Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τη προχθεσινή δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος με έναν νεαρό υποψήφιο αντιπρόεδρο, τον Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς, που συμμερίζεται τις λαϊκιστικές του απόψεις και διαθέτει την υποστήριξη ενός από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, του Πίτερ Τίελ.

Μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του απολαμβάνει πλήρως την ενθουσιώδη υποστήριξη των χιλιάδων συνέδρων – σε αντίθεση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος αντιμετωπίζει εκκλήσεις από νομοθέτες των Δημοκρατικών να μη διεκδικήσει εκ νέου τον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο NBC δήλωσε ότι χαίρεται που ο Τραμπ είναι καλά στην υγεία του, λυπάται που κάλεσε πριν από λίγες ημέρες τους πολίτες να «τον βάλουν στο στόχαστρο» – «εννοούσα να κοιτάξουν καλά την πολιτική του» διευκρίνισε. Ο αμερικανός πρόεδρος απέρριψε τις αυξανόμενες ανησυχίες εντός του κόμματός του σχετικά με την ηλικία του και την ικανότητά του να είναι υποψήφιος για επανεκλογή.

«Είμαι γέρος», είπε, «αλλά είμαι μόνο τρία χρόνια μεγαλύτερος από τον Τραμπ και η διανοητική μου κατάσταση είναι πολύ καλή». Ούτως ή άλλως, όπως έγινε γνωστό από το επιτελείο του προέδρου, τις επόμενες ημέρες θα ξαναρχίσουν οι πολιτικές διαφημίσεις που είχαν διακοπεί λόγω της επίθεσης στον Τραμπ.

Μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, ο Τραμπ απολαμβάνει πλήρως την ενθουσιώδη υποστήριξη των χιλιάδων συνέδρων

Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Τζέι Ντι Βανς στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών

Πώς βλέπει ο διεθνής Τύπος την επιλογή Βανς

Το πρόσωπο που συγκεντρώνει όλα τα φώτα, όμως, αυτή τη στιγμή είναι ο 39χρονος Τζ. Ντ. Βανς και το τι θα σημάνει η παρουσία του δίπλα στον Τραμπ. «Ο πρώην πρόεδρος διάλεξε μια μινιατούρα του εαυτού του», έγραψε η «Guardian», «oι απόψεις του θα κάνουν πιο ακραίες τις ήδη ακραίες θέσεις του Τραμπ» πρόσθεσαν οι «New York Times». Η «Washington Post» αναφέρει ότι ο Τραμπ παρατήρησε πόσο γρήγορα και έντονα υποστήριζε κάθε του κίνηση ο Βανς, καθώς και ότι ο υιός Ντόναλντ Τραμπ είχε αναπτύξει μια στενή φιλική σχέση μαζί του – δύο στοιχεία καθοριστικά για την επιλογή του.

To «Politico» συμπληρώνει ότι η επιλογή του Βανς σημαίνει «άσχημα νέα για την Ευρώπη, που ήδη έχει πανικοβληθεί στην προοπτική μια δεύτερης προεδρίας Τραμπ». Επιλέγοντας τον γερουσιαστή του Οχάιο, ο πρώην πρόεδρος επέλεξε έναν πολιτικό που τάσσεται υπέρ του απομονωτισμού, αντιτίθεται έντονα στην παροχή οποιασδήποτε βοήθειας προς την Ουκρανία και έχει κατακρίνει επανειλημμένα αυτό που θεωρεί ως «υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από τις Ηνωμένες Πολιτείες για βοήθεια στην εξωτερική πολιτική».

Τι ανέφερε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος για τον Βανς

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ χαρακτήρισε «καταστροφή» για την Ουκρανία – και κατ’ επέκταση για τις προσπάθειες της ΕΕ να στηρίξει το Κίεβο κατά της ρωσικής επιθετικότητας – την επιλογή του Βανς. Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών έχει κατά καιρούς χαρακτηρίσει «βλακώδη» την ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας και την αδύναμη αμυντική της πολιτική και έχει αναρωτηθεί γιατί πρέπει οι αμερικανοί πολίτες να τη στηρίζουν. Πρόσφατα χαρακτήρισε τη Βρετανία «ισλαμιστική χώρα, τώρα που ανέλαβαν οι Εργατικοί, και μάλιστα μια ισλαμιστική χώρα με πυρηνικά όπλα».

Οπως ήταν αναμενόμενο, επαινεί τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν και επιτέθηκε στην ΕΕ επειδή δεν έδωσε στη Βουδαπέστη κεφάλαια λόγω των κατηγοριών ότι παραβιάζει το κράτος δικαίου. Ο σκεπτικισμός του Βανς σχετικά με το θεμελιώδες υπόβαθρο της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες εκτείνεται πέρα ​​από την εξωτερική πολιτική. Ο γερουσιαστής του Οχάιο μιλά διαρκώς για τους αμερικανούς εργάτες και τη σημασία του κατασκευαστικού τομέα των ΗΠΑ. Αναμένεται ότι θα υποστηρίξει την οικονομική εσωστρέφεια, τον προστατευτισμό και τον απομονωτισμό, καθώς και τη λήψη πιο σημαντικών μέτρων κατά της Κίνας.

«Είναι ο Χίτλερ της Αμερικής»

Τι έλεγε ο Βανς για τον Τραμπ:

«Ο Τραμπ είναι ένας κυνικός μαλ… όπως ο Νίξον που δεν θα ήταν τόσο κακός και μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος ή ο Χίτλερ της Αμερικής».

«Ο Τραμπ είναι πολιτιστική ηρωίνη, είναι το όπιο του λαού. Κάνει κάποιους να αισθάνονται καλύτερα για λίγο. Αλλά δεν μπορεί να διορθώσει αυτό που τους ταλαιπωρεί και μια μέρα θα το καταλάβουν».

«Ο Τραμπ κάνει τους ανθρώπους που με ενδιαφέρουν να φοβούνται. Μετανάστες, Μουσουλμάνοι κ.λπ. Εξαιτίας αυτού τον βρίσκω κατακριτέο. Ο Θεός θέλει καλύτερα από εμάς».

Τι λέει τώρα ο Βανς για τον Τραμπ:

«Επέτρεψα στον εαυτό μου να επικεντρωθεί τόσο πολύ στο στυλ του Τραμπ που αγνόησα εντελώς τον τρόπο με τον οποίο ουσιαστικά πρόσφερε κάτι πολύ διαφορετικό στην εξωτερική πολιτική, στο εμπόριο, στη μετανάστευση».

«Μετανιώνω που έκανα λάθος για τον Ντόναλντ Τραμπ. Πιστεύω ότι ήταν καλός πρόεδρος, νομίζω ότι πήρε πολλές καλές αποφάσεις για τους πολίτες και νομίζω ότι δέχθηκε μεγάλες επιθέσεις. Είναι μεγάλος ηγέτης».

«Εάν ήμουν αντιπρόεδρος στη θέση του Μάικ Πενς, θα είχα επιτρέψει στο Κογκρέσο να προχωρήσει τις διαδικασίες για τις εκλογές που του έκλεψαν».

Δέκα πράγματα για τον υποψήφιο αντιπρόεδρο Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς

Ποιος είναι πραγματικά ο Τζέιμς Ντ. Βανς; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα για τον 39χρονο γερουσιαστή από το Οχάιο στην περίεργη πορεία του προς την εξουσία, η οποία ξεκίνησε το 2016 με τη δημοσίευση των μπεστ σέλερ απομνημονευμάτων του «Το τραγούδι του χιλμπίλη» και κορυφώθηκε τη Δευτέρα, όταν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια αυτών των οκτώ ετών, ο Βανς έχει υποστεί μια δραματική – και, στα μάτια των επικριτών του, εξαιρετικά αμφίβολη – πολιτική μεταμόρφωση. Ας δούμε 10 πράγματα για εκείνον όπως τα κατέγραψε το «Politico». Στην παιδική του ηλικία υπέστη κακοποίηση από τη μητέρα του η οποία ήταν εθισμένη στα ναρκωτικά. Μεγάλωσε δίπλα στον παππού και τη γιαγιά του – «το καλύτερο που μου συνέβη ποτέ».

Η καριέρα

Το 2015, δύο χρόνια μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική Σχολή του Γέιλ, ο Βανς εντάχθηκε σε εταιρεία επενδύσεων του μεγιστάνα Πίτερ Τίελ. Τον Νοέμβριο του 2022 εξελέγη γερουσιαστής του Οχάιο με τη βοήθεια δωρεών ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Τίελ. Ηταν το πρώτο του δημόσιο αξίωμα.

«Για να με καταλάβετε, πρέπει να καταλάβετε ότι είμαι σκωτσεζο-ιρλανδός χιλμπίλης στην καρδιά» έγραψε στο βιβλίο του. «Δεν μας αρέσουν οι ξένοι ή οι άνθρωποι που είναι διαφορετικοί από εμάς, είτε η διαφορά έγκειται στο πώς φαίνονται, στο πώς ενεργούν ή, το πιο σημαντικό, στο πώς μιλάνε».

Στο Γέιλ γνώρισε την, ινδικής καταγωγής, Ούσα Τσιλουκούρι, τη μέλλουσα σύζυγό του και μητέρα των τριών παιδιών του. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2014. Το 2019, ο Βανς ίδρυσε τη δική του επενδυτική εταιρεία, τη Narya, με έδρα το Οχάιο. Όπως η εταιρεία του Τίελ, Palantir, η Narya πήρε το όνομά της από ένα φανταστικό «δαχτυλίδι της φωτιάς» από τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» του Τόλκιν.

Βαφτίστηκε καθολικός τον Αύγουστο του 2019. Εκείνη την εποχή απέδωσε τη μεταστροφή του στην έκθεσή του – μέσω του Τίελ – στα γραπτά του γάλλου φιλοσόφου Ρενέ Ζιράρ, διάσημου για τη θεωρία του σχετικά με τη «μιμητική επιθυμία»: ότι τα ανθρώπινα όντα μιμούνται τις επιθυμίες των συνομηλίκων τους, οδηγώντας τελικά σε αντιπαλότητες και βίαιες συγκρούσεις που επιλύονται με «αποδιοπομπαίο τράγο» έναν κοινό εχθρό.

Τι είχε πει ο Στιβ Μπάνον για τον Τραμπ

Τον Απρίλιο του 2022 ο Τραμπ ενέκρινε την υποψηφιότητα του Βανς για τη Γερουσία.  «Ο Τζ. Ντ. μου φιλάει τα πόδια, θέλει τόσο πολύ τη στήριξή μου» είπε αργότερα ο Τραμπ.

Στη Γερουσία, οι πρωτοβουλίες του περιλαμβάνουν νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τη φροντίδα για τρανς παιδιά. Υποστηρίζει την απαγόρευση των αμβλώσεων για 15 εβδομάδες με εξαιρέσεις για βιασμό, αιμομιξία και απειλές για τη ζωή της μητέρας.

«Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα διεκδικήσει να γίνει πρόεδρος» είπε για αυτόν ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Στιβ Μπάνον.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»