Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Μπαγκλαντές: Βίαιων διαδηλώσεων συνέχεια - Φωτιά στα κεντρικά της δημόσιας τηλεόρασης, «υπάρχουν παγιδευμένοι»

Μπαγκλαντές: Βίαιων διαδηλώσεων συνέχεια – Φωτιά στα κεντρικά της δημόσιας τηλεόρασης, «υπάρχουν παγιδευμένοι»

Πολλοί άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στο κτίριο του κύριου δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου του Μπαγκλαντές, BTV, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες - Τι ζητούν οι διαδηλωτές

Διαδηλωτές πυρπόλησαν τις κεντρικές εγκαταστάσεις του κύριου δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου του Μπαγκλαντές, BTV, και «πολλοί άνθρωποι είναι παγιδευμένοι μέσα», μετέδωσε σήμερα το μέσο ενημέρωσης στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Στις διαδηλώσεις στο Μπαγκλαντές συγκλονιστική είναι η παρουσία των φοιτητών

«Καταστροφική φωτιά στο BTV. Επεκτείνεται γρήγορα. Περιμένουμε βοήθεια από την πυροσβεστική. Πολλοί άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί μέσα», τόνισε το BTV. «Εκατοντάδες διαδηλωτές (…) πυρπόλησαν το κτίριο υποδοχής».

Είκοσι δύο νεκροί σε τρεις ημέρες

Είκοσι δύο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε τρεις μέρες βίαιων διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα κατά του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να κλείσει όλα τα σχολεία της χώρας.

Φοιτητές απέρριψαν σήμερα το χέρι φιλίας που έτεινε η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα, η οποία υποσχέθηκε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τους νεκρούς στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να κλείσει όλα τα σχολεία της χώρας.

Η αστυνομία εκτόξευσε ξανά δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει διαδηλωτές, καθώς η κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Τραυματίας διαδηλωτής στην Ντάκα του Μπαγκλαντές.

Η Σεΐχ Χασίνα καταδίκασε τη «δολοφονία» διαδηλωτών σε τηλεοπτικό της διάγγελμα χθες και δεσμεύθηκε ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση.

Αλλά οι Φοιτητές κατά των Διακρίσεων, η κύρια ομάδα πίσω από τις κινητοποιήσεις, χαρακτήρισε τις δηλώσεις της «ανειλικρινείς» και προέτρεψε τους υποστηρικτές της να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις.

«Το Μπαγκλαντές φλέγεται»

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σε πολλές πόλεις, καθώς η αστυνομία απώθησε διαδηλωτές, οι οποίοι ξεκίνησαν μια σειρά αποκλεισμών σε δρόμους και αυτοκινητόδρομους.

Η αστυνομία τραυμάτισε δεκάδες φοιτητές κάνοντας χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων σε ένα πλήθος περισσότερων από χιλίων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στο μεγαλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στη Ντάκα.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι βίντεο από τις συγκρούσεις αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Μπαγκλαντές κάνουν χρήση παράνομης βίας.

Το χρονικό των διαδηλώσεων

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εδώ και εβδομάδες οι φοιτητές οργανώνουν σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις, ζητώντας από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σύστημα των ποσοστώσεων για τις προσλήψεις και να υιοθετήσει ένα σύστημα βασισμένο στην αξιοκρατία. Με βάση το σημερινό σύστημα, περισσότερες από τις μισές καλοπληρωμένες και περιζήτητες θέσεις στο δημόσιο καλύπτονται από συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού, κάτι που οι φοιτητές θεωρούν ότι συνιστά διακριτική μεταχείριση.

Έτσι, το 30% των θέσεων καλύπτεται από τα παιδιά εκείνων που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία του Μπανγκλαντές το 1971, το 10% από γυναίκες και το 10% από πολίτες συγκεκριμένων περιοχών.

Διαδηλωτές έχουν περικυκλώσει αστυνομικό στο Μπαγκλαντές.

Οι φοιτητές δέχονται να διατηρηθούν μόνο οι ποσοστώσεις για τις εθνικές μειονότητες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες (το 6% των θέσεων). Θεωρούν ότι το σημερινό σύστημα ευνοεί τα παιδιά των υποστηρικτών της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα, η οποία κυβερνά από το 2009 και τον Ιανουάριο κέρδισε για τέταρτη συνεχόμενη φορά τις βουλευτικές εκλογές. Η αντιπολίτευση πάντως μποϊκοτάρισε τις εκλογές.

Sports in

Μεγάλη μεταγραφή για τη Νότιγχαμ Φόρεστ – Κόκκινος ο Νίκολα Μιλένκοβιτς (pic)

Την απόκτηση του Νίκολα Μιλένκοβιτς από τη Φιορεντίνα ανακοίνωσε σήμερα (18/7) η Νότιγχαμ Φόρεστ, με τις δύο πλευρές να υπογράφουν συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024