Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Η Μπραούν-Πιβέ, από το κόμμα Μακρόν, επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής

Γαλλία: Η Μπραούν-Πιβέ, από το κόμμα Μακρόν, επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής

Μετά από τις παραιτήσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του κόμματος Ορίζοντες που συνεργάζεται με τον Μακρόν, η Μπράουβ-Πιβέ εξελέγη με απλή πλειοψηφία.

Η Γιαέλ Μπραούν-Πιβέ, από το κόμμα του προέδρου Μακρόν, επανεξελέγη πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης στη Γαλλία, αφού έλαβε 220 ψήφους και εξασφάλισε τη σχετική πλειοψηφία των μελών της.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Αντρέ Σασένι, από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς, λαμβάνοντας 207 ψήφους, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ο Σεμπαστιάν Σενού για λογαριασμό του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, με 141 ψήφους.

Η αλλαγή της πρώτης θέσης -χωρίς να εκπλήσσει- σημειώθηκε στον δεύτερο γύρο για την εκλογή του νέου προέδρου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, στον οποίο κατήλθαν τέσσερις υποψήφιοι έναντι έξι που είχαν κατέλθει στον πρώτο γύρο. Κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του σώματος και συνεπώς ακολούθησε ο τρίτος και τελευταίος γύρος.

Τι είχε συμβεί στους δύο πρώτους γύρους

Πρώτη στον δεύτερο γύρο ήρθε η απερχόμενη πρόεδρος Γιαέλ Μπραούν-Πιβέ, από το κόμμα του προέδρου Μακρόν, με 210 ψήφους. Υπέρ της προφανώς ψήφισαν όσοι στον πρώτο γύρο τάχθηκαν υπέρ του Φιλίπ Ζουβέν από τους Ρεπουμπλικάνους και της Ναϊμά Μουτσού από τους Ορίζοντες, οι οποίοι απέσυραν τις υποψηφιότητες τους και δεν κατέβηκαν στον δεύτερο γύρο. Η Γιαέλ Μπραούν-Πιβέ στον πρώτο γύρο είχε έρθει τρίτη με 124 ψήφους.

Την δεύτερη θέση κατέλαβε ο Αντρέ Σασένι, από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς λαμβάνοντας 202 ψήφους, έναντι 200 που είχε πάρει στον πρώτο γύρο ερχόμενος πρώτος, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ο Σεμπαστιάν Σενού για λογαριασμό του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, με 143 ψήφους – έναντι 142 που είχε πάρει στον πρώτο γύρο. Τέλος τέταρτος, με 12 ψήφους, ήλθε ο Σαρλ ντε Κουρσόν, ανεξάρτητος βουλευτής, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα κατέλθει στον τρίτο γύρο.

Οι Γάλλοι κεντρώοι λένε ότι η επανεκλογή του προέδρου του κοινοβουλίου σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός «πρέπει να είναι από τις τάξεις τους». Οι κεντρώοι σύμμαχοι του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν λένε ότι η νίκη της Μπράουν-Πιβέ δείχνει ότι το μπλοκ τους έχει απλή πλειοψηφία, γεγονός που δείχνει ότι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας «θα πρέπει να είναι από τις τάξεις τους». Τα προβλήματα στη Γαλλία είναι πολλά καθώς δεν υπάρχει ακόμα συναίνεση για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, μετά την παραίτηση του Γκαμπριέλ Ατάλ.

Σε κάθε περίπτωση μπροστά στο κυβερνητικό αδιέξοδο, η εκλογή προέδρου της Εθνοσυνέλευσης ήταν μια τυπική διαδικασία.

Sports in

Αντετοκούνμπο: «Έλα έτοιμος έτσι ώστε να μην χρειαστεί να προετοιμαστείς» (vid)

Η ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ενόψει και του φιλικού της Ελλάδας με τη Σερβία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024