Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Κένυα: Απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις στο Ναϊρόμπι μετά τις πολύνεκρες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις

Κένυα: Απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις στο Ναϊρόμπι μετά τις πολύνεκρες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις

Η Κένυα συνταράσσεται από μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με έναυσμα κυβερνητικό σχέδιο για δυσβάστακτες αυξήσεις φόρων, το οποίο εγκαταλείφθηκε...

Η αστυνομία της Κένυας ανακοίνωσε πως «καμιά διαδήλωση» δεν πρόκειται να επιτραπεί στο κέντρο της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι, μετά τις πολύνεκρες μαζικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Thomas Mukoya).

«Καμιά διαδήλωση δεν πρόκειται να εγκριθεί στην κεντρική εμπορική συνοικία του Ναϊρόμπι και στα περίχωρά της μέχρι νεοτέρας διαταγής, για να εγγυηθούμε την ασφάλεια», ανέφερε ο Ντάγκλας Κάντζα, ο υπηρεσιακός αρχηγός της κενυατικής αστυνομίας, σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη το βράδυ.

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 50 άνθρωποι

Στην ανακοίνωσή της η αστυνομία λέει πως πήρε την απόφαση αυτή διότι περιήλθαν σε γνώση της «αξιόπιστες πληροφορίες» σύμφωνα με τις οποίες «οργανωμένες ομάδες εγκληματιών σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις».

Η χώρα της ανατολικής Αφρικής συνταράσσεται από μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με έναυσμα κυβερνητικό σχέδιο για δυσβάστακτες αυξήσεις φόρων — εγκαταλείφθηκε —, οι οποίες αρχικά ήταν ειρηνικές, αλλά στην πορεία εκτραχύνθηκαν, με δεκάδες νεκρούς στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν, σύμφωνα με, χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο, φορέα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος Ουίλιαμ Ρούτο προσπάθησε να ηρεμήσει την κατάσταση αποσύροντας το σχέδιο νόμου για τα δημοσιονομικά που περιλάμβανε τις αυξήσεις φόρων, αποπέμποντας την κυβέρνησή του κι υποσχόμενος μείωση του προσωπικού των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Να παραιτηθεί

Ωστόσο, μαζικές κινητοποιήσεις, παρότι λιγότερο ογκώδεις από αυτές του περασμένου μήνα, συνεχίζονται σ’ όλη τη χώρα. Σε πολλές προβάλλεται πλέον το αίτημα ο αρχηγός του κράτους να παραιτηθεί.

Το κέντρο του Ναϊρόμπι ήταν επίκεντρο των διαδηλώσεων και διατυπώνονταν εκκλήσεις για νέα μεγάλη συγκέντρωση και πορεία προς το κοινοβούλιο σήμερα.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας ακολουθεί μικρότερες κινητοποιήσεις στις αρχές της εβδομάδας, όταν υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη των δυνάμεων επιβολής της τάξης. Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων στο κέντρο.

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 50 άνθρωποι, ανέφερε προχθές Τρίτη η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κένυας (KNCHR), δημόσια ανεξάρτητη αρχή.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία, προσάπτουν στις δυνάμεις επιβολής της τάξης χρήση δυσανάλογης βίας εναντίον των διαδηλωτών.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024