

Οπλισμένος με αυτές τις πληροφορίες, ο εμπειρογνώμονας της εγκληματολογίας προσώπου ζωγράφισε ένα ψηφιακό πορτρέτο χρησιμοποιώντας δεδομένα από ζωντανούς δότες για να προσεγγίσει το δέρμα του τσάρου σε διάφορα σημεία του κρανίου του.

Στη συνέχεια τροποποίησε ψηφιακά το πρόσωπο του  μέχρι να ταιριάζει με τις διαστάσεις του Ιβάν.

«Η τελική προτομή ήταν ένας συνδυασμός όλων αυτών των δεδομένων», δήλωσε ο κ. Moraes.

Φαλακρός με γκρίζα γενειάδα

Η αναπαράσταση που προέκυψε – την οποία ο κ. Moraes περιέγραψε ως «ισχυρή» και «αποφασιστική» – απεικονίζει έναν φαλακρό άνδρα με γκρίζα γενειάδα και μαλλιά.

Αυτή η όψη απείχε πολύ από τον νεότερο ηγέτη, ο οποίος περιγράφηκε ως «ψηλός, με όμορφα μαλλιά και ευχάριστο πρόσωπο», κατά τον Moraes.

Είναι ενδιαφέρον ότι, κατά την έρευνα για την προτομή, ο σχεδιαστής γραφικών ανακάλυψε ότι ο αποκαλούμενος «πιο σκληρός άνθρωπος στην ιστορία» μπορεί να μην ήταν τόσο τρομερός όσο υποδηλώνει το όνομά του.

«Βρήκα πηγές που επιβεβαίωναν το επίθετο «τρομερός» και άλλες με διαφορετικά στοιχεία, που δείχνουν ότι η φήμη του μπορεί να ήταν υπερβολική, για παράδειγμα, από εχθρούς και αντιπάλους», δήλωσε ο Moraes.

Sports in

Επίσημο: Φιλικό με την Σερβία για την Εθνική Ελλάδος πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Επισημοποιήθηκε το φιλικό της Εθνικής Ελλάδος με την Σερβία, στις 22 Ιουλίου στο Βελιγράδι, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024