Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Φον ντερ Λάιεν: Η ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο

Φον ντερ Λάιεν: Η ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε για νέες πρωτοβουλίες για το κλίμα - Εστίασε στην οικοδόμηση μιας «πραγματικής ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης»

Με την ομιλία της υποψήφιας προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ξεκίνησαν οι εργασίες στο Ευρωκοινοβούλιο. Η υποψήφια πρόεδρος έδωσε συγχαρητήρια στην Ρομπέρτα Μέτσολα για την επανεκλογή της στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

Κατόπιν τούτου, η υποψήφια πρόεδρος ξεκίνησε λέγοντας «Αξιότιμα μέλη έχουν περάσει 5 χρόνια από τότε που ήρθα να ζητήσω την ψήφο εμπιστοσύνης σας για πρώτη φορά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις συγκινητικές στιγμές που ζήσαμε μαζί. Σε αυτήν την αίθουσα, προτείναμε το Next Generation EU, ενώ ενώπιον όλων μας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας μίλησε για τον πόλεμο και κανένας δεν μπόρεσε να συγκρατίσει τα δάκρυα του.»

«Είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρώπη μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση»

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο βαθιάς ανησυχίας», είπε, απευθυνόμενη προς τους 720 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας. Σκιαγραφόντας την κατάσταση ανέφερε «Οι οικογένειες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του κόστους διαβίωσης, το μέλλον του πλανήτη και τον πόλεμο. Οι αγρότες αισθάνονται πίεση και όλα αυτά είναι συμπτώματα ενός κόσμου που όλα αμφισβητούνται και όλα χρησιμοποιούνται ως όπλο.»

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι στοχεύει σε μια ισχυρότερη και πιο δημοκρατική Ευρώπη. Πρόσθεσε δε ότι «Είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρώπη, μια ισχυρή Ευρώπη, μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση και γι’ αυτό ζητώ την εμπιστοσύνη σας σήμερα». Τόνισε ότι «Οι επιλογές είναι οι ‘’μεντεσέδες’’ του πεπρωμένου. Ας κάνουμε την επιλογή της δύναμης, της ηγεσίας και της Ευρώπης.»

Κρίσιμη ψηφοφορία

Λίγες ώρες μετά την ομιλία της από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου, μετά τη μία μετά το μεσημέρι (ώρα Στρασβούργου – 14:00 ώρα Ελλάδος) οι 720 Ευρωβουλευτές που απαρτίζουν το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθούν να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ανανέωση της θητείας της Γερμανίδας πολιτικού στο τιμόνι του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να εκλεγεί στην προεδρία της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται 361 ψήφους σε σύνολο 720 ευρωβουλευτών. Στα χαρτιά, το αποτέλεσμα μοιάζει εξασφαλισμένο, καθώς οι τρεις πολικές ομάδες που την στηρίζουν, ήτοι ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι, αριθμούν από κοινού 401 ευρωβουλευτές, ενώ υπάρχει περίπτωση και ευρωβουλευτές από την ομάδα των Πρασίνων, να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Δείτε την ομιλία

Σαφές μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία

Από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε ως «τρομακτικό μήνυμα» την επίθεση των Ρώσων σε ένα νοσοκομείο Πάιδων στο Κίεβο. Ανέφερε «Είδαμε παιδιά καλυμμένα στο αίμα και τις μανάδες τους να μεταφέρουν καρκινοπαθείς.»

Ακόμη, ανέφερε ότι «Η απάντηση μας σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Κανείς δεν θέλει ειρήνη περισσότερο από τους Ουκρανούς πολίτες. Το μήνυμα μας είναι ότι θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειάζεται.»  Επίσης ανέφερε ότι «θα πρέπει να προσφέρουμε στην Ουκρανία όσα χρειάζεται ώστε να αντισταθεί και να κερδίσει.»

«Δε θα επιτρέψω στους εξτρεμιστές να διαλύσουν τον τρόπο ζωής»

Η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε «Ειμαι πεπεισμένη ότι η εικόνα της ΕΕ μετά το τέλος του πολέμου θα αποτελεί τη καλύτερη εκδοχή της Ευρώπης στην ιστορία. Δεν πρόκειται να παραμείνω άπραγη και δεν θα επιστρέψω την ακραία πόλωση των κοινωνιών μας.

Δε θα επιτρέψω στους εξτρεμιστές να διαλύσουν τον τρόπο ζωής μας. Αυτό είναι το όραμα που έχω συμπεριλάβει στις κατευθυντήριες γραμμές. Μια ΕΕ που προστατεύει τους ανθρώπους και προωθεί τη δημοκρατία.»

Τόνισε δε ότι «Πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι η ευημερία και η ανταγωνιστικότητα. Την τελευταία 5ετια αντιμετωπίσαμε την πιο σκληρή καταιγίδα στην οικονομία της ΕΕ. Βγήκαμε πιο ισχυροί από τα lockdown και όλα αυτά τα αντιμετωπίσαμε μαζί και θα έπρεπε να είμαστε περήφανοι.

