Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Άγονος ο πρώτος γύρος για την εκλογή του νέου προέδρου της Εθνοσυνέλευσης

Γαλλία: Άγονος ο πρώτος γύρος για την εκλογή του νέου προέδρου της Εθνοσυνέλευσης

Όπως αναμένονταν ο πρώτος γύρος των εκλογών για πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ολοκληρώθηκε, χωρίς αποτέλεσμα. Τι ακολουθεί μετά.

Χωρίς να υπάρξει – όπως ήταν αναμενόμενο – «άσπρος καπνός» ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος για την εκλογή του νέου προέδρου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, στον οποίο κατήλθαν έξι υποψήφιοι.

Πρώτος ήρθε ο Αντρέ Σασένι, από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς λαμβάνοντας 200 ψήφους, την ώρα που έχουν τα δικά τους προβλήματα, ενώ την δεύτερη θέση, με 142 ψήφους, κατέλαβε ο Σεμπαστιάν Σενού για λογαριασμό του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν.

Τρίτη ήλθε, με 124 ψήφους, η απερχόμενη πρόεδρος Γιαέλ Μπραούν-Πιβέ από το κόμμα του προέδρου Μακρόν και τέταρτος, με 48 ψήφους, ο Φιλίπ Ζουβέν από τους Ρεπουμπλικάνους. Στην πέμπτη θέση, με 38 ψήφους, ήλθε η Ναϊμά Μουτσού, η οποία είναι μέλος του κόμματος Ορίζοντες που συνεργάζεται με την παράταξη Μακρόν και έκτος, με 18 ψήφους, ο Σαρλ Ντε Κουρσόν, ανεξάρτητος βουλευτής.

Ο Αντρέ Σασένι ή Σασένιε του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ήρθε πρώτος σε ψήφους όμως διακινείται έντονα η φημολογία πως ο Εθνικός Συναγερμός θα στηρίξει την απερχόμενη πρόεδρο Γιαέλ Μπραούν-Πιβέ.

Μέτρησαν τις δυνάμεις τους τα κόμματα της Εθνοσυνέλευσης και ήδη αποσύρθηκαν δύο υποψήφιοι

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου δήλωσαν ότι αποσύρονται ο Φιλίπ Ζουβέν από τους Ρεπουμπλικάνους και η Ναϊμά Μουτσού από τους Ορίζοντες. Η απόσυρση τους εκτιμάται ότι σε μεγάλο βαθμό θα αποβεί προς όφελος της υποψήφιας της παράταξης  Μακρόν, Γιαέλ Μπραούν-Πιβέ, η οποία δεν αποκλείεται στον δεύτερο γύρο να καταλάβει την πρώτη θέση, έστω και με μικρή διαφορά. Αυτό το σενάριο προύποθέτει να πάρει το απόλυτο των 210 ψήφων από τους συνδυασμούς των αποχωρησάντων υποψηφίων.

Οι μεν Ορίζοντες συνεργάζονται με την παράταξη Μακρόν, ενώ σε ό,τι αφορά τους Ρεπουμπλικάνους πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται και αυτοί να συνεργαστούν με την παράταξη Μακρόν, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα κάποια από τα σημαντικά «πόστα» της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Δεδομένου ότι στους δύο πρώτους γύρους ο ή η πρόεδρος εκλέγεται μόνο υπό τον όρο ότι θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα και τρίτος γύρος, όπου πλέον εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους μεταξύ των υποψηφίων. Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία είναι μυστική. Η Γαλλία παραμένει χωρίς Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και χωρίς πρωθυπουργό, όπου μόνο το ζήτημα του προεδρίου της Βουλής αναμένεται να κλείσει σύντομα.

Sports in

Το πιο χρήσιμο παιχνίδι για την Εθνική ομάδα

Ο Σπανούλης ήθελε ένα φιλικό με μεγάλη αντίπαλο και η Σερβία ήταν η καλύτερη επιλογή για τελικό τεστ πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024