Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γεύματα, «ακρόαση» και επιχείρηση «αποπλάνηση» – Πώς ο Μακρόν προσπαθεί να ξανακερδίσει τους βουλευτές του

Γεύματα, «ακρόαση» και επιχείρηση «αποπλάνηση» – Πώς ο Μακρόν προσπαθεί να ξανακερδίσει τους βουλευτές του

Καθώς δέχεται σφοδρή κριτική από το ίδιο του το «στρατόπεδο» για τη ριψοκίνδυνη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, ο Μακρόν προσπαθεί να επανασυνδεθεί με τους βουλευτές του

Καθώς περπατούσαν στο χαλίκι της αυλής του Μεγάρου των Ηλυσίων το μεσημέρι της Τρίτης, οι προσκεκλημένοι του Εμανουέλ Μακρόν μοιράστηκαν την ίδια χαρά, με μια δόση ειρωνείας: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ήρθαμε!» αστειεύτηκε ένας βουλευτής του EPR (Ensemble pour la République – Μαζί για τη Δημοκρατία, η νέα ετικέτα της προεδρικής Αναγέννησης).

Τι υπαινίσσεται; Μετά από επτά χρόνια… σνομπισμού. Γιατί να απορρίψει αυτή τη μικρή απόλαυση που οι «στρατιώτες» του Μακρονισμού έχουν τόσο λίγο δοκιμάσει; Το τραπέζι είναι στρωμένο για περίπου δεκαπέντε καλεσμένους στο σαλόνι των πρεσβευτών, όπου συνήθως πραγματοποιείται το Συμβούλιο Υπουργών.

Λίγο νωρίτερα, άλλωστε, ο πρόεδρος Μακρόν συγκέντρωσε εκεί για τελευταία φορά την ομάδα του Ατάλ, η οποία, αφού έγινε δεκτή η παραίτησή του, ετοιμάζεται να ασχοληθεί με τις τρέχουσες υποθέσεις.

Ένα γεύμα συμφιλίωσης και «μασάζ»

Η χούφτα των βουλευτών του EPR, που κλήθηκαν την προηγούμενη ημέρα από την προεδρική γραμματεία, δεν τρέφουν πλέον την ελπίδα να ζήσουν αυτές τις εβδομαδιαίες συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ του αρχηγού του κράτους και της κυβέρνησής του, αλλά είναι μια μικρή παρηγοριά: να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Εμανουέλ Μακρόν, σχολιάζει ειρωνικά η εφημερίδα La Liberation.

Ένας από τους καλεσμένους εντυπωσιάστηκε από μια λέξη που απουσιάζει από το λεξιλόγιο του Εμανουέλ Μακρόν: «ήττα»

«Ήταν ένα γεύμα συμφιλίωσης και ακρόασης», συνοψίζει ένας οικοδεσπότης. Το «καστ» δεν πρέπει να έκοψε την προεδρική όρεξη: μερικοί πρώην σύμβουλοι των Ηλυσίων, όπως ο David Amiel, ο Pierre Cazeneuve, ο Vincent Caure (εκλέγεται για πρώτη φορά στις 7 Ιουλίου), δύο βουλευτές που είναι από τους παλαιότερους υποστηρικτές του Μακρόν στην Εθνοσυνέλευση, ο Florent Boudié και η Sophie Errante, η υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις του Ελιζέ με το Κοινοβούλιο Marie Lebec, ο Paul Midy, ο Marc Ferracci και η Olga Givernet.

«Αν υποδεχθεί πρώην συνεργάτες του και τους ρωτήσει αν είναι όλοι ευχαριστημένοι, ειδικά εκείνοι στους οποίους έδωσε μια ακατάλληλη εκλογική περιφέρεια, θα ακούσει ότι όλα είναι μια χαρά», γκρινιάζει ένας βουλευτής του EPR. Ας είναι ήσυχος, μπορεί και αυτός να κληθεί σύντομα.

Για πρώτη φορά, συμπάσχει με τους ηττημένους

Για να ανανεώσει την επαφή με τα «στρατεύματά» του, πληγωμένα και οργισμένα από τη διάλυση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ο πρόεδρος Μακρόν σκοπεύει σαφώς να κάνει το χρέος του. Την Τετάρτη 17 Ιουλίου γευμάτισε με τον Eric Bothorel, τη Maud Bregeon, τον Guillaume Gouffier Valente, τον Éric Woerth και την Corinne Vignon.