Τα θεμέλια την παγκόσμιας οικονομίας αλλάζουν και όσοι παραμένουν άπραγοι θα παραμείνουν πίσω. Θέλω η Ευρώπη ένα αλλάξει ταχύτητα και να εμβαθύνουμε την έννοια αγορά με λιγότερη γραφειοκρατία και καλύτερη εμπιστοσύνη.»

Νέο σύμφωνο καθαρής βιομηχανίας

Στην συνέχεια μίλησε για την ανάγκη περιορισμού των εκπομπών άνθρακα. Είπε «Θα πρέπει να γίνουμε πιο γρήγοροι και απλοί. Η ΕΕ μειώνει τις εκπομπές άνθρακα. Οι επιχειρήσεις μας χρειάζονται καινοτομία και θα πρέπει να βασιστούν πάνω μας. Ο στόχος μας για το 2040 θα αποτελέσει κομμάτι της κλιματικής μας νομοθεσίας.

Αυτό δεν αφορά μονάχα τις επιχειρήσεις. Για τους νέους του σήμερα το 2040 είναι στη γωνία και γνωρίζουν ότι θα πρέπει να συμφιλιώσουμε το μέλλον του περιβάλλοντος με την οικονομία. Δεν είναι μόνο θέμα ανταγωνιστικότητας αλλά και ζήτημα διαγενειακής δικαιοσύνης.

Οι νέοι το αξίζουν. Το νέο σύμφωνο καθαρής βιομηχανίας θα μειώσει και τους λογαριασμούς ενέργειας. Δεν έχω ξεχάσει πως ο Πούτιν μας είχε απειλήσει ότι θα κόψει την πρόσβαση στα ορυκτά καύσιμα.

Άλλωστε για τον λόγο αυτό επενδύσαμε μαζικά στις φθηνές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έτσι μπορέσαμε να απεξαρτηθούμε από τα βρώμικα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας και να διασφαλίσουμε οτι αυτή η εποχή θα λήξει μια για πάντα.»

Στιγμιότυπο από την ομιλία της Φον ντερ Λάιεν

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση Άμυνας

Αναφερόμενη στην άμυνα ανέφερε «Θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην ασφάλεια και την αμυνα. Η Ρωσία επιτίθεται ακόμα στην Ουκρανία. Θέλουν να κάνουν τον επόμενο χειμώνα ακόμα πιο δύσκολο.»

Συμπλήρωσε δε ότι «Ο Πούτιν βασίζεται στο ότι η ΕΕ θα μαλακώσει και ορισμένοι ακολουθούν αυτό το παιχνίδι. Πριν λίγες μέρες έναν ευρωπαίος πρωθυπουργός πήγε στην Μόσχα. Αυτή η αποστολή “ειρήνης” είναι αποστολή κατευνασμού.»

Στην συνέχεια, ανέφερε ότι «Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες βρίσκεται σε κίνδυνο η ελευθερία μας» και πρόσθεσε «Πιστεύω ότι έχει έρθει η στιγμή να δημιουργήσουμε για ευρωπαϊκή ένωση άμυνας. Ξέρω ότι κάποιοι δεν ικανοποιούνται από την ιδέα αλλά αυτό που θα πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε άβολα είναι οι απειλές στην αμυνα μας.»

Επίσης ανέφερε ότι «Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ο πυλώνας της συλλογικής μας άμυνας.» Συνέχισε δεν αναφερόμενη στις αμυντικές δαπάνες χαρακτηρίζοντας τις ως «χαμηλές και ανεπαρκείς». Η ίδια υπογράμμισε «Θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ενιαία αγορά άμυνας και να επενδύσουμε περισσότερα στις αμυντικές ικανότητες ηψηλου επιπέδου. Να επενδύσουμε περισσότερα και μαζί.»

Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει «Να δημιουργήσουμε κοινά ευρωπαϊκά έργα και επιχειρήματα όπως μια αεροπορική ασπίδα, όχι για την προστασία του εναέριου χώρου, μόνο αλλά και ως σύμβολο της Ευρώπης στον τομέα της άμυνας.»

Σχετικά με το μεταναστευτικό

Στην συνέχεια ανέφερε ότι θα πρέπει να αυξηθεί η παρουσία της Frontex στις 30.000. Τόνισε ότι «Τα πιο ασφαλή σύνορα θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε την μετανάστευση με πιο δίκαιο τροπο. Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός που έχουμε θέσει την αλληλεγυη στο κέντρο της ανταπόκρισης μας. Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση και σθεναρή ανταπόκριση.»

Συνέχισε λέγοντας «Οι μετανάστες είναι άνθρωποι με δικαιώματα. Κάποιοι απαισιόδοξοι πίστευαν ότι δεν θα συμφωνούσαμε στον τομέα της μετανάστευσης αλλά τους διαψεύσαμε. Θα πρέπει να στηρίξουμε τα κράτη μέλη και να εφαρμόσουν την νομοθεσία αυτή. Χρειάζομαι κοινή προσέγγιση για τις επιστροφές ώστε να γίνονται με αξιοπρέπεια.»

Το μισθολογικό χάσμα των γυναικών – «Η δημοκρατία είναι ο κοινός μας θησαυρός»

Κατά την διάρκεια της ομιλίας της, η υποψήφια πρόεδρος ανέφερε ότι «Δεν υπάρχει λόγος μια γυναίκα να αμοίβεται λιγότερο για την ίδια δουλειά με έναν άντρα. Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα. Να σταματήσει η βία κατα των γυναικών. Όχι μονάχα για τις γυναίκες αλλά εκείνες επηρεάζονται περισσότερο. Να μειώσουμε το μισθολογικό χάσμα. Αν όχι τώρα τότε πότε.

Η δημοκρατία είναι ο κοινός μας θησαυρός. Είναι ένα κοινό πλαίσιο που μπορούμε να εκφράσουμε τις διάφορες μας. Αυτό το πλαίσιο είναι ζωτικής σημασίας και εύθραυστο. Το θεωρούσαμε δεδομένο. Αλλά αυτή τη στιγμή απειλείται. Η Ρωσία διεξάγει έναν αδιάκοπο πόλεμο εδώ και πάνω από 2 χρόνια αλλά και σε όλη την ΕΕ και τα θεσμικά μας όργανα. Οι δημοσιογράφοι και οι υπηρεσίες μας αποκαλύπτουν υποθέσεις διαφθοράς και παραπληροφόρησης από τη Ρωσία και την Κίνα.

Εδώ και δεκαετίες ποτέ δεν είχαμε δει τέτοιου είδους επιθέσεις υβριδικές. Γνωρίζουμε στην Κομισιόν πως έχει η κατάσταση και κάνουμε ένα τεράστιο έργο ανάλυσης και έχουμε αρχίσει να χρησιμοποιούμε σημαντικά εργαλεία προς αυτή τη κατεύθυνση αλλά θα πρέπει να παρεμποδίσουμε τους εχθρικούς ξένους παράγοντες και να μην επιτρέψουμε να εμπλέκονται στις διαδικασίες μας και να τις καταστρέφουν.»

Εφόλης της ύλης ήταν η ομιλία της Φον ντερ Λάιεν για την ανανέωση της θητείας της

Η δευτερολογία της υποψήφιας προέδρου της Κομισιόν

Μετά από τις ομιλίες των ευρωβουλευτών, ακολούθησε η δευτερολογία της υποψήφιας προέδρου της Επιτροπής. Στην αρχή ανέφερε «Σας ευχαριστώ για την πολύ ζωντανή συζήτηση που αποδεικνύει τη ζωτικότητα της ευρωπαϊκής μας δημοκρατίας.»

Έπειτα, η ίδια ανέφερε πως ήταν μία έντονη και δίκαιη προεκλογική εκστρατεία. Πρόσθεσε «Οι ευρωπαίοι έδειξαν ότι ενδιαφέρονται και ότι θέλει να ακουστεί η φωνή τους, το οποίο είναι ένα καλό σημάδι για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Πρέπει να είμαστε σαφείς επίσης και για τους κινδύνους. Οι κοινωνίες μας είναι πολωμένες πιο πολύ από ποτέ μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου.»

«Ο σεβασμός είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας μας»

Συνέχισε λέγοντας «Ελευθερία δεν σημαίνει ότι κανείς έχει το δικαίωμα να τα πάρει όλα. Δεν είναι αυτός που φωνάζει δυνατότερα. Το κράτος δικαίου και ο σεβασμός μας ενώνουν. Ευχαριστώ που δείξατε ευρεία στήριξη σε αυτόν τον οίκο της δημοκρατίας.

Ο σεβασμός είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας μας. Είναι κάτι που μπορούμε να δημιουργήσουμε όλοι ανεξαρτήτως των διαφόρων μας. Έτσι τα λύνουμε όλα, μέσω της ψηφοφορίας, γεφυρώνοντας τους διχασμούς μέσω του διαλόγου.

Έχει έρθει η ώρα οι δημοκρατικές δυνάμεις να ενωθούν και να προωθήσουν την Ευρώπη. Γιατί είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας διχάζουν. Γιατί αυτή είναι η ιστορία της Ευρώπης.»

Η υποψήφια πρόεδρος επέλεξε να κλείσει την ομιλία της με τα λόγια του Νταβίντ Σασόλι. «Η ελπίδα είμαστε εμείς. Ναι οι άνθρωποι της Ευρώπης είναι η καλύτερη ελπίδα και σήμερα η ελπίδα αυτή είναι στα δικά σας χέρια, τα χέρια των δημοκρατικών δυνάμεων.»

Sports in

Τα δεδομένα για Ποκουσέφσκι: Η προτεραιότητα, η Euroleague και μία σημαντική απόφαση

Ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι είναι ένας παίκτης που ακούγεται έντονα για επιστροφή στην Ευρώπη, όμως τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα – Ποιες είναι οι σκέψεις του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024