Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ για αυθαίρετη κράτηση και βασανισμούς Παλαιστινίων

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ για αυθαίρετη κράτηση και βασανισμούς Παλαιστινίων

Η Διεθνής Αμνηστίας επικρίνει σφοδρά τον Νόμο περί Παράνομων Μαχητών, που επιτρέπει στο Ισραήλ να συλλαμβάνει αυθαίρετα και να κρατεί σε συνθήκες απομόνωσης υπόπτους, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ για κακομεταχείριση και βασανισμούς Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ο Νόμος περί Παράνομων Μαχητών παρέχει στις ισραηλινές δυνάμεις την εξουσία να συλλαμβάνουν συστηματικά Παλαιστινίους, τους οποίους κρατούν σε συνθήκες απομόνωσης, χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους ή οποιαδήποτε επαφή με τις οικογένειές τους, επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η έκθεση βασίζεται σε μαρτυρίες 27 Παλαιστινίων, πρώην κρατουμένων, μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες και ένα 14χρονο αγόρι, που κατήγγειλαν βασανιστήρια και απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση από τον ισραηλινό στρατό.

Ένας 57χρονος παιδίατρος – ο οποίος συνελήφθη στη διάρκεια εφόδου σε νοσοκομείο της Γάζας, τον Δεκέμβριο του 2023 – δήλωσε ότι κρατήθηκε με χειροπέδες και δεμένα τα μάτια του επί 45 ημέρες σε στρατόπεδο, όπου λιμοκτονούσε και ξυλοκοπούνταν κατ’ επανάληψη.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από τις ισραηλινές αρχές για αυτή την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Το Ισραήλ έχει αρνηθεί επανειλημμένως κατηγορίες για βασανισμούς και κακομεταχείριση Παλαιστινίων αιχμαλώτων.

Η Διεθνής Αμνηστίας επικρίνει σφοδρά τον Νόμο περί Παράνομων Μαχητών, ο οποίος επιτρέπει στις ισραηλινές αρχές να συλλαμβάνουν αυθαίρετα όποιον θεωρούν ύποπτο και να τον κρατούν σε συνθήκες απομόνωσης, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς τους.

Καταγγέλλουν και σεξουαλικές επιθέσεις

Την περασμένη Δευτέρα, εξάλλου, ο υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, αρμόδιος για τις υποθέσεις των φυλακισμένων, Καντούρα Φάρες, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διεξάγει «πόλεμο εκδίκησης» εναντίον των Παλαιστίνιων φυλακισμένων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, κάνοντας λόγο περί γενικευμένης χρήσης βασανιστηρίων από την 7η Οκτωβρίου.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο για τις δηλώσεις του, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων αντέτεινε πως «απορρίπτουν κατηγορηματικά τις κατηγορίες που αφορούν συστηματική κακομεταχείριση κρατουμένων» που έχουν συλληφθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Sports in

Αντετοκούνμπο: «Έλα έτοιμος έτσι ώστε να μην χρειαστεί να προετοιμαστείς» (vid)

Η ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ενόψει και του φιλικού της Ελλάδας με τη Σερβία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024