Πάνω από μια τάρτα αρακά και ένα πιάτο πουλερικών, ο Μακρόν αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα του κοινοβουλευτικού τοπίου, που είναι κατακερματισμένο όσο ποτέ άλλοτε. Ο άνθρωπος που σπάνια καταδέχεται να ευχαριστήσει τους υποψηφίους που βγήκαν στην προεκλογική εκστρατεία χωρίς προειδοποίηση, ή να ασχοληθεί με την τύχη των ηττημένων, έχει, για πρώτη φορά, μια λέξη για όσους έχασαν και συγχαίρει όσους επανεξελέγησαν.

Ακόμα καλύτερα! «Ο δεσμός με τους βουλευτές έχει αποδυναμωθεί», παραδέχεται ένας εκ των συμμετεχόντων. «Για πρώτη φορά, τον άκουσα να λέει ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις του με εμάς. Συνήθως, δεν ξοδεύει ούτε δευτερόλεπτο για το θέμα», εκπλήσσεται ένας βουλευτής.

Επί δυόμισι ώρες, του λένε την ιστορία της εκστρατείας τους, διατυπώνουν μερικές ιδέες που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για τον συνασπισμό που ονειρεύεται να δημιουργήσει το κόμμα του Μακρόν με την Αριστερά και τη Ρεπουμπλικανική Δεξιά του Λοράν Βοκιέζ.

Ο πρόεδρος συμφώνησε, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί μια απάντηση στo θέμα της ασφάλειας, μια πιο δίκαιη «κατανομή» χρημάτων για τους εργαζόμενους, ενώ εξέφρασε και έναν προβληματισμό για την «επίλυση των εδαφικών διαιρέσεων».

Ανανεώνοντας ένα δεσμό «αποπλάνησης»

«Δεν προσπαθούσε να περάσει ένα μήνυμα ή μια οδηγία. Ήταν πολύ διαφορετικό από τις δεξιώσεις με όλη την ομάδα, όπου τα λόγια του διαρρέουν σκόπιμα», χάρηκε ένας συμμετέχων. Ο Μακρόν είχε μόλις προσπαθήσει ξανά να δικαιολογήσει την απόφασή του, να διαλύσει χωρίς προειδοποίηση την Εθνοσυνέλευση, επιστρέφοντας στην απειλή της μομφής το φθινόπωρο για τον προϋπολογισμό και αναφερόμενος στον μεταναστευτικό νόμο του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος τους εκμυστηρεύτηκε ότι είχε δει σε αυτή την καταστροφική ακολουθία την αδυναμία συνεργασίας με τους Ρεπουμπλικανούς και την προσέγγιση μεταξύ του Ερίκ Σιοτί και του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν. Ένας βουλευτής τού είπε ότι, ενώ άκουγε τις «ορθολογικές» εξηγήσεις του, ο Μακρόν έδινε την αντίθετη εντύπωση της «αταξίας και του απρόβλεπτου» .

Αν και κολακευμένοι που βρίσκονται εκεί, οι καλεσμένοι είναι ωστόσο ξεκάθαροι για τις προθέσεις του οικοδεσπότη τους. «Θέλει να ανανεώσει έναν δεσμό αποπλάνησης με τους βουλευτές», αποκωδικοποιεί ένας από αυτούς. «Είναι ένας τρόπος, αν όχι να ανακτήσει τον έλεγχο, να ανακτήσει τον ρόλο του ως ιστορικού ηγέτη μιας πολιτικής οικογένειας που βρίσκεται σε διαδικασία διαίρεσης».

Ο Ατάλ αντικατέστησε τον Μακρόν στις καρδιές των βουλευτών

Την περασμένη εβδομάδα, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα για να εμποδίσει τον Γκαμπριέλ Ατάλ να πάρει στα χέρια του την ομάδα τού «Μαζί», ενώ ήθελε να εγκαταστήσει μια συλλογική ομάδα διαχείρισης με επικεφαλής τον Ζεράλ Νταρμανέν και την Ελισαμπέτ Μπορν. Ο πρωθυπουργός, σε κακές σχέσεις με το Ελιζέ από τις 9 Ιουνίου, έχει αντικαταστήσει τον πρόεδρο στις καρδιές των βουλευτών.

Προς το παρόν, ο Μακρόν και οι στενοί του συνεργάτες θέλουν να πιστεύουν. «Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε επτά χρόνια συντροφικότητας και τρεις εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας», γκρινιάζει ένας από αυτούς.

Ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ των δύο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας ήρθε στην επιφάνεια την Τρίτη, όταν ο επικεφαλής του κράτους δήλωσε ότι η ομάδα «Μαζί» «δεν πρέπει να γίνει προεδρικός στάβλος». Ή όταν αστειεύτηκε για τους φιλόδοξους ανθρώπους στο στρατόπεδό του: «Τους αγαπώ τόσο πολύ που τους διόρισα σε εκτελεστικά καθήκοντα όταν ήταν νέοι!».

Θέλοντας να δείξει ότι ο πρόεδρος δεν είχε κλέψει οριστικά την ηγεσία των βουλευτών του «Μαζί», ένας από τους υποστηρικτές του σημείωσε ότι οι δύο αντιπρόεδροι της ομάδας που εξελέγησαν την Τρίτη, ο Pierre Cazeneuve και ο Marc Ferracci, ο κουμπάρος του, είναι «πολύ κοντά» στον Εμανουέλ Μακρόν.

Δίνοντας την εντύπωση ότι δεν άλλαξε τίποτα

Παρόλο που δήλωσε ότι σκοπεύει να «κάνει ένα βήμα πίσω» και να «συνεργαστεί με τον γαλλικό λαό», ο πρόεδρος Μακρόν φαίνεται αποφασισμένος να διατηρήσει στον έλεγχο. Από το μεσημέρι της Δευτέρας, δέχθηκε τους αρχηγούς των κομμάτων και των κοινοβουλευτικών ομάδων της πρώην πλειοψηφίας του.

Κάθε φορά, αναλύει το περίγραμμα ενός μελλοντικού συνασπισμού και τη μάχη για την προεδρία της Εθνοσυνέλευσης. Την Τρίτη, δεν ανέφερε καν το όνομα της Yaël Braun-Pivet, υποψηφίας για την επανεκλογή της στην προεδρία της γαλλικής Βουλής, με την οποία οι σχέσεις του Μακρόν είναι… πολικές. Στα πρόθυρα να εγκαταλείψει, του ξέφυγε ότι θα ήταν λάθος να «δοθεί η εντύπωση πως τίποτα δεν έχει αλλάξει» μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Ένας από τους καλεσμένους εντυπωσιάστηκε από μια λέξη που απουσιάζει από το λεξιλόγιο του Εμανουέλ Μακρόν: «ήττα». Μπροστά στα «στρατεύματά» του, μίλησε για «τρία χρόνια για την ‘ανοικοδόμηση’», σαν να ήταν αυτονόητο ότι ένας βιώσιμος συνασπισμός θα έβγαζε την Εθνοσυνέλευση από το αδιέξοδο.

Αν υπήρξε ήττα στις 7 Ιουλίου, αυτή ήταν συλλογική, ο Μακρόν είναι ανένδοτος. «Είπε ότι χρειάζεται ταπεινότητα μπροστά στην επιλογή των Γάλλων και πως και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αισθάνονται υπεύθυνες», ανέφερε βουλευτής. «Χθες, δεν αισθάνθηκα καμία επιθυμία να λειτουργήσει η μηχανή χωρίς αυτόν», κατέληξε με σιγουριά.

Must in

Με «σπρώξε σπρώξε» προχωράει ο ΠΑΟ – Την Καλλιθέα με το ζόρι 1-0 (vids)

Ο Μουτίνιο άφησε χωρίς λόγο από το 33′ με δέκα παίκτες την Καλλιθέα και ο Γερεφέγεφ «λύτρωσε» τον Παναθηναϊκό στο 82′ για ακόμη μία νίκη με το αγαπημένο του 1-0.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